Achter de metalen gevel van het Holy Cross House in Montreal, Canada heerst een ruimtelijke complexiteit. De architecten van TBA hebben een project gecreëerd dat enerzijds aansluit bij de heterogene contect en anderzijds een blikvanger wordt in de buurt. De grootste uitdaging was het binnentrekken van natuurlijk licht in de leefruimtes zonder de aanwezige natuur te vernietigen. 

 

Moderne villa met grote glaspartijen - betonnen trap © TBA


De traditionele structuur van een huis met twee verdiepingen werd omgedraaid. Dit wil zeggen dat de keuken en de woonkamer zich op de eerste verdieping bevinden. Deze ingreep zorgt er al voor dat het licht de ruimtes waar er geleefd wordt, kan bereiken. Daarbovenop werd er verschillende ruimtes uitgesneden uit het volume het gebouw. Op deze manier valt er nog meer direct zonlicht binnen in de leefruimtes en wordt de privacy gerespecteerd. 

 

Modern wit interieur © TBA


Uniek aan deze vrijstaande woning is de centrale binnenplaats waar je buiten kan vertoeven. Op die manier wordt er een lichttunnel gecreëerd in het midden van het huis waardoor er eveneens licht binnenvalt op het laagste niveau. 

 

Buitenplaats centraal in de woning met twee verdiepen © TBA

 

De buitenkant van het huis is opgebouwd uit metaal. Dit benadrukt de vorm van de woning eerder dan de componenten en details. De architecten zochten naar een materiaal dat kon dienen als dakdichting en gevelbekleding met een natuurlijke kleur en kozen uiteindelijk voor aluminium.  In contrast met het koude metaal werden de terrassen gemaakt uit warm hout. Deze benadrukken de exterieure uitbreidingen van de leefruimtes. 

 

Moderne villa met metalen gevelbekleding © TBA

 

 

 


Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van wedstrijden, leuke projecten en tips om je woning in te richten? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!


 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

OVER MIEKE VANDERROOST