Inbouwkasten zijn praktisch, vernieuwend en ruimtebesparend! Een inbouwkast wordt meestal volledig op maat gemaakt. Hierdoor wordt ten eerste de beschikbare ruimte optimaal benut. Ten tweede kan je de kast volledig personaliseren en aanpassen aan je eigen noden en wensen.

 

Witte inbouwkasten onder de trap - op maat © Shutterstock

 

 

Wat zijn inbouwkasten?

Inbouwkasten zijn wandkasten die buiten de voorzijde volledig wordt ingebouwd. Zo'n kast is dus steeds omsloten door muur en plafond. Bovenstaande afbeelding is een perfect voorbeeld van het praktische aspect van inbouwkasten. Zulke kasten worden steeds op maat gemaakt waardoor zelfs 'verloren' ruimtes nuttig worden. Ten slotte kan je een inbouwkast volledig personaliseren. Je kan zelf de hoogte, breedte, materialen, kleuren, decoratie, verlichting,... bepalen. Dankzij inbouwkasten worden je opbergzorgen verleden tijd.

 

Lange witte inbouwkast met grijs plafond - maatwerk © Shutterstock

 

 

Open of gesloten inbouwkasten plaatsen?

Bij inbouwkasten kan je kiezen tussen open en gesloten kasten maar ook een combinatie van de twee is mogelijk. Bij een open inbouwkast zal het belangrijk zijn dat je alles goed kan ordenen zodat het er steeds proper bij ligt. Bijvoorbeeld voor het creëren van een dressing of inloopkast wordt er meestal gekozen voor open inbouwkasten. Hier moet je er wel rekening mee houden dat stof sneller in je kledij zal dringen en dat ze ook kunnen verkleuren wanneer er direct zonlicht op schijnt. Kies je voor een gesloten inbouwkast, dan krijg je weer heel wat mogelijkheden voor de deuren. Dit type deuren worden het vaakst gekozen:

 

 

Inbouwkasten met schuifdeuren

Schuifdeuren maken je inbouwkasten extra functioneel doordat je, in tegenstelling tot draaideuren, geen ruimte verliest. Schuifdeuren worden vaak gebruikt voor kledingkasten in de slaapkamer. Schuifdeuren kan je zonder problemen open laten staan zonder dat het storend overkomt. Daarbovenop kan je je kledij aan de ene leggen zodat je al jouw kleding met één blik kan waarnemen. Hierdoor zul je de deuren ook niet voortdurend moeten verschuiven wat zorgt voor gemakkelijk gebruik en minder slijtage. Het is ook een mogelijkheid om de schuifdeuren uit te werken in glas waardoor het ruimtegevoel van de kamer vergroot. Het grootste nadeel aan schuifdeuren is dat je nooit alle kasten tegelijkertijd kan openen.

Glazen schuifdeur aan inbouwkast in gezuurd glas © Shutterstock

 

 

Inbouwkasten met draaideuren

Draaideuren zijn nog steeds de populairste keuze. Het grote voordeel is dat ze gemakkelijk open en dicht gaan en ervoor zorgen dat de kast steeds goed is afgesloten. Bovendien zijn draaideuren meestal de goedkoopste optie. Het grootste nadeel aan draaideuren is het verlies van ruimte doordat je plaats moet voorzien om de deuren gemakkelijk te kunnen openen. Draaideuren zijn in tegenstelling tot schuifdeuren ook beperkter qua breedte.

Witte inbouwkast met draaideuren - maatwerk © Shutterstock

 

 

Inbouwkasten met spiegel

Wil je in je badkamer of slaapkamer gebruik maken van inbouwkasten, dan voorzie je best één of meerdere spiegels. Een inbouwkast neemt vaak een volledig wand in beslag dus je kan de spiegel beter mee in de kast verwerken. Een spiegel heeft als voordeel dat de ruimte visueel groter lijkt. Daarbovenop zal de spiegel eveneens licht weerkaatsen waardoor er meer licht naar binnen valt. Je kan kiezen om het langs de binnen- of buitenkant van de kast aan te brengen. Als je je inbouwkast volledig op maat laat maken, is het mogelijk om de spiegels over de volledige lengte van de kastdeur te plaatsen. Als je spiegels gaat combineren met draaideuren, kan je de spiegel eveneens draaien in de gewenste richting. 

Houten inbouwkast met schuifdeuren en spiegel © Shutterstock

 

 

 

Materialen inbouwkasten

De uiteindelijke look van je inbouwkast wordt in grote mate bepaald door het gebruikte materiaal in de afwerking. Materialen hebben eveneens een effect op de degelijkheid van je kasten en hun onderhoud. Welk materiaal je kiest, hangt af van de te overbruggen oppervlakte, de gewenste kwaliteit en uiteindelijk je persoonlijke voorkeuren. De populairste afwerkingsmaterialen zijn gelakte MDF, massief hout, metaal, kunststof of platen die afgewerkt worden met melanine of laminaat. 

