Een cottage geïnspireerde woonkamer zorgt voor een charmante en rustgevende omgeving. Terwijl de landelijke stijl vroeger vooral voorkwam in buitenverblijven, boerderijen en chalets is het tegenwoordig steeds vaker terug te vinden in hedendaagse woningen. Of het nu gaat om een villa, loft, herenhuis of appartement, in elke woning kan je een landelijke cottage stijl integreren.
 

Landelijke woonkamer© Emily Et Nous

 

kenmerken van de landelijke stijl

Een landelijk interieur straalt de kalmte van het platteland uit en doet denken aan lang vervlogen tijden. De ontspannen sfeer is vooral te danken aan de eenvoudige vormgeving van de meubelen die gemaakt werden vanuit praktisch oogpunt en met een minimum aan middelen. Deze basisregels gelden ook voor de verdere inrichting van de kamer. Lokale en natuurlijke materialen genieten de voorkeur.
 

cottagestijl
cottage stijl haardvuur

 

Indeling van een cottage woonkamer

Het gezellig samenzitten moet centraal staan bij het inrichten van een landelijke woonkamer. Probeer de zetels naar elkaar te richten en plaats deze niet te ver van elkaar. Als je een haardvuur hebt, moet je deze zeker betrekken bij de zithoek. Hoewel moderne apparaten zoals een TV niet meer weg te denken zijn, doe je er toch goed aan om ze zoveel mogelijk weg te stoppen. Zo kan je de TV in een kast stoppen en hoef je het enkel te zien wanneer je effectief TV wil kijken.

 

 

Verschillende Cottage stijlen

De cottage-stijl is heel divers en wordt erg ruim geïnterpreteerd. Diverse invloeden vanuit Engeland, Amerika, Frankrijk en eigen land hebben ervoor gezorgd dat de landelijke interieurs vaak erg eclectisch zijn.

 

Landelijke meubels ethnicraft© Ethnicraft

Moderne cottage inrichting

Voor een moderne landelijke inrichting werkt men vooral met strakke meubels in massief hout zoals teak en eik. Zowel de kleuren van de wanden, de decoratie en de meubels liggen in hetzelfde kleursegment. Het cottage gevoel kan je naar boven halen door te kiezen voor open legplanken waar je ruimte hebt om decoratie op te plaatsen zoals bij bovenstaand meubel van Ethnicraft.

 

Warme landelijke inrichting

Een warme cottage woonkamer verkrijg je door gebruik te maken van lichte kleuren zoals pastel, wit en lichte aardetinten. De decoratie moeten licht en luchtig aanvoelen en is liefst gemaakt van natuurlijke materialen zoals riet, jute, linnen, hout of wol.

 

cottage stijl lobster
cottage stijl rietzetel

 

 

Cottage kitsch

De kitscherige cottage stijl komt overgewaaid uit Amerika en bestaat vooral uit een groot aantal prullaria. Of het nu om oude reclame borden, servies of nostalgische foto's gaat, bij een cottage kitsch woonkamer kan je je volledig laten gaan.

 

 

Landelijke kleuren

Typische cottage kleuren zijn pastel, aardkleuren en diverse nuances van wit. Probeer steeds een lichte gradatie te hebben in de gebruikte kleuren om zo een levendig woonkamer interieur te bekomen. Spierwit is niet aan te raden omdat dit steriel zal overkomen. Ga voor off-white of eierschaal.


Landelijke inrichting FlamantFlamant

Ben je niet goed in kleuren kiezen, kan je in de verfwinkel terecht voor kleuradvies. Deze hebben heel wat kleurencollecties beschikbaar die samengesteld worden door professionele interieurontwerpers. Wil je verschillende landelijke kleuren met elkaar combineren, moet je zeker eens kijken naar de verfcollectie van Flamant.

 

Landelijke meubels en decoratie

Zoeken naar meubels en decoratie is ongetwijfeld één van de leukste bezigheden bij het inrichten van een landelijke woonkamer. Door de grote verscheidenheid aan cottage meubelen is het niet altijd evident de juiste eyecatcher te vinden die past bij de rest van je interieur. Sommigen spelen op veilig en kopen meubels uit één collectie, anderen gaan dan weer experimenteren met oude meubels. Eens langsgaan bij tweedehands meubelzaken of rommelmarkten afschuimen is zeker aan te raden. De gekochte producten kan je nadien nog bewerken met verf of decoratie zodat je een uniek stuk hebt dat perfect aansluit op je landelijke inrichting.

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS