Als je de zolder wil betrekken bij je woning kies je best voor een vaste trap zodat de ruimte gemakkelijk bereikbaar is. Wil je de zolder enkel gebruiken als opslagruimte, is een opvouwbare zoldertrap de goedkoopste oplossing. In dit artikel overlopen we verschillende soorten vaste trappen om van de zolderkamer een extra leefruimte, slaapkamer, bureau of atelier te maken.

 

 

1. Draaitrap 

Een draaitrap heeft vele voordelen en is de ideale optie voor een trap naar de zolderkamer. Het is een trap die rond één centrale as draait. De belangrijkste voordelen zijn ruimtebesparing, het comfort en het gevoel van veiligheid. Een draaitrap moet vaak op maat worden gemaakt omdat het moeilijker te ontwerpen valt dan een rechte trap. 

 

Stalen draaitrap met houten tredes in de keuken naar de zolder © Shutterstock

 

 

 

2. Steektrap 

Een steektrap is een rechte trap die twee verdiepingen met elkaar verbinden zonder één buiging. Het is het meest standaard model van een trap en kan geplaatst worden in elk type woning. Het grote voordeel van een steektrap is de prijs. Steektrappen of Molenaarstrappen zijn vrij eenvoudig te maken en gebruikt een minimum aan materiaal. In tegenstelling tot een draaitrap neemt een steektrap veel meer ruimte in. Dit probleem kan gedeeltelijk worden verholpen door de helling steiler te maken.

 

Zwarte, zwevende steektrap met glazen ballustrade © Shutterstock

 

 

 

3. Laddertrap

Een eenvoudige en plaatsbesparende oplossing is het plaatsen van een laddertrap. Let wel op: zo'n trap heeft niet veel comfort want heeft geen leuningen en heeft een steile helling. Het is wel een mooi alternatief voor een typische opvouwbare zoldertrap.

 

Stalen laddertrap naar de zolderkamer

© Pinterest

 

 

 

4. Kwartdraaitrap

Een kwartdraaitrap is een trap met boven- of onderaan een draaiing. Deze soort is heel sierlijk maar minder veilig dan bijvoorbeel een rechte steektrap. Dit is een gevolg van verdreven treden. Een kwartdraaitrap is een interessante optie wanneer je over onvoldoende lengte beschikte voor een rechte steektrap. 

 

Compacte houten trap aangepast aan de muren - maatwerk © Shutterstock

 

Plaats voorzien om meubels te verhuizen

Heb je weining ruimte en kies je voor een compacte trap? Voorzie een luik zodat je gemakkelijk grote meubels kan verhuizen of nieuwe stukken naar boven en beneden kan brengen. Naast het plaatsen van een onzichtbaar luik in de vloer kan je een kiezen voor een groot dakraam. Op die manier kan je werken met een verhuislift.

 

 

Inspiratie zoldertrappen

Naast de populaire soorten kan je een trap steeds laten maken naar je eigen smaak door te kiezen tussen verschillende materialen, opbouw,... Hieronder vind je nog een aantal foto's van unieke trappen ter inspiratie.

 

Trap in blauwe hardsteen met sfeerlicht © Shutterstock


Met geïntegreerde verlichting krijgt je trap een unieke look. Het is mogelijk om te werken met een bewegingssensor zodat het niet steeds hoeft te branden. De verlichting doet meteen ook dienst als nachtverlichting. Geïntegreerde verlichting in de tredes is de ideale oplossing bij compacte trappen!

 

Houten trap met zwarte randen - originele trappen op maat © Shutterstock


Een zwevende trap zorgt voor een groter ruimtegevoel en daarbovenop oogt het zeer mooi. Ideaal als je trap vertrekt vanuit de leefruimte. 

 

Supersmalle metalen trap in de slaapkamer © Shutterstock

 

Een zoldertrap mag gerust wat smaller zijn dan een normale trap. Bij bovenstaande slaapkwamer met mezzanine werd een smalle, zwevende trap geplaatst die net breed genoeg is voor één persoon. Op die manier verlies je geen overtollige ruimte en krijg je eveneens een unieke zoldertrap.

 

Witte steektrap met inbouwkast © Shutterstock


Om de ruimte optimaal te benutten, kan je gebruik maken van een steektrap met een inbouwkast. 

 


Een andere ruimtebesparende oplossing is het gebruiken van de trapballustrade als kast. In bovenstaande foto wordt de leuning perfect aangevuld door een schoenenkast.

 

Ruimtebesparende zoldertrap - kast als trede © Homedit 


Wil je origineel en ruimtebesparend combineren, is bovenste trap het perfecte voorbeeld. Een zoldertrap mag gerust iets minder praktisch zijn dan de alledaagse trap dus kan je er eventueel voor kiezen om de tredes op te bouwen uit kastjes of uit legplanken zoals onderstaand project.

 

Trap gemaakt uit legplanken - zoldertrap inspiratie © Armando Elias

 

je zolder verbouwen zonder kopzorgen?

Bij het verbouwen van een zolder komt heel wat kijken. Nutsvoorzieningen, isolatie en bepleistering zijn nog maar de basis. Daarna volgt nog de afwerkingfase. Dit kan zorgen voor heel wat stress en frustratie. Laat je je zolder liever kwalitatief afwerken zonder kopzorgen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan bij vakmannen uit uw regio.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST