Terug naar boven


interieurtips > badkamer > Inloopdouche

Een inloopdouche plaatsen - Tips en nuttige weetjes

Een inloopdouche wordt vanwege zijn strakke vormgeving steeds vaker geplaatst in landelijke en moderne badkamers. Ze zijn bijzonder praktisch, creëren ruimtegevoel en zijn verkrijgbaar in alle gewenste afmetingen. In dit badkameradvies overlopen we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van inloopdouches.

inloopdouche


 

Een inloopdouche maken - Wat je moet weten


Vooraleer je besluit een inloopdouche te maken is het belangrijk na te gaan of dit wel realiseerbaar is in jouw badkamer. Technisch komt er heel wat bij kijken en ook de voor- en nadelen moeten goed afgewogen worden. Al deze aspecten zullen een grote invloed hebben op de materiaalkeuze en het uiteindelijke resultaat:


Technische aandachtspunten


 • Het hoogste punt van de afvoerbuis moet onder vloerniveau liggen. Bij nieuwbouwwoningen is dit geen probleem maar bij renovaties vergt een inloopdouche plaatsen soms een creatieve oplossing. Zo kan je de badkamer volledig of gedeeltelijk op een sokkel plaatsen.
 • Het maken van een waterdichte inloopdouche is technisch moeilijker dan het plaatsen van een douchecabine of douchebak.

 

Gebruiksgemak en voordelen van inloopdouches


 • Je kan de afmetingen van een inloopdouche volledig zelf bepalen.
 • Mensen die slecht te been zijn of rolstoelpatiënten kunnen zonder hinder douchen.
 • Esthetisch heel knap en volledig naar eigen keuze.
 • Relatief goedkope oplossing.
 • Open gevoel en geen warmteverschil bij het uitstappen (geen douchedeur).

 

Mogelijke nadelen van een inloopdouche


 • Meer kans op waterdoorsijpeling + moeilijk op te lossen.
 • Water in de badkamer bij een verkeerde positionering van de afvoer: voorzie voldoende ruimte
 • Voegen kunnen verkleuren en vuil worden. Koop dus waterafstotend en kwalitatief voegwerk.
 • Gladde tegels kunnen gevaarllijk zijn, hou hier zeker rekening mee.

 

Prijs inloopdouche


De prijs van een inloopdouche wordt vooral bepaald door het aantal werkuren en de gekozen materialen. Ben je een handige doe-het-zelver, dan zal een inloopdouche maken goedkoper zijn dan het plaatsen van een douchecabine of douchebak. Moet je het werk uitbesteden dan kan de prijs van een een inloopdouche wel snel oplopen. Er is heel wat denkwerk nodig en ook de plaatsing is veel ingewikkelder dan die van een standaard douchecabine. Vaak wordt dan ook gekozen om een douchebak in te bouwen in de vloer. Zo is men meteen zeker van de waterdichtheid en de plaatsing verloopt ook een stuk sneller. De prijs van een kwalitatieve douchebak begint vanaf 150,- à 200,- euro en kan oplopen tot meer dan 1000,- euro afhankelijk van het formaat en materialen.

Inloopdouche prijs met mozaiek

Bij een volledig betegelde inloopdouche wordt de prijs vooral bepaald door de kostprijs van de tegels. Reken hierbij nog een stijlvolle geul voor de afwatering en de klus kan al geklaard worden voor minder dan 750,- euro.

 

Afmetingen inloopdouche


Wil je een open douche plaatsen zonder afsluiting, dan mag je al snel rekenen op een breedte van 180 centimer of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat het een breedte te voorzien van 120 centimeter. De diepte van een comfortabele inloopdouche begint vanaf 90 centimeter.

 

TIP: Een nieuwe badkamer plaatsen of renoveren


Prijs offerte nieuwe badkamerBen je van plan een nieuwe badkamer te plaatsen of wil je de bestaande badkamer renoveren? Via Interieurdesigner kan je nu tot 4 gratis offertes aanvragen bij professionele plaatsers uit jouw regio. Elke aanvraag is compleet vrijblijvend.

Klik hier voor een gratis offerte aanvraag.

 
 

 

interieurtips > badkamer > Inloopdouche