Een wit interieur is tijdloos en kan perfect gecombineerd worden met elke interieurstijl. Soms kan het klassiek en stijlvol ogen, andere keren strak en modern. Wit is een neutrale en elegante kleur die staat voor puurheid en niet onderhevig is aan interieurtrends. Hoe je een interieur kan inrichten waarbij wit centraal staat lees je hier.

 

Een (bijna) volledig witte inrichting

De moeilijkste taak bij het inrichten van een wit interieur is om geen steriele indruk te krijgen. Dit kan je doen door interesse op te wekken op manieren die niet kleurgebonden zijn maar er toch uitspringen door hun vorm of textuur. Enkele voorbeelden hiervan zijn tapijten, meubels, molures, stofering, vloeren, gordijnen, accesoires en decoratie. Textuur en vormen krijgen nu alle aandacht door het wegblijven van primerende kleuren. De uiteindelijke stijl van de ruimte zal dan ook afhangen van de strakheid van de inrichting en de gekozen verlichting.

Wit klassiek interieur© Shutterstock

 

Witte woonkamer© Interieurdesigner

 

 

Wit interieur met gekleurde verlichting

Door het aanpassen van de lichtbron kan je in enkele seconden tijd de sfeer van een witte ruimte compleet veranderen. Dit kan je toepassen op kleine of grote schaal bij je eigen woning door gebruik te maken van gekleurde LED-strips. 

 

Wit interieur met gekleurde leds© Shutterstock

 

 

 

Wit als drager van het interieur

Een wit geschilderde kamer zorgt er voor dat de weinige kleuren die wel aanwezig zijn extra in de verf gezet worden. Aangezien het interieur grotendeels rust uitstraalt mag je hier gerusst werken met flashy kleuren, design meubelen of enkele welgekozen accentmuren.

Witte inrichting in eclectische stijl© Shutterstock

In tegenstelling tot een compleet witte inrichting zal het accent hier niet alleen op textuur en vorm liggen maar ook op kleur.  Het is dan ook belangrijk om niet te overdrijven zodat het interieur niet beladen overkomt.

 

Witte kamer met parket© Shutterstock

Een natuurlijke plankenvloer komt helemaal tot leven wanneer hij omringd is door witte muren. Meer dan enkele welgekozen retro-meubels heb je niet nodig om van de slaapkamer een geslaagd geheel te maken.

 

Wit als rustgevend element

Zijn je muren al behoorlijk kleurrijk en heb je geen zin om te schilderen, dan kan je wit ook toepassen om de ruimte te decoreren. Zo creëer je meer rust in het interieur en zal de kamer groter aanvoelen. Door het toevoegen van witte accenten zal je ook meer de nadruk kunnen leggen op de kleurrijke details die nog aanwezig zijn.

 

Let op dat je niet overdrijft.

Een witte ruimte kan je best vergelijken met een leeg schildersdoek. De drang om kleur toe te voegen is erg groot en lijkt haast vanzelfsprekend. De kunst bestaat er dan ook in om tijdig te stoppen. Laat voldoende ruimte vrij zodat je interieur luchtig blijft en durf ook dingen weggooien. Een lege plek in je interieur zorgt voor meer ruimtegevoel en minder poetswerk.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS