Het badkamermeubel is één van de meest gebruikte meubels in de badkamer. Om er elke dag opnieuw van te genieten, kies je best voor een comfortabel model dat voldoet aan al je eisen. Deze tips helpen je alvast op weg bij het kopen van een nieuw badkamermeubel.

 

zwart-wit badkamermeubel © Shutterstock


AFMETINGEN BADKAMERMEUBEL

Naast een aangename vormgeving moet het badkamermeubel ook praktisch en ergonomisch zijn in gebruik. Door te kiezen voor verschillende opstellingen kan het gebruiksgemak gevoelig veranderen.


Hoogte van het badkamermeubel

De ideale hoogte van een badkamermeubel wordt gemeten vanaf de grond tot het laagste punt in de wasbak en schommelt rond de 70 cm. De hoogte van je werkblad is dus afhankelijk of je werkt met een opbouw of inbouw wasbak. Uit ergonomisch standpunt zijn ingebouwde wasbakken beter omdat het werkblad dan een hoogte heeft van 80 à 90 cm. Ook op gebied van onderhoud is een ingebouwde wasbak beter.


De wasbak

De vorm en afmetingen van je wasbak kan je vrij bepalen naargelang smaak en gebruik. Wil je dat het snel wegloopt dan kies je best voor afgeronde modellen. Dient de wasbak enkel om stromend water weg te laten lopen dan kan je kiezen voor strakke modellen met een geringe afdracht.


Het werkblad

Een praktisch werkblad is minstens 50cm diep en 75cm breed. Maak je gebruik van een dubbele lavabo dan mag je werkblad al snel een breedte hebben van 140cm of meer. De ideale hoogte schommelt rond de 80 à 90 cm maar wordt bepaald door de gekozen wasbak.

 

Opbouw wasbakken - badkamermeubel in marmer © Shutterstockmaterialen en hun eigenschappen

De kwaliteit en uitstraling van een badkamermeubel zal ook sterk bepaald worden door de gebruikte materialen. Kijk niet alleen naar het visuele aspect maar sta ook even stil bij de gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en het onderhoud. 
 

BADKAMERMEUBELS UIT MASSIEF HOUT

Badkamermeubels in massief hout zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten zoals eik, teak, ipé en Iroko. Kies steeds voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse I en breng een beschermingslaag aan wanneer het hout gevoelig is voor vocht. Niet behandelde houtsoorten kunnen mooi vergrijzen maar zullen ook kringen en vlekken vertonen van tandpasta of water. Een massief badkamermeubel heeft als voordeel dat je het altijd opnieuw kan opschuren en verven in elke gewenste kleur.
 

massief badkamermeubel© Shutterstock

 

 

BADKAMERMEUBELS UIT PLAATMATERIALEN

Plaatmateriaal is één van de meest gebruikte materialen bij hedendaagse badkamermeubels. De kwaliteit wordt bepaald door de samenstelling, constructiewijze en de afwerkingslaag. HDF is één van de betere plaatmaterialen en wordt gevolgd door het iets zachtere MDF. Meubilair uit spaanplaten zijn ook verkrijgbaar maar niet aan te raden door hun minderwaardige kwaliteit. Als beschermingslaag kan je kiezen voor melamine, laminaat of lakwerk.
 

origineel badkamermeubel © Shutterstock

 

 

De vormgeving en kleuren

Badkamermeubels gaan meestal enkele decennia mee. Het is dus belangrijk een meubel te kopen dat er na tien jaar nog steeds fris en modern uitziet. Voorkom daarom zware patronen, uitbundige vormen en felle kleuren. Van wit is algemeen geweten dat het nooit uit de mode raakt.

 

 

Inspiratie badkamermeubels

 

badkamermeubel Duravit - Onto© Duravit


Onto is een originele collectie van Duravit waarbij je diverse meubels met elkaar kan combineren. Zo kan je een uniek lijnenspel brengen in je badkamer en de kasten laten doorlopen van muur tot muur.

 

dedecker badkamermeubel© Dedecker badkamermeubels


Het badkamermeubel moet steeds veelzijdiger zijn en voldoen aan diverse taken die in de badkamer uitgevoerd worden. Bij bovenstaand badkamermeubel Plus+ van Dedecker werd gekozen voor een uitgesproken horizontale belijning waarbij er ook een make-up tafel voorzien werd.

 

Antonio Lupi badkamermeubel© Antonio Lupi


Ben je fan van Italiaans design dan moet je zeker eens een kijkje nemen bij Antonio Lupi. Geheel eigentijds en steeds samengesteld met oog voor detail.

 


Checklist badkamermeubel kopen

Klaar om winkels af te schuimen en badkamermeubels te keuren? Met dit lijstje voorkom je onaangename verrassingen en hoef je niet meer naar huis te rijden om dingen te controleren.

  • Komen de openingen voor afvoerleidingen en aanvoerbuizen overeen met de situatie in je badkamer?
  • Kan je muur het badkamermeubel houden of moet je kiezen voor een staand model?
  • Is de hoogte van het meubel comfortabel wanneer je kiest voor een staand model?
  • Kijk naar de afstand tussen het kraangat en de start van de lavabo. Voor een praktisch gebruik moet je kraan minstens 10 centimeter over de lavabo uitmonden.
  • Bestaan de scharnieren en schuifsystemen uit kunststof of ijzer? Kunststof zal sneller slijtage vertonen.
  • Heb je voldoende plaats voor handdoeken of is er nood aan een bijpassende kolomkast?

 

 

Badkamer plaatsen? Vergelijken loont!

Wil je een compleet nieuwe badkamer of moeten er aanpassingen gebeuren aan je bestaande badkamer? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende badkamer specialisten actief in jouw regio. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

  • Gratis, vrijblijvend & snel online offertes aanvragen.
  • Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
  • 2500+ vakmannen ingeschreven. Jaarlijks 20.000+ afgehandelde opdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS