Bij het renoveren van een badkamer komt heel wat kijken. Er duiken geregeld onverwachte problemen op en ook de kostprijs ligt vaak hoger dan verwacht. In dit artikel kom je te weten hoe je een badkamerrenovatie vlot laat verlopen en hoeveel de verbouwingswerken kosten. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Maak dan gebruik van de offerteservice onderaan het artikel.

 

Goed begonnen is half gewonnen!

Om de renovatiewerken vlot en aangenaam te laten verlopen, kan je heel wat voorbereidend werk uitvoeren. Maak een planning op en kijk na wat vernieuwd moet worden en hoeveel dit ongeveer zal kosten. Zo voorkom je onvoorziene kosten, tijdverlies en ergernissen eens de werken van start gegaan zijn. Met onderstaand stappenplan zal je badkamer renovatie een pak vlotter verlopen.
 

STAP 1: Maak een grondplan en puzzel met de indeling

badkamerplan renovatie

De meeste badkamermeubels en sanitaire toestellen hebben standaard afmetingen. Naar de winkel hollen om alles op te meten is dus helemaal niet nodig. Je neemt gewoon een blad papier en tekent het grondplan uit op schaal 1/50. Dit doe je door alle afstanden in centimeter te delen door 50. Op een gewoon A4-blad is plaats voor badkamers tot 10 meter breed. Vervolgens kan je kaartjes maken op dezelfde schaal met alle elementen die je wil plaatsen. Je hoeft dan enkel nog te puzzelen tot je tevreden bent met de indeling.

 

Standaardafmetingen

 • Enkele wastafel
  80 à 90cm breed - 60cm diep ( 1,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
 • Dubbele wastafel
  minimum 130cm breed - 60cm diep ( 2,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
 • Kolomkast
  40cm of 60cm breed - 34cm diep ( 0.8cm x 0.7cm of 1.2cm x 0.7cm op schaal 1/50)
 • Toilet
  90 cm breed - 130cm diep met ruimte voor zitten inbegrepen ( 1.8 x 2.6cm op schaal 1/50)
 • Vierkante douche
  minimaal 80 x 80cm tot 100x100cm ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
 • Rechthoekige douche / inloopdouche
  Van 120cm tot 200cm breed - 90cm tot 110cm diep ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
 • Bad
  Van 170 x 70cm (vrij klein) tot 190cm x 90cm (heel ruim) - ( 3.4 x 1.4cm of 3.8 x 1.8cm op schaal 1/50)

 


STAP 2 : Koop eerst je materialen, tegels en sanitaire toestellen

Als je maar één badkamer hebt, is het belangrijk dat het renoveren goed opschiet. Probeer dus zoveel mogelijk materialen aan te kopen en te stockeren alvorens de badkamer uit te breken. Je moet soms heel wat winkels afschuimen alvorens je het perfecte meubel vindt. Meestal moet je dan ook nog enkele weken wachten op de levering.

 

STAP 3: Afvoerbuizen en leidingen controleren

Nu de badkamer uitgebroken is, kan je makkelijk nagaan of de toevoerkranen en afvoerbuizen nog naar behoren werken. Zie je kalkvorming of gaan de kraantjes moeilijk open en toe, dan vervang je ze beter meteen. Zo kom je binnen enkele jaren niet voor onverwachtse problemen te staan.

 


Kostprijs badkamer renoveren

De kostprijs van een nieuwe badkamer hangt af van twee belangrijke factoren: de materiaal- en meubelkeuze en of je zelf renoveert of laat renoveren. Onderstaande cijfers geven alvast een goede indicatie over de kostprijs. Let wel op! Installateurs plaatsen vaak enkel het sanitair dat je via hen koopt. Dit om latere discussies over de kwaliteit en de materialen te voorkomen.

 

badkamer renoveren© Shutterstock

Badkamertegels

Kwalitatieve keramische tegels beginnen vanaf €25 per vierkante meter en kunnen al snel oplopen tot €100. Voor een correcte kostenraming mag je op een gemiddelde rekenen van €60 per vierkante meter. Wanneer je de tegels wil laten plaatsen, komt hier nog eens €50 per vierkante meter bij. Dit is dan wel inclusief lijm en andere benodigdheden welke ook vrij kostelijk zijn.

 

Het badkamermeubel

Een goedkoop badkamermeubel kost tussen de €700 en €1250. Wil je een kwalitatief meubel met hoogwaardige materialen, dan moet je rekenen op een budget van € 1500 tot € 3500. De prijs van de installatie bedraagt ongeveer 10 à 20% van de aankoopprijs. Je kan de kosten van de renovatie drukken door het oude meubel zelf uit te breken.

 

Het bad, de (inloop)douche en het toilet renoveren

De prijs van sanitair kan flink verschillen naargelang de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, materiaalgebruik en technische snufjes. Voor een basis badkamer mag je rekenen op een budget van €2500. Dit bedrag kan al snel oplopen tot €7500 of meer.

 

 

Kostprijs badkamerrenovatie

Voor het plaatsen van een volledig vernieuwde basis badkamer mag je rekenen op een budget van €10.000. Wanneer je hoogwaardige materialen wil gebruiken, nieuwe snufjes wil plaatsen of ketels en leidingen moet vervangen, kom je snel aan een budget van € 25.000. Let je nauwkeurig op het budget en doe je de renovatie zelf, kan je voor € 5000 al een nieuwe badkamer plaatsen. Je zal dan wel moeten werken met materialen die minder duurzaam zijn en sneller slijtage zullen vertonen. 
 

 

Kiezen voor een vakman of de werken zelf uitvoeren? 

Of je best kiest voor een vakman of de werken zelf uitvoert hangt niet alleen af van je budget. Soms is het goedkoper om de werken uit te laten voeren als je rekening houdt met het verlaagde BTW tarief van 6% bij woningen ouder dan 10 jaar.  Door te werken met één partij krijg je vaak ook een interessantere korting op de aankoop van materialen. Gaat er bovendien iets stuk tijdens de plaatsing, dan neemt de installateur de kosten voor zijn rekening. 


Bij een complete badkamerrenovatie maken de werkuren zo'n 20 tot 30% uit van de totale prijs. Dit bedrag is best verwaarloosbaar als je rekening houdt met de extra kortingen, de efficiëntie en degelijkheid van de uitgevoerde werken. Het loont dus zeker om eerst even offertes aan te vragen! Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan gebruik van onze online offerteservice:

 

Badkamerrenovatie: Vakmannen vergelijken loont!

Is je badkamer aan renovatie toe? Via onze offerteservice kan je prijzen en voorstellen aanvragen bij erkende badkamer specialisten actief in jouw regio. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

 • Gratis, vrijblijvend & snel online offertes aanvragen.
 • Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
 • 2500+ vakmannen ingeschreven. Jaarlijks 20.000+ afgehandelde opdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS