Keer terug naar de tijden van de majestueuze herenhuizen met hun prachtige versieringen door het gebruik van cementtegels. Hun kleurrijke motieven geven sfeer en nostalgie aan jouw woonst. Tegenwoordig zijn cementtegels weer bijzonder populair en worden ze zowel in landelijke, als in moderne interieurs toegepast. Info over de soorten cementtegels met hun prijs, voordelen en nadelen vind je hier.

 

 

Soorten cementtegels

De authentieke cementtegels worden nog steeds op traditionele wijze geproduceerd. Dit wil zeggen dat in een mal een mengsel van marmerpoeder, cement en kleurpigment wordt gegoten. Net voor de mix volledig uitgedroogd is, wordt het uit de mal gehaald. Hierop wordt een dikke laag cement gegoten. In de laatste stap wordt het geheel onder hoge druk geperst en moet dit enkel weken uitdrogen. Authentieke cementtegels kunnen honderden jaren meegaan. Portugese en Marokaanse cementtegels zijn de meest gekende:

 

 

 

Portugese cementtegels

Portugese cementtegels zijn fijn van structuur en hebben een glad oppervlak. Hierdoor hebben ze een schitterende en unieke uitstraling. Het niet geglazuurde oppervlak zorgt voor een strakke vloer zonder reflecties. Het leuke aan deze cementtegels is dat je ze zowel op de muur als op de vloer kan gebruiken. Je kan dus op verschillende manieren kleur aanbrengen in je interieur met portugese cementtegels.

 

 

Marokaanse cementtegels

Het verschil met Portugese cementtegels is dat marokkaanse een vintage effect hebben. Hierdoor lijkt het alsof ze al decennia oud zijn en passen ze perfect in de luxueuze stijl van een herenhuis of ander type woning. Net als alle cementtegels zijn ze verkrijgbaar in allerlei zonnige kleuren zoals zandgeel, hemelsblauw, terra cotta,... afgewisseld met grijs- en wittinten. Je leest het goed: cementtegels kan je verkrijgen in allerlei kleuren en motieven waardoor je ze perfect kan laten aansluiten bij jouw eigen smaak. 

Marokkaanse cementtegels © Shutterstock

 

 

 

Plaatsing en voorbereiding

Om je cementtegels goed te plaatsen, moet de ondergrond eerst en vooral aan een aantal voorwaarden voldoen. De ondergrond moet vlak, onbuigzaam, schoon, droog en vetvrij zijn. Wil je de cementtegels plaatsen in een vochtige ruimte voorzie je best ook een waterdichte ondergrond (bouwplaten, afdichtfolie,...). Een belangrijke tweede stap is het maken van een tegelplan zodat het patroon mooi uitkomt. Weet je niet goed hoe je daar zelf moet aan beginnen, dan kan je steeds raad vragen in een tegelwinkel. In een derde stap gaan we over naar het effectief plaatsen van de cementtegel. Het is aan te raden om deze steeds te verlijmen. Maak gebruik van flexibele mortellijn of witte lijmpasta zodat de vloer niet gaat scheuren. De voegen worden zo fijn mogelijk gehouden zodat alle aandacht gaat naar het patroon en kleur van de tegels.

 

 

 

 

Voordelen cementtegels

Het leukste voordeel van cementtegels is het effect op de ruimte. Door de historisch, geïnspireerde motieven en patronen krijg je een speels retrogevoel. Cementtegels kan je eveneens combineren met vloerverwarming. Maak hiervoor wel gebruik van kwalitatieve, flexibele voegen tussen de tegels zodat er geen scheuren optreden. Doordat je cementtegels kan verkrijgen in allerlei kleuren en patronen past het in elk type interieur. In een klassiek interieur kan je gebruik maken van cementtegels met natuurlijke kleuren zoals zand- en bruinttinten. Een strak, modern interieur kan je gemakkelijk opfleuren met vrolijke, fellere cementtegels. 

 

Landelijke interieur met cementtegels © Shutterstock

 

 

 

Nadelen van cementtegels

Cementtegels worden met de hand vervaardigd waardoor de tegels onderling kunnen verschillen van dikte, kleurtoon en kleine afwijkingen kunnen vertonen in de vorm. Als je kiest voor een vloer in cementtegels, kies je voor onvolmaaktheden die een charmant en karaktervol resultaat opleveren. Het traditionele productieproces brengt natuurlijk eveneens een hogere prijs met zich mee. Een volgend nadeel waarmee je rekening moet houden, is de poreusheid van cementtegels. Hierdoor zijn ze niet vlekbestendig en is regelmatig onderhoud vereist. Dit vlekgevoeligheid kan je aanpakken door de tegels te behandelen met aangepast producten en door regelmatig te poetsen met zeep. Ten slotte liggen cementtegels best niet in een zonovergoten gedeelte van de woning omdat ze kunnen verkleuren. 

 

Sierlijke trappenhal met cementtegels © Pinterest

 

 

Prijs cementtegels kopen en plaatsen

Cementtegels worden met de hand gemaakt waardoor ze vaak duurder uitvallen dan de gemiddelde keramische tegel. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van de gekozen patronen. Voor cementtegels betaal je ongeveer €60 à €70 de vierkante meter. Wil je ze laten plaatsen, moet je rekenen op een extra €35 à €55 de vierkante meter. Om de beste prijs te vinden, vraag je best offertes aan zodat je goed kan vergelijken.

 

Wil je een tegelvloer kopen of laten plaatsen? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van gespecialiseerde aannemers uit uw regio.

☞ Klik hier om vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST