Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerverwarming

Vloerverwarming

Op enkele jaren tijd is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. Niet onterecht want vloerverwarming is niet alleen aangenamer maar ook energiezuinig en ruimtebesparend. In dit artikel kom je te weten wat de voordelen en nadelen zijn van vloerverwarming, hoe een installatie werkt, wat de prijs van vloerverwarming is en waarmee je rekening moet houden.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt grotendeels volgens hetzelfde principe als radiatoren: De Cv-installatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt onder verschillende verwarmingselementen. Bij radiatorverwarming zal de warmte verspreid worden door één of meerdere radiatoren. Vloerverwarming verdeelt de warmte via leidingen die lopen onder het volledige vloeroppervlak. Hierdoor krijg je een gelijkmatigere warmteverdeling doorheen de kamer. Aan de hand van een thermostaat kan men de gewenste temperatuur makkelijk instellen.

 

vloerverwarming woning
Shutterstock

 

Op bovenstaande illustratie zie je het verschil in warmtespreiding van beide systemen. Zeker wanneer je grote oppervlakten moet verwarmen kan je temperatuurschommelingen waarnemen met radiatorverwarming.

Elk verwarmingssysteem kent zijn voor- en nadelen. Welke installatie je het best gebruikt hangt af van het beschikbare budget, type woning, levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Onderstaand vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen, voordelen en nadelen van vloerverwarming:

 

 

Voordelen vloerverwarming

Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig.

Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan je de thermostaat 2°C lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming.

 

Onzichtbare verwarming
Shutterstock

 

Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Hierdoor kan je elke ruimte maximaal benutten en zijn er meer muren vrij om kasten tegen te plaatsen en kan je ook gebruikmaken van kamerhoge ramen.

Aangezien vloerverwarming werkt met stralingswarmte zal het stof minder snel verspreiden in de woning. Dat biedt heel wat voordelen voor mensen die last hebben van allergieën. Ook de relatieve luchtvochtigheid van je woning zal beter scoren dankzij dit type van verwarming.

Met vloerverwarming kan je ook in de winter blootsvoets lopen in huis. Er komt geen stof vrij en onderhoud is ook niet nodig. Op gebied van comfort en gebruiksgemak zijn er dus heel wat voordelen verbonden aan vloerverwarming.

Interesse in vloerverwarming en benieuwd naar de mogelijkheden en prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen gespecialiseerd in de plaatsing van vloerverwarming via de offertepagina

 

 

Nadelen vloerverwarming

De opwarmingstijd van vloerverwarming duurt relatief lang in vergelijking met radiatoren. Dit is vaak nadelig als je een onregelmatige dagindeling hebt. Aan de hand van een thermostaat kan je wel verschillende scenario’s instellen zodat de verwarming één uur voor je thuis komt begint met opwarmen.

De installatie van vloerverwarming brengt vaak een hoge kostprijs met zich mee. Er is heel wat materiaal nodig en ook de plaatsing neemt heel wat tijd in beslag. Op lange termijn wordt dit nadeel echter weggewerkt dankzij het hoger rendement, wat dan weer een enorm voordeel is.

Om vloerverwarming te plaatsen zal je de bestaande vloer steeds moeten verwijderen. Dit is niet altijd evident bij renovatiewerken en uitbreidingswerken. Bij het installeren doe je er ook goed aan extra vloerisolatie te voorzien.

 

Prijs vloerverwarming
Shutterstock

 

Prijs vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming schommelt naargelang het benodigd vermogen en oppervlakte. Voor een gemiddelde woning mag men rekenen op een gemiddelde prijs van 25 à 30 euro per vierkante meter aan materialen. Inclusief plaatsing schommelt de prijs tussen de 40 en 75 euro per vierkante meter.

Vloerverwarming laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
Centrale verwarming
Centrale verwarming
Condensatieketel
Condensatieketel