Met een warmtepomp kan je heel wat geld uitsparen bij het verwarmen van de woning. Dit komt omdat je op een efficiënte manier warmte uit de omgeving gaat halen. Hoeveel energie je kunt besparen hangt af van het type warmtepomp. Er zijn vier verschillende typen warmtepompen en elk systeem heeft zijn eigen rendement met bijbehorende voor- en nadelen:

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan warmte die zich in de aardbodem bevindt. Met behulp van een slimme condensatie- en compressietechniek kan de pomp vervolgens meer warmte creëren en deze transporteren naar het verwarmingssysteem in de woning. De warmtepomp gebruikt hierbij een (geringe) hoeveelheid elektriciteit en is energiezuiniger dan andere gas- of oliegestookte systemen. Het rendement dat je met een dergelijk systeem behaalt hangt af van type warmtepomp.

 

Soorten warmtepompen

Warmtepompen kun je grofweg indelen in vier categorieën. Lucht-lucht, lucht-water, grond-water en water-water. Welke soort warmtepomp je het beste kiest hangt niet alleen af van je budget maar ook van het type woning en de omgeving waar je woont. Bij een grond-water systeem is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je over een bepaald grondoppervlak beschikt om de warmte die zich in de aarde bevindt te kunnen benutten. Een overzicht:

 

Lucht-lucht warmtepomp: makkelijk te installeren

Lucht warmtepomp© Shutterstock

Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast deze vervolgens de woning in. Je kunt het vergelijken met een een airconditioningssysteem, alleen wordt het systeem in dit geval gebruikt om de woning te verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp is relatief eenvoudig om te installeren en vergt geen al te hoge investeringskosten. Het rendement van een lucht-lucht warmtepomp is echter ook minder hoog dan het geval is bij de grond-water of water-water systemen.

 

 

Lucht-water warmtepomp: lage investeringskosten

Lucht warmtepomp© Shutterstock

Een lucht-water warmtepomp onttrekt net zoals een lucht-lucht pomp warmte aan de buitenlucht. Het verschil is dat de warmte naar de verwarmingselementen in de woning wordt getransporteerd.  De investeringskosten die met de installatie van een dergelijk systeem gepaard gaan, zijn relatief laag. Het nadeel van een lucht-water systeem is dat het op koude dagen minder rendabel is. Dat is ook logisch want door de geringe buitentemperatuur gebruikt de pomp meer elektriciteit om voldoende warmte op te kunnen wekken.

 

 

Grond-water warmtepomp: zeer goed rendement

grond-water warmtepomp© Shutterstock

Met dit type systeem maak je gebruik van de warmte die in de aardbodem aanwezig is. Hierbij wordt een ondergronds buizennetwerk aangebracht waarin een vloeistof stroomt die de aardwarmte absorbeert. Deze warmte wordt vervolgens door de warmtepomp verder opgewarmd en gebruikt om de woning (en eventueel het sanitaire water) te verwarmen.  Met een grond-water pomp kun je de woning op een zeer energiezuinige manier verwarmen. Er zijn echter ook aanzienlijke kosten gemoeid met het installeren van een dergelijk systeem aangezien er kostbare grondboringen gedaan moeten worden.

 

 

Water-water warmtepomp: hoogste rendement

Water-Water warmtepomp© Shutterstock

Dit systeem heeft zonder twijfel het hoogste rendement. Het onttrekt warmte aan het grondwater welke vervolgens wordt gebruikt voor opwarming van de woning. Doordat de temperatuur van het grondwater op een diepte van 50 meter of meer vrij constant is (10 tot 14 graden Celsius), blijft het rendement in alle seizoenen nagenoeg hetzelfde. Een ander voordeel is dat er bij dit systeem weinig grondoppervlak nodig is.  De investeringskosten zijn echter vrij hoog. Het gaat dan voornamelijk om vrij kostbare grondboringen. Voor twee grondboringen moet je rekening houden met een prijs van ongeveer €8000.

 

Lagetemperatuur verwarming

Wil je gebruik gaan maken van een warmtepomp? Houd er dan rekening mee dat de woning voldoende geïsoleerd moet zijn en dat warmtepompen gebruik maken van lage temperatuurverwarming. Wand-, vloer- of plafondverwarming zijn daarbij ideaal. Radiatoren of convectoren kunnen wel gebruikt worden maar moeten dan over gedimensioneerd (vergroot) worden.

 

 

Kostprijs warmtepomp

De kostprijs van een warmtepomp varieert sterk naargelang het type, het vermogen en de mogelijkheden. Om een eerste idee te hebben van de prijzen kunnen volgende bedragen verwacht worden:

Lucht-lucht warmtepomp: vanaf €2.500
Lucht-water warmtepomp: €7.500 - €12.500
Grond-water: vanaf € 10.000 (excl. graafwerken)
Water-water: vanaf € 15.000 (excl .graafwerken)

 

Prijzen vergelijken loont!

Overweeg je om een warmtepomp te plaatsen dan doe je er goed aan verschillende installateurs te contacteren. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook technieken en voorgestelde oplossingen. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en kom in contact met gespecialiseerde installateurs van warmtepompen.

☞ Klik hier om vrijblijvend offertes aan te vragen.