Een cementgebonden gietvloer oogt natuurlijk en warm en heeft tegelijkertijd dezelfde uitstraling als gepolierd beton. Het is een vloer op een basis van cement en speciaal bedoeld als dekvloer. Het resultaat is een strakke vloer, nadeloos van karakter, met een levendige beton-uitstraling en bovendien eenvoudig te onderhouden

 

cementgebonden gietvloer in de eetkamer Bron: Solo Gietvloeren.nl

 

wat is het?

Een cementgebonden gietvloer is een vloer die bestaat uit een cementlaag en één of meerdere beschermende lak- of waslagen. De vloer wordt naadloos gegoten en met de hand uitgevlakt. Het uiterlijk van de vloer is vergelijkbaar met die van een gepolierde betonvloer. Daarom worden dit soort vloeren ook wel design betonvloeren of gietbetonvloeren genoemd.

 

Welke ondergrond is geschikt?

De ondervloer moet vlak en vormvast zijn. Een zandcement vloer is de meest geschikte ondergrond. Tegelvloeren moeten voorbehandeld worden met een epoxyprimer. Het machinaal schuren van de ondergrond is noodzakelijk om een goede hechting van de gietvloer te garanderen. Een cementgebonden gietvloer is enkel geschikt in droge ruimtes en kan dus niet worden gebruikt in badkamers. In tegenstelling tot kunststof gietvloeren, kunnen cementgebonden gietvloeren niet op een houten ondervloer worden aangebracht. 

 

cementgebonden gietvloer Bron: DRT gietvloeren

 

Kleuren en afwerkingen

Een cementgebonden gietvloer is leverbaar in diverse grijstinten en zandkleuren. Door polijsting van de vloer en de uiteindelijke afwerking met een speciale wax, krijgt de vloer zijn specifieke matglanzende uitstraling. Andere kleurtinten zijn vaak verkrijgbaar op aanvraag.

 

grijze gietvloer betonlook Bron: DRT gietvloeren

 

de werkwijze

Het cement wordt gietklaar aangeleverd en wordt in één keer aangebracht. Vervolgens moet de cementlaag drogen. De vloer wordt één of meerdere malen gepolijst, afhankelijk van het gewenste effect. Hierna worden meestal nog twee beschermlagen aangebracht die de vloer vocht- en vuilafstotend maken. De werkzaamheden nemen zo'n vijf werkdagen in beslag. Vervolgens moet de vloer nog twee dagen drogen. In totaal duurt het ongeveer één week vooraleer de vloer beloopbaar is. Pas een week later is de vloer volledig belastbaar.

 

cementgebonden gietvloer in een loft Bron: DRT gietvloeren

 

Voordelen van een cementgebonden gietvloer

 • Stoere betonlook / authentiek karakter
 • Naadloos karakter / onderhoudsvriendelijk
 • Goede kleurvastheid
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Slijtvast

 

Nadelen cementgebonden gietvloer

 • Aanbrengen van de vloer is een tijdrovende klus (5 werkdagen)
 • Vloer is tussendoor niet beloopbaar (pas na 7 dagen)
 • Krimpscheuren (haarscheuren) kunnen optreden
 • Vloer voelt koud aan (zonder vloerverwarming)
 • Niet volledig vloeistofdicht (zoals een kunststof gietvloer)
 • Dikker dan kunststof betonlook gietvloeren  (5 tot 7 mm. i.p.v. 1-3 mm.)

 

Loft met gietvloer Bron: Solo Gietvloeren.nl


Onderhoud

Een cementgebonden gietvloer moet je onderhouden op dezelfde manier als een parketvloer. De beste manier is dagelijks stofzuigen met een parketborstel en wekelijks vochtig reinigen met een niet-agressief schoonmaakproduct. Gebruik geen zure of sterk alkalische schoonmaakmiddelen (azijn, antikal, chloor). Bij het schoonmaken moet je rekening houden met de beschermende toplaag van de vloer. Krassen kan je voorkomen door viltjes te gebruiken onder meubels. Krassen en beschadigingen zijn gemakkelijker uit een cementgebonden gietvloer weg te werken, met een op kleur gebrachte onderhoudsolie, dan bij een kunststof gietvloer (betonlook).

 

Cementgebonden gietvloer Bron: Solo Gietvloeren.nl

 

Overweeg je om een gietvloer te laten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen voor verschillende vloerbedekkingen. Selecteer 'Plaatsen van een gietvloer' voor een offerte voor epoxy, polyurethaan of andere gietvloeren.