De juiste verlichting kiezen voor een kinderkamer is niet onbelangrijk. Na maanden van hard labeur wil je dat ook dit deel van de inrichting helemaal klopt. Bovendien moet lampen voor een kinderkamer voldoen aan verschillende voorwaarden. Veiligheid, gebruiksgemak, functionaliteit en ontwerp zijn elementen die meespelen bij de keuze.

De zaken waar je best let, zijn hieronder samengevat in een aantal praktische tips. Bekijk ook de leuke foto's om inspiratie op te doen.

 

Tip 1: veiligheid

Kijk eerst na of er voldoende stopcontacten aanwezig zijn in de kinderkamer. Check ook of ze voldoende stevig vastzitten in de muur. Kinderen kunnen soms bruusk zijn. Een loszittend stopcontact is dus te vermijden.

Zorg er bovendien ook voor dat de snoeren van de lamp stevig stevig vastzitten. Op die manier vermijd je dat de lamp valt als je kinderen iets te bruut zijn. Losliggende snoeren kan je bevestigen met hippe kabelclips. Zo verhoog je de veiligheid van de kinderkamer zonder in te boeten op stijl.

kabelclips snoer vastmaken

© Monkey Business


Kabelclips zijn niet bepaalt een streling voor het oog maar gelukkig zijn er ook enkele leuke alternatieven op de markt zoals bovenstaande clips in de vorm van blaadjes met een vogel. Deze set kabelclips kost 7,99€ en kan je hier kopen.


Kies ook voor kindvriendelijke materialen. Vermijd materialen die giftige stoffen kunnen bevatten. Je kiest ook best voor verlichting zonder losse onderdelen.

 

veilige kinderlampen © Baby Bunny Night Light                                                                                                                     © Philps


Let er bovendien op dat de kinderen de lamp zelf niet kunnen aanraken. Een krachtige lamp kan warm worden. Ook scherpe randen zijn uit den boze. Deze hippe kinderlampen scoren goed bij kinderen én zijn bovendien veilig. Bovenstaande lampen kan je hier kopen.

 

 

Tip 2 : stabiliteit

Kijk na of de lamp voldoende stabiel is. Een bureau-of nachtlamp kan makkelijk omver vallen als kinderen te brute bewegingen maken. Een stevige ondergrond is aan te raden. Je kan de armaturen ook vastschroeven aan de ondergrond.

Stabiele verlichting kinderkamer © Ikea                                                                                                        © Landofnod.com

 

 

Tip 3 : gebruiksgemak

Een gemakkelijk terug te vinden schakelaar is handig als de kleine sloebers 's nachts opstaan om naar het toilet te gaan.
 

kinderkamer verlichting trektouw © Etsy                                                                                                  © Pinterest

 

Gewone schakelaars kunnen makkelijk omgewisseld worden door trekschakelaars. Deze zijn bijzonder handig om boven het bed te hangen. Er bestaan ook zal van leuke armaturen met ingebouwde trekschakelaars.

 

 

Fatboy edison the petit © Fatboy


Je kan ook kiezen voor draagbare lampen. Deze leuke lamp van Fatboy neem je overal mee naartoe. Hij is oplaadbaar dankzij een interne accu. De schakelaar is verwerkt in het toestel zelf. Je knipt de lamp aan via het handig rode labeltje. Bovendien kan je hem customizen volgens je eigen smaak. De DIY beschrijfbare lampenkap schuif je  simpelweg over de bestaande lampenkap. Laat je kind zelf een tekening maken en stimuleer hun creativiteit. Leuk én origineel. In deze webshop is hij te koop.

 

 

Tip 4: functionaliteit

Er zijn ook lampen op de markt die meer doen dan alleen de kamer verlichten. De MyBuddy slaaptrainer van Philips is daar een goed voorbeeld van. Het leert moeilijke slapers op een speelse manier wanneer het tijd is om te gaan slapen en wakker te worden. In de vorm van een leuk  figuurtje verschijnt maanlicht, zonlicht op een zelfgekozen tijdstip.
 

hulp slapen kinderen © Philps


De Philips-lamp is gemaakt uit kindvriendelijke materialen. Bovendien is hij robuust en onbreekbaar. Bij aanraking voelt het altijd koud aan. De LED-verlichting is ook krachtig genoeg om te dienen als leeslamp om verhaaltjes voor te lezen voor het slapengaan. De sterkte van het licht kan je zelf instellen. Gebruik hem ook als handig nachtlampje. Bij een aanraking op het hoofdje knipt het licht aan.
 

kinderlamp nachtkastje © Philips

 

De Philips MyBuddy-slaaptrainer is verkrijgbbaar vanaf 65 euro en wordt aangeboden in een blauwe, roze en groene uitvoering. De Philips buddy's kan je hier kopen.