Met een betonnen aanrechtblad geef je de keuken een robuuste en stoere uitstraling. Een dergelijk werkblad is goed bestand tegen hitte, is stootvast en zeer duurzaam. In vergelijking met andere materiaalsoorten is beton wel wat vlekgevoelig en vergt het enig onderhoud. Een betonnen keukenblad wordt volledig op maat gemaakt en zal in een design keuken met minimalistische look zeer goed tot zijn recht komen.

 

Idyllische open keuken met betonnen werkblad © Shutterstock

 

 

Samenstelling beton keukenblad

Beton wordt gemaakt door een mengeling van zand, cement, water en pigment. Het mengsel wordt gegoten in een mal om te drogen en uit te harden. Na een bepaalde droogtijd wordt de mal verwijderd en wordt het beton gepolijst. De stoere uitstraling is een gevolg van de structuren en natuurlijke verkleuringen van beton. Het uiteindelijke uitzicht wordt bepaald door de coatinglaag. Een betonnen aanrecht is verkrijgbaar in verschillende tinten en diktes (4 en 10cm). Let wel op: een betonnen keukenblad is zwaar dus stelt hoge eisen aan de keukenkasten. 

 

Strakke grijze keuken met betonnen werkblad © Shutterstock

 

 

Voordelen betonnen keukenblad

Het grootste voordeel van een werkblad in beton is dat het hittebestendig is. Op zo'n werkblad zet je zonder problemen hete potten en pannen zonder scheuren of barsten achteraf. Je moet wel rekening houden met de coatinglaag. Om deze niet te beschadigen, maak je best gebruik van onderzetters. Beton is hard, glad, slijtvast en door het te polieren wordt het minder gevoelig voor vlekken en is het een onderhoudsvriendelijke keuze.

 

 

Nadelen betonnen keukenblad

Alhoewel beton een hard materiaal is, is het niet zo dicht van structuur als natuursteen of composiet. Je moet dus zeker een snijplank gebruiken bij het bereiden van voedsel om krassen te voorkomen. Pas verder op met ruwe materialen op het werkblad. Beton is op zichzelf gevoelig voor vlekken. Danzij de coatinglaag of polieren wordt dit probleem verminderd. Om meer vlekken te voorkomen, is het aangeraden om het keukenblad te voorzien van een waslaag of gebruik te maken van oxaanolie. Het werkblad kan ook voorzien worden van een polyurethaan lak. Deze beschermt het keukenblad het best tegen doordringend vocht en vlekken. Tevens krijgt het aanrechtblad hiermee een mooie glanzende uitstraling.

 

Houten kasten met betonnen werkblad - keukenideeën © JP Walker

 

 

Onderhoud van een betonnen keukenblad

Voor het schoonmaken van een betonnen keukenblad gebruik je het best zo weinig mogelijk synthetische schoonmaakmiddelen. Deze kunnen schade veroorzaken aan het blad. Groene zeep is een prima alternatief om het werkblad schoon te maken. Pas op met zuurhoudende stoffen (frisdranken, citroensap, azijn) en alkalische stoffen (soda, ammonia). Deze kunnen verkleuringen en vlekken veroorzaken. Regelmatig onderhoud met een onderhoudsmiddel (olie of was) is zeker aan te raden om het blad blijvend mooi te houden.

 

 

Online prijzen aanvragen

Overweeg je om een nieuwe keuken te plaatsen? Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele keukenbouwers. Zo kan je niet alleen ontwerpen vergelijken maar ook materialen, werkwijzen en de kostprijs van je nieuwe keuken. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST