Gietvloeren zie je tegenwoordig steeds meer terug in het moderne interieur. En gelukkig maar want een professioneel gelegde gietvloer is door zijn naadloze en strakke look zeker een aanwinst voor de woning. Door het uitgebreide kleurenpalet en brede toepassingsmogelijkheden zal een gietvloer in verschillende eigentijdse interieurs goed tot zijn recht komen. 

 

Soorten gietvloeren

Het kenmerkende van een gietvloer is dat deze tijdens het aanleggen (het zogenaamde gieten) zichzelf volledig uitvlakt. De vloer is met andere woorden zelfnivellerend en hoeft dus niet met een machine of met de hand gladgestreken te worden, zoals bij een betonnen vloer. Gietvloeren zijn grofweg in te delen in drie categorieën: kunsthars gebonden vloeren (epoxy en polyurethaan),cementgebonden vloeren en troffelvloeren.

 

Epoxyvloer winkel© Shutterstock

Epoxy gietvloer

Vloeren van epoxy worden veel toegepast in industriële omgevingen. Epoxy wordt namelijk na uitharding zeer hard en vormt dan een zeer slijtvaste ondergrond. Een vloer van epoxy is makkelijk te reinigen en is vloeistofdicht. Het kan als gietvloer ook in het interieur worden toegepast maar men moet er dan wel voor waken dat de ondergrond stabiel is, anders kan het epoxy gaan scheuren. Een ander nadeel van expoxy is dat het kan gaan verkleuren onder invloed van zonlicht. Een voordeel van dit type gietvloer is dat het goedkoper is dan polyurethaan en dat het in een hoogglans afwerking te verkrijgen is. Vloerverwarming is bij epoxy niet mogelijk i.v.m scheurvorming.

 

 

gietvloeren© Shutterstock - Gietvloeren-expert.be

Polyurethaan gietvloer (PU)

Gietvloeren van polyurethaan zijn in tegenstelling tot Epoxy speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als vloerbedekking in privé woningen. Zo zal deze vloer niet gaan scheuren en is de kans op krasvorming een stuk geringer dan bij epoxy, beton of hout. Een polyurethaan gietvloer is slechts 2 tot 3 millimeter dik en kan daarom ook worden toegepast als renovatievloer. Polyurethaan is namelijk licht elastisch, voelt zachter aan dan epoxy en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Een gietvoer van polyurethaan is vloeistofdicht, kan zeer makkelijk gereinigd worden met een stofzuiger en een dweil.  Het ontbreken van naden en voegen is daarbij natuurlijk ideaal. Alleen al om deze reden kiezen veel mensen voor een gietvloer. Er zijn nogal wat verschillen in samenstellingen tussen de diverse kunstharsgebonden gietvloeren, laat je dus altijd goed informeren over de specifieke eigenschappen.

 

 

cementgebonden gietvloer© Shutterstock

Cementgebonden gietvloer

Met dit soort vloer kun je eenzelfde effect bereiken als bij een gepolierd betonnen vloer. Deze vloer wordt in een laagdikte van 2 tot 20mm aangebracht en bestaat uit cement, bindmiddelen en diverse chemische toeslagstoffen. Een cementgebonden vloer wordt voornamelijk toegepast bij vloeren die geëgaliseerd moeten worden of gerenoveerd. Een cementgebonden gietvloer kan worden afgewerkt met epoxy, een transparante laklaag of een waxlaag. Daarnaast zijn er ook nog allerlei zandtinten mogelijk. Cementgebonden vloeren zijn strikt genomen geen echte gietvloeren omdat er nogal wat handwerk bij aan te pas komt om een egale vloer te krijgen. Toch worden zij in de praktijk meestal onder de categorie gietvloer gerekend.

 

 

troffelvloer gietvloer© Shutterstock

Troffelvloer

Troffelvloeren worden gemaakt door een fijn soort zand te vermengen met een epoxy of polyurethaanhars. Het hars dient voornamelijk als bindmiddel. Een troffelvloer wordt afgewerkt met een aantal speciale lagen. De laatste laklaag dient ervoor om de vloer vocht- en vuil werend te maken. De afwerking kan zowel in mat- of zijdeglas zijn. Vloerverwarming is goed te combineren met een troffelvloer. Het is zelfs aan te raden omdat een troffelvloer een meer open structuur heeft dan bijvoorbeeld een polyurethaan vloer. De warmte kan snel opstijgen wat uiteindelijk kan leiden tot een energieverbruik dat gemiddeld 30% lager ligt dan bij andere soorten vloerbedekking.

 

 

Plaatsen van een gietvloer

Doorgaans kost het twee tot vier dagen om een gietvloer te plaatsen. Dat heeft te maken met de verschillende lagen die worden aangebracht en de drogingstijd die daarbij in acht moet worden genomen. De ondergrond moet voldoende ruw, stabiel en voldoende egaal zijn. Kleine niveauverschillen zijn meestal geen probleem maar dit hangt af van het type gietvloer. Bij te grote niveauverschillen moet de ondergrond eerst geëgaliseerd worden. Goede ventilatie is tijdens het aanleggen van de vloer van belang aangezien er gewerkt wordt met chemische producten die tijdelijk een onaangename geur kunnen verspreiden.

 

 

Voordelen van een gietvloer

Gietvloeren zijn uitstekend bestand tegen slijtage en vlekken. Ze vormen een vloeistofdicht oppervlak en zijn daarom zeer makkelijk nat of droog te reinigen. Hierdoor is het een zeer hygiënische oplossing, zeker voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Gietvloeren zijn in veel afwerkingen te krijgen en geven een strakke moderne look aan het interieur.

De vlekbestendigheid van een gietvloer hangt samen met de afwerking van de toplaag maar in het algemeen is deze zeer goed te noemen. Zowel epoxy als polyurethaan zijn bestand tegen zuren en vetten. De cementgebonden vloeren zijn wat gevoeliger voor vetten dan de kunstharsgebonden vloeren. Dit hangt echter vooral samen met de beschermende afwerkingslaag.

 

 

Verwijderen van een gietvloer mogelijk?

Dit zal niet makkelijk gaan zonder beschadiging van de ondergrond. Het materiaal hecht zich namelijk volledig aan de ondergrond. Door de geringe dikte van een gietvloer hoeft deze in de praktijk haast nooit verwijderd te worden aangezien er makkelijk een nieuwe vloer overheen kan worden gelegd.

 

 

Prijs gietvloer

De prijs van een gietvloer hangt sterk af van het gekozen materiaal, de oppervlakte, bereikbaarheid en vorm van de ruimte. Prijzen starten vanaf 40 euro per vierkante meter en kunnen oplopen tot 100 euro per vierkante meter. Gietvloeren zijn qua kostprijs vergelijkbaar met keramische tegels en goedkoper dan natuursteen.

 

Overweeg je om een gietvloer te laten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen voor verschillende vloerbedekkingen. Selecteer 'Plaatsen van een gietvloer' voor een offerte voor epoxy, polyurethaan of andere gietvloeren.