De zolder wordt vaak vergeten tijdens het indelen van de woning in kamers. Het is echter de ideale ruimte voor een extra slaapkamer of voor de master bedroom. Zorg voor voldoende lichtinval en denk goed na over de indeling van de ruimte. We geven je een aantal tips voor een zolder slaapkamer.

 

Witte slaapkamer op zolder © Mitara

 

Tips voor een Zolder slaapkamer

Om de zolder praktisch te verbouwen tot een slaapkamer volg je best een aantal richtlijnen. Deze tips zullen je helpen om die nutteloze opbergruimte in te richten tot een rustgevende zolderkamer. Het voegt flink wat ruimte toe aan je woning en daarbovenop verhoogt het de waarde van je huis.

 

Tip 1: Ruimtegebruik zolder slaapkamer

Een zolder heeft meestal schuine wanden als gevolg van een zadeldak. Het is belangrijk om goed na te denken over de indeling van de zolder om je slaapkamer optimaal te maken. Maak gebruik van lage kasten of inbouwkasten om de nutteloze hoeken van de ruimte toch functioneel te gebruiken.
 

Inbouwkasten - slaapkamer op zolder © Shutterstock

 

 

Tip 2: Lichtinval in je zolder slaapkamer

Natuurlijk daglicht is de ideale manier om 's ochtends goed wakker te worden. Plaats extra ramen om licht naar binnen te halen. Dakramen zijn de gemakkelijkste manier voor daglicht in de zolderkamer. Een andere manier is het installeren van een dakkapel. De kosten zullen hierdoor toenemen maar je krijgt extra ruimte als bonuspunt. 
 

Zolder met lichtkoepel - moderne slaapkamer op zolder © Pinterest

 

 

TIP 3: Kleurgebruik op zolder

Een zolderkamer heeft meestal één of meer schuine wanden waarbij het belangrijk is om na te denken over het gebruikte kleurenpalet. Schuine muren lijken sneller op je af te komen waardoor het heel belangrijk is om te werken met lichte kleurtinten zoals wit, beige, pastelkleuren,... Daarbovenop zullen de lichte verfkleuren ervoor zorgen dat de zolder groter lijkt. Lees het artikel 'Tip: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur' voor meer tips rond kleurgebruik. 
 

Witte luxekamer op zolder - lichte kleurtinten © Pinterest

 

 

Tip 4: Transparante materialen

Bij het creëren van een kamer op zolder is het ruimtegevoel versterken de grootste uitdaging. Een laatste tip om hieraan te werken is het gebruik van transparante materialen zoals deuren en kasten. Op die manier lijkt het alsof de ruimte steeds doorloopt zonder onderbrekingen. Op onderstaande foto zie je een slaapkamer op zolder waaraan een dressing werd toegevoegd. Er wordt gebruik gemaakt van een glazen schuifdeur om de ruimte visueel te vergroten. 
 

Witte zolderkamer met bakstenen muur - glazen schuifdeur © Pinterest

 

 

Tip 5: Vaste trap naar de zolder

Je slaapkamer moet steeds makkelijk bereikbaar zijn. Probeer dus om een vaste trap te installeren voor de gebruiksvriendelijkheid van je nieuwe zolderkamer. Hou er rekening mee dat een trap veel ruimte in beslag neemt. Er bestaan tal van ruimtebesparende oplossingen zodat elke slaapkamer op zolder makkelijk te bereiken is. 
 

Houten trap met zwevende tredes - zolder slaapkamer © Shutterstock

 

Witte draaitrap in loft © David Hotson


Een eerste mogelijkheid is het plaatsen van een draaitrap. Niet alleen neemt zo'n trap minder ruimte in beslag, het geeft daarnaast ook een gevoel van veiligheid en comfort. Een tweede praktische oplossing is een trap met inbouwkasten. Op die manier kan je je spullen bewaren in de ruimte die de trap reeds inneemt en kan je je slaapkamer op zolder vrij laten van kasten.  Is er slechte een beperkte loopruimte kan je kiezen voor een trap met geschrankte treden. Zo heb je de helft minder loopruimte nodig. Daarbovenop is het resultaat uniek. 

 

Houten trap met geschrankte treden - kamer op zolder © Pinterest

 

 

 

zolder slaapkamers voorbeelden

Hier vind je nog allerlei foto's van zolder slaapkamer ter inspiratie. Maak gebruik van de juiste kleuren, ramen, trappen,... voor de perfecte zolderkamer om tot rust te komen. 

 

Romantische slaapkamer op zolder © Shutterstock

 

Landelijke slaapkamer met houten dakstructuur- zolderkamer © Kasia Gaskowska & Marijke Arden

 

Witte slaapkamer op zolder - houten plafond © Pinterest

 

Rustieke slaapkamer met houten balken - zolderkamer © The white company

 

Kleurrijke slaapkamer op zolder © Pinterest

 

Vergeet ook niet om de zolder te isoleren!

Als je de zolder wil ombouwen tot een extra leefruimte is het belangrijk om het dak goed te isoleren. Hierdoor is de ruimte minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Met dakisolatie hou je de koude buiten en krijg je binnen een aangenaam warm en comfortabel woonklimaat. Leer meer over dit onderwerp in het artikel 'Zolder isoleren'.

 

Online offerte aanvragen zolder verbouwen

Wil je de zolder verbouwen tot extra slaapkamer, badkamer, bureau of andere ruimte? Via onze offerteservice kan je nu vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde aannemers. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken maar ook materialen en werkwijzen voor een geslaagde zolderinrichting. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST