Scandinavische interieurs zijn de laatste jaren bijzonder populair. Hun strakke vormgeving, warme kleuren en natuurlijke materialen geven je woning een moderne uitstraling zonder kil aan te voelen. Hoe je jouw interieur een Scandinavische toets kan geven, lees je hier.

 

 

1. strakke vormgeving

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door strakke lijnen en een minimalistische vormgeving. Comfort en functie staan bij de inrichting voorop en uiten zich in een moderne, strakke en sobere vormgeving. Het gebruik van accessoires wordt tot een minimum beperkt waardoor de aandacht niet al te veel afgeleid wordt door allerlei onnodige details. De weinige accessoires die er dan wel staan, komen zo volledig tot hun recht.
 

Muuto zetel© Muuto

 

 

 

2. Kleuren Scandinavisch interieur

In een Scandinavisch interieur worden vaak lichte kleuren toegepast waarbij de kleur wit meestal de boventoon voert. Deze witte kleur wordt aangevuld met natuurlijke aardetinten, grijs en zwart. Felle kleuren, die als contrast dienen, worden ook gebruikt maar doorgaans kiezen onze Noorderburen voor pasteltinten. Dat heeft te maken met de noordelijke ligging van de Scandinavische landen. In Scandinavië wordt het, met uitzondering van een aantal zomermaanden vroeg donker. Door lichte kleuren toe te passen in het interieur benut men de hoeveelheid daglicht zo goed mogelijk.
 

Pastel interieur scandinavisch© Muuto - Stacked Shelf System

 

Scandinavische kleuren - Normann Copenhagen© Normann Copenhagen

 

 

 

3. Natuurlijke materialen

In een Scandinavisch interieur vind je heel wat natuurlijke materialen terug waaronder hout. Deze grondstof is rijkelijk voorradig in Finland, Denemarken en Zweden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat natuurlijk hout één van de meest typerende kenmerken is van de Scandinavische stijl. Je vindt het terug in meubels, vloeren, muurbekledingen en zelfs het plafond. De afwerking gebeurt vaak in een natuurlijke beits zodat het hout zijn lichte kleur blijft behouden. Kamerbreed tapijt zul je in het algemeen niet zo veel terugzien in een Scandinavisch interieur, wel houten vloeren die gedecoreerd worden met een kleurrijk tapijt.
 

Scandinavisch interieur Muuto© Muuto

 

Scandinavisch interieur met hout© Ferm Living

 

Normann Copenhagen interieur© Normann Copenhagen

 

 

 

4. Patronen en geometrische vormen

De Scandinavische stijl is ook geroemd vanwege zijn gedurfde patronen en geometrische vormen die terugkomen in behang, woontextiel en decoratie. Door je woning slim aan te kleden met opvallende patronen kan je de stijl en sfeer in een mum van tijd omwisselen. Je kussens even verplaatsen tussen verschillende kamers kan bijvoorbeeld al genoeg zijn voor een totaal nieuwe beleving.
 

Scandinavische kussens© Ferm Living - Scandinavische kussens

 

Zweeds behang Borastapeter© Boråstapeter - Zweeds behangmerk

 

 

 

Bekende Scandinavische merken en designers

Er zijn heel wat designers en fabrikanten die Scandinavische woonaccessoires verdelen. Hay, Muuto, Norman Copenhagen, Gubi en Ferm Living zijn momenteel de grootste en populairste verdelers. Wil je ook enkele Scandinavische klassiekers in je interieur moet je zeker eens een kijkje nemen naar de ontwerpen van bekende Scandinavische designers zoals Arne Jacobsen, Verner Patton, Eero Aarnio en Eero Saarinen.
 

Gubi Scandinavisch interieur© Gubi

 

&tradition zetel&tradition