 

Zwarte inbouwkast in woonkamer - maatwerk © Shutterstock

 

 

 

Voorbeelden van inbouwkasten

Er zijn een heleboel toepassingen waarvoor inbouwkasten erg geschikt zijn. Denk maar aan kasten die volledige muren bestrijken of een berging onder de trap of het functioneel inrichten van de keuken of... Hier vind je alvast een aantal foto's ter inspiratie. 

 

Witte schuifdeurkast in de slaapkamer - inbouwkasten op maat © Shutterstock

 

Inbouwkasten zijn erg populair in de slaapkamer. Een kledingkast is bij voorkeur groot, neemt zo weinig mogelijk plaats in en wordt zelden van plaats veranderd. Hang jij graag al je kledij op of heb je meer aan tientallen schuiven? Wil je een combinatie van schappen en hangrekken? Alles is mogelijk. In de bovenstaande slaapkamer hebben ze er eveneens voor gekozen om de kast dezelfde kleur als de muren te geven. Dit zorgt voor een groter ruimtelijk effect en is een goede tip voor in een kleinere slaapkamer. 

 

Open witte inbouwkast met schappen en hangrekken © Shutterstock


Dressings zijn het voorbeeld bij uitstek waar vaak gebruik wordt gemaakt van inbouwkasten. Je creëert als het ware een inloopkast waarbij alle delen van de kast afgestemd zijn op wat jij nodig hebt. Zo kan je je kleren ophangen, opgevouwd op schappen leggen of misschien zelfs een deeltje voorzien om je schoenen mooi uit te stallen. Op de foto hieronder zie je dat je een dressing eveneens functioneeel kan inrichten met gesloten inbouwkasten. De sfeer is meteen volledig anders door het gebruik van een houten look. 

 

placeholder © Shutterstock

 

Witte inbouwkasten aangepast aan schuine wanden - maatwerk © Shutterstock


Op de bovenste verdiepingen van je woning heb je vaak te kampen met schuine wanden. Het plaatsen van een standaardkast is praktisch onmogelijk of toch een grote uitdaging. Inbouwkasten zijn hiervoor een praktische en tevens een esthetische optie. Je hebt geen verloren hoeken of kanten, de kast is mooi ingewerkt zodat je dubbel zo veel opbergruimte hebt. De foto bovenaan het artikel toont eveneens dat je een inbouwkast perfect kan aanpassen aan de structuur van de ruimte. Zo kan je de 'verloren' ruimte onder de trap gemakkelijk omtoveren tot kastruimte. 

 

placeholder © Shutterstock


Je kan de inbouwkast eventueel ook gebruiken als scheidingswand tussen bijvoorbeeld je slaapkamer en de badkamer zoals hierboven.  Zo heb je nog steeds een open gevoel maar toch voldoende privacy.

 

 

placeholder © Shutterstock

 

Tenslotte zijn inbouwkasten de optie om elektrische apparaten te verbergen. Dit kan zowel toegepast worden in de keuken als in de dressing als in de bergruimte. Je ziet het: tal van opties met inbouwkasten.

 

 

Prijs van inbouwkasten

De prijs van inbouwkasten is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste kan je ervoor kiezen om je inbouwkast zelf samen te stellen aan de hand van standaardkasten. Hiervoor kan je in een doe-het-zelf zaak of een grote meubelfabrikant allerlei kasten kiezen om de combineren. De gemiddelde prijs hiervoor schommelt tussen de €50 en €300 de lopende meter. In een tweede instantie kan je ervoor kiezen om je inbouwkast op maat te laten maken. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos qua grootte, diepte, soorten kasten, materialen, deuren,.... Voor maatwerk mag je minstens rekenen op €250 à €300 de lopende meter. 

Witte inbouwkast met draaideuren  in de slaapkamer © Shutterstock

 

 

Verwerk een binnendeur in de inbouwkast

Een leuk extraatje is het verwerken van een binnendeur in de inbouwkast. Je kamer lijkt hierdoor groter en strakker en daarbovenop kan je op deze manier een geheime doorgang creëren naar je privé badkamer, dressing, bureau,..

 

 

Offerte aanvragen voor schrijnwerk op maat

Bent u op zoek naar een dressing, inbouwkast, trap of meubel op maat? Via onderstaand formulier kan u makkelijk online offertes aanvragen bij onze gespecialiseerde partners. Deze dienst is volledig vrijblijvend en geeft u recht op maximaal 3 offertes op maat.

 

 

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST