Mozaïek is van alle tijden en past in elk type interieur. Zowel een ultramoderne badkamer als een klassiekere inrichting gaat perfect samen met mozaïek tegels. Met de kleine steentjes creëer je een stijlvolle, tijdloze badkamer. Inspiratie en tips om mozaiëk tegels in je badkamer toe te passen vind je hier.

 

Groene mozaïek tegels - badkamer © Shutterstock

 

Wat is mozaïek?

Mozaïek is in eerste instantie ontstaan als kunstvorm in de tijden van de Grieken en Romeinen. De kleine tegels zijn vervaardigd uit kiezelstenen. Luxe villa werden ingericht met grote mozaïeke waarop keizers, goden en alledaagse taferelen werden afgebeeld. In een volgende fase werd de mozaïektechniek verfijnd voor de toepassing op muren en vloeren. Tegenwoordig wordt mozaïek geassocieerd met kleine, meestal vierkante tegeltjes die voornamelijk worden gebruikt in badkamers en keukens. Het is de ideale keuze voor de badkamer omdat ze zowel als wand- als vloertegel geschikt zijn. 

 

Gele en witte mozaïek - keramische tegels badkamer © Shutterstock

 

Materialen mozaïek tegels

Mozaïek tegels kan je vinden in allerlei vormen en materialen om je badkamer een strakke of juist speelse look te geven. De wanden en vloer in je badkamer krijgen een unieke uitstraling. Het combineren van verschillende vormen en kleuren kan je nog verbeteren door daarnaast ook te variëren met voegen. De populairste soorten op een rijtje. Vergeet niet dat alle soorten mozaïek kunnen gecombineerd worden. 

 

1. Glas mozaïek

Mozaïek in glas heeft als grootste voordel dat je een krasbestendig oppervlak creëert. De tegels zijn tevens gemakkelijk te onderhouden en uitermate hygiënisch. De kleurenmogelijkheden zijn eindeloos en het resultaat is een heldere, briljante kleur met speelse effecten.

 

Glas mozaïek - verschillende blauwtinten badkamer © Shutterstock

 

 

2. Traditionele kiezelmozaïek

Met kiezelmozaïek transformeer je je badkamer in een ware wellness ruimte. Deze tegels hebben geen rechte lijnen maar hebben veeleer het effect van keien. Uniek aan dit materiaal is dat de afzonderlijke delen perfect en zonder zichtbare voeg in elkaar overvloeien. De wand of vloer lijkt één geheel. Het nadeel aan deze mozaïek tegels is het voegen. Het vraagt meer werk dan bij andere soorten mozaïek. 

 

Kiezelmozaïek inloopdouche © Shutterstock

 

 

3. Keramische mozaïek tegels

Keramische tegels zijn hard, sterk, hygiënisch en zullen zelden of nooit krom trekken. Keramiek is het ideale materiaal voor in je badkamer en het wordt vaak gebruikt in de vorm van mozaïektegels. Alle kleuren en vormen zijn mogelijk. Het extra voordeel is opnieuw dat je deze mozaïek tegels zowel op de muur als de wanden kan gebruiken. 

 

Grijze keramische mozaïek met witte voegen - spatwand badkamer © Shutterstock

 

 

4. mozaïek uit natuursteen

De natuurlijke vormen en kleuren van marmer in combinatie met de eigenheid van elk mozaïeksteentje krijgt je badkamer een uniek tintje. Het is verkrijgbaar in alle kleurschakering van marmer en er wordt ook vaak afgeweken van de traditionele rechte lijnen van mozaïek. Meer marmer ideeën vind je in het artikel 'Marmer in de badkamer | Tips & inspiratie'. 

 

Marmer mozaïek - natuursteen in de badkamer - ingebouwd bad © Shutterstock

 

 

Vormen MOZAÏEK tegels voor de badkamer

Met de vorm van mozaïek kan je alle kanten uit. De meest gebruikte mozaïek tegels zijn echter kleine vierkantjes van 2x2cm. Om de mozaïek gemakkelijker te plaatsen, koop je ze op vellen van 30x30 cm. Andere populaire vormen zijn de ronde mozaïek tegels (knoopmozaïek) en de honinggraaat (zeshoekige) mozaïek. De verschillende vormen kan je perfect met elkaar combineren.

 

Zeshoekige witte mozaïek tegels met rode voegen © Sean Breithaupt & Yvette Monohan

 

mozaïek plaatsen

Het gebruik van mozaïek is veelzijdig en daarbovenop is het snel en eenvoudig te plaatsen. Met mozaïek tegels kan je gemakkelijk bochten, scherpe hoeken en overgangen maken. Deze kleine tegels zijn ook ideaal voor in de inloopdouche want je kan ze zo plaatsen dat het water optimaal wegloopt zonder dat het opvalt voor het blote oog. Om het plaatsen te vergemakkelijken zijn de losse steentjes of tegeltjes op een stuk gaas gelijmd. Op die manier leg je even snel mozaïek als vierkante keramische tegels. Let wel op! Doordat de tegels meestal kleine afmetingen hebben, heb je meer voegsel nodig en zal het voegen ook meer tijd innemen. 

 

Ronde glas mozaïek tegels - badkamer © Shutterstock

 

 

Prijzen mozaïek tegels

De prijs van mozaïek tegels is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de gekozen vorm. Je vind heel goedkope en heel dure varianten dus onderzoek vooral de kwaliteit van de mozaïek. Witte, vierkante mozaïek tegels vind je al vanaf 20 euro voor een vel van 30x30 cm maar loopt vaak op tot 100 euro.  

 

Badkamer plaatsen? Vergelijken loont!

Wil je een compleet nieuwe badkamer of moeten er aanpassingen gebeuren aan je bestaande badkamer? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende badkamer specialisten actief in jouw regio. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

  • Gratis, vrijblijvend & snel online offertes aanvragen.
  • Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
  • 2500+ vakmannen ingeschreven. Jaarlijks 20.000+ afgehandelde opdrachten.