Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
infraroodverwarming plaatsen

Infraroodverwarming

Misschien heb je al van infraroodverwarming gehoord, misschien ook niet, want deze manier van verwarmen is redelijk recent. Toch heeft het systeem dat overgewaaid is uit Scandinavische en Oost-Europese landen zijn doeltreffendheid reeds bewezen. In dit artikel kom je er alvast meer over te weten.

 

Werking van infraroodverwarming

In tegenstelling tot traditionele verwarmingstechnieken gaat infraroodverwarming niet de lucht, maar wel de voorwerpen en mensen in de ruimte opwarmen. Dit gebeurt door middel van stralingswarmte die geproduceerd wordt door stralingspanelen. Je kan het vergelijken met een raam waardoor de zon naar binnen schijnt: het verwarmt alle objecten in de kamer zonder een grote luchtverplaatsing te genereren. De objecten nemen op hun beurt deze warmte op en geven die dan ook weer af, waardoor een cyclus ontstaat.

Een stralingspaneel zendt warmtegolven uit door een elektrische halfgeleider in het paneel onder elektrische spanning te zetten. Voor deze panelen dient dus enkel een elektrische voeding voorzien te worden. Ze zijn makkelijk te plaatsen en kunnen tegen de muur bevestigd worden of ingewerkt worden in het plafond. Eén paneel van 1000 Watt volstaat om een oppervlakte van 20 à 25 m² op te warmen. Met een ruimtethermostaat en een temperatuurregelaar kunnen de panelen ingesteld worden.

 

infraroodpaneel
Shutterstock – voorbeeld van een infraroodpaneel tegen de muur

 

Voordelen en nadelen

Zoals elk type verwarming heeft ook infraroodverwarming zijn voor- en nadelen. Hier vind je alvast een overzicht met de belangrijkste punten.

 

Voordelen infraroodverwarming

  • Aangezien bij infraroodverwarming geen luchtverplaatsing plaatsvindt, is dit type verwarming ideaal voor personen met een allergie of ademhalingsproblemen. Bovendien werkt het geluid- en reukloos.
  • Door de stralingswarmte is infraroodverwarming ideaal voor grote ruimtes zoals magazijnen, kantoren, showrooms enz. Er dient immers geen grote massa lucht opgewarmd te worden.
  • Infraroodverwarming is energiezuiniger dan traditionele verwarming omdat er geen onnodige verspilling en geen specifieke onderhoudskosten zijn. Elektrische energie opgewekt door zonnepanelen kan je ook gebruiken als energiebron voor de infraroodpanelen.
  • Door stralingspanelen in te werken in het plafond kunnen wanden vrij blijven van verwarmingselementen. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren en kunnen dus perfect geïntegreerd worden in het interieur. Op onderstaande foto zie je een voorbeeld van een infraroodpaneel dat verscholen zit achter een spiegel.

 

infraroodspiegel
Dreamstime

 

Nadelen infraroodverwarming

  • In een bestaande woning zal de plaatsing van kabels van en naar de thermostaat en temperatuurregeling gepaard gaan met het nodige kap- en breekwerk.
  • Aan dit type verwarming is een hoog prijskaartje verbonden. Dit nadeel wordt dan wel weer gecompenseerd door het lage verbruik en de lange levensduur van de stralingspanelen. Aangezien infraroodverwarming een elektrisch verwarmingssysteem is, zal je dit bij nieuwbouw moeten compenseren met andere ingrepen zoals een hoog isolatieniveau om te kunnen voldoen aan de epb-regelgeving.

 

Verbruik en prijs infraroodverwarming

Bij vroegere infrarood verwarmingstoestellen die met weerstanden werkten lag het verbruik zeer hoog, waardoor de winst van infraroodverwarming teniet gedaan werd. Infrarood stralingspanelen gebruiken echter een minimum aan elektrisch vermogen, wat leidt tot een perfecte energiebalans.

Uit verschillende tests is gebleken dat deze verwarmingstechniek een energiefactuur zou opleveren die tot 60% lager ligt ten opzichte van een traditioneel verwarmingssysteem. Bovendien vragen stralingspanelen geen specifiek onderhoud, kosten ze minder bij installatie en hebben ze een maximale levensduur.

DIY of professional inschakelen? 

 

Professionele installatie

Wil je zeker zijn van kwalitatieve en duurzame infraroodverwarming? Dan schakel je best een professionele installateur in. Deze kan bepalen welk type infraroodverwarming het meest geschikt is voor jouw situatie, berekent het vereiste vermogen, bepaalt de meest geschikte locatie voor een hoog rendement, … Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde installateurs

 

Doe-het-zelf installatie

Is het de bedoeling om de infraroodverwarming maar af en toe te gebruiken en is het verbruik minder van belang? Dan kan je ook kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Dat is doorgaans ook goedkoper. Bekijk het aanbod in de webshop

Lees ook
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Condensatieketel
Condensatieketel
Vloerverwarming
Vloerverwarming
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Centrale verwarming
Centrale verwarming
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
slimme thermostaat
De slimme thermostaat