Is je huis te klein geworden of wil je gewoon graag een extra ruimte? Een aanbouw plaatsen aan je woning is de oplossing bij uitstek! In principe kleef je een nieuw gebouw aan de bestaande woning. Er zijn tal van opties voor het zetten van een aanbouw, zowel qua materiaal als qua inrichting. We zetten de populaire vormen van aanbouwen met hun voor- en nadelen op een rijtje.

 

Constructiewijze van een aanbouw

Moderne aanbouw met plat dak - grote schuiframen © Peter Thomas de Cruz


Het kiezen van het materiaal en de opbouw is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste de locatie van de aanbouw. Wil je graag een mooi uitzicht op je tuin kies je beter niet voor massief bouw want met skeletbouw kan je grotere raampartijen voorzien. Ten tweede: hoeveel ramen en welke soorten wil je graag gebruiken? Metaalskelet kan bijvoorbeeld gemakkelijker zorgen voor overkragingen dus grotere glaspartijen. De populairste constructiemethoden met hun voor- en nadelen zijn:

 

 

Optie 1: aanbouw in houtskelet

Het gebruik van een houtskelet voor het bouwen van een woning wordt elk jaar populairder. Het bouwen van een aanbouw met een houten skelet verloopt vlot. De onderdelen worden vooraf gemaakt in een atelier zodat het op de werf enkel nog moet gemonteerd worden.Een houten constructie kan je afwerken met een materiaal naar keuze. Het is eveneens mogelijk om het houtskelet af te werken met hout. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van beukenhout, teak, padouk, ipé, Afzelia,...

 

Aanbouw in houtskelet - balken nog zichtbaar © Shutterstock


Werken met een houten skelet heeft tal van voordelen. Een constructie in hout is zowel duurzaam als ecologisch. Daarbovenop zorgt hout voor een goede isolatie zowel tegen de kou als tegen lawaai. Een laatste voordeel is dat met hout alles mogelijk is op architecturaal vlak zowel qua ramen als qua afwerking. Het grootste nadeel van een houtskelet is dat je vocht moet vermijden. Als je het zelf gaat bouwen, hou er dan rekening mee dat dampschermen aan de binnenzijde van de isolatie noodzakelijk zijn!

 

 

Optie 2: Aanbouw in een metalen skelet

Hou je van een industriële look en wil je gebruik maken van enorm veel raampartijen en overspanningen? Een metalen skelet is een bouwmethode die zich richt op liefhebbers van strakke, moderne architectuur. Het zorgt voor een enorme openheid en transparantie omdat je kan werken met grote overspanningen. Met staalbouw kan je eveneens kiezen tussen een ruim assortiment van materialen voor de afwerking zoals leien, steen, tegelpannen, cementvezelplaten, pleisteren, hout,... Bij onderstaand voorbeeld werd de frame opgevuld met glas voor extra daglicht.

 


Een belangrijk voordeel van staalbouw is de snelheid van de werken. Op enkele dagen staat het skelet er al en vervolgens moeten daar enkel nog buitenmuren worden op gemonteerd. De buitenmuren hebben geen dragende functie waardoor je met de indeling van de aanbouw kan spelen. Staalskeletbouw wordt negatief bekijken omwille van de brandveiligheid. Staal verliest al haar kwaliteit bij temperaturen van boven de 800°C. Deze temperaturen worden al snel behaald bij een woningbrand maar de negatieve gevolgen kunnen beperkt worden door het aanbrengen van brandwerende verf. 

 

 

Optie 3: Gemetselde aanbouw

Voor een meer landelijke stijl kan je ervoor kiezen om je aanbouw te metselen in baksteen. Een aanbouw in steen kan je eveneens geheel aan je eigen smaak of stijl van de woning aanpassen. Het project hieronder combineert metselwerk met staal om een speciaal hoekraam te creëren. 

 


Een gemetselde aanbouw wordt gemaakt uit een hoogwaardig materiaal dat over de jaren haar sterkte al meermaals heeft bewezen. Hou er wel rekening mee dat je met zo'n aanbouw beperkter bent qua indeling doordat je dragende muren nodig hebt in plaats van kolommen. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat de raampartijen kleiner worden. In vergelijking met skeletbouw zal het plaatsen van een gemetselde aanbouw ook meer tijd in beslag nemen. 

 

 

 

Uitzicht & ontwerp aanbouw

Voor het exterieur kan je kiezen tussen twee opties: contrasteren met het bestaande huis of de gekozen stijl doortrekken. Beide mogelijkheden hebben elk hun eigen charme en voordelen.

 

 

Optie 1: aanbouw in contrast met woning

Wil je met je aanbouw niet enkel je woonst uitbreiden maar eveneens een eye-catcher creëren, kan je de stijl van de aanbouw in constrast zetten met de rest van de woning. Bij bovenstaande hoeve werden de traditionele gebouwen samengevoegd dankzij uit moderne uitbreiding in glas en wit gelakt staal. Zo krijg je een geslaagde combinatie tussen oud en nieuw. Meer over dit project lees je hier.


Moderne aanbouw als contrast bij hoeve © Degraer Interieurarchitecten

 

 

 

Optie 2: Stijl huis doortrekken in aanbouw

Je kan eveneens de stijl van de originele woning doortrekken in je aanbouw. Op die manier vormen beiden één geheel en wordt de aanbouw een onderdeel van de leefruimte. Bij bovenstaand voorbeeld werd de stijl zelfs doorgetrokken naar de tuin toe waardoor interieur en exterieur sterk verbonden zijn.
 

 

 

Ramen en lichtinval

Belangrijk bij een aanbouw is het binnentrekken van zoveel mogelijk daglicht. De beste optie is een zuidelijk georiënteerde aanbouw. Als dit eventueel niet mogelijk is, kan je eveneens kiezen voor het gebruik van dakramen zodat de zon kan binnenvallen. Als de ramen van je aanbouw naar het zuiden gericht zijn, is het belangrijk om na te denken over zonwering. Hierover lees je meer in onze rubriek 'Raamdecoratie'.

 

 

Vergunningen & architect

Voor het uitbreiden van een woning met een aanbouw is in regel een stedenbouwkundige vergunning nodig. In sommige gevallen kan een 'melding' volstaan. Om te zien wat kan en mag, is het best dat je je eerst wendt tot de dienst stedenbouw van je gemeente. Om dit proces te vergemakkelijk en voor het verder ontwerp van je aanbouw of veranda kan je een architect onder de arm nemen. Vanaf het moment dat er constructieve ingrepen moeten uitgevoerd worden, is het verplicht om gebruik te maken van een architect.

 

Aanbouw prijs & kosten

De prijs van je aanbouw zal afhangen van het gekozen materiaal als structuur en als afwerking, de oppervlakte van de aanbouw en eveneens het ontwerp. Voor een kleine variant betaal je al snel 25 000 euro. Dit bedrag zal gemakkelijk verdubbelen als je kiest voor een grotere en luxueuzere aanbouw. In het algemeen moet je rekenen op €1100 à €1700 de vierkante meter. 

 

 

Offerte aanvragen: Aanbouw plaatsen

Overweegt u om een aanbouw te plaatsen? Vraag nu vrijblijvend prijzen en voorstellen aan bij onze erkende aannemers via onderstaand formulier:

 

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST