Terug naar boven


<< vorig artikel
interieurtips > interieur meubelen > dressing ontwerpen en inrichten

Tips voor een geslaagde dressing inrichting


dressing inrichten De tijd dat een dressing enkel weggelegd was voor "The Happy Few" is voorgoed verleden tijd. Tegenwoordig bestaan er heel wat goedkope modules die makkelijk te integreren zijn in elke kamer. Om een functionele dressing te ontwerpen moet je niet alleen rekening houden met de opbergruimte maar ook met de aanpalende kamers. Met onderstaande tips kom je te weten hoe je een perfecte dressing kan ontwerpen.

 

Inplanten en ontwerpen van de dressing


Een dressing moet vooral het gebruiksgemak bevorderen, een goede inplanting is dan ook essentieel. Vaak wordt een dressing aanschouwd als upgrade van badkamer of slaapkamer. Hoewel dit een logische benadering lijkt, zijn er toch heel wat praktische problemen aan deze indeling verbonden. Ideaal is de dressing dienst te laten doen als circulatiezone tussen slaapkamer en badkamer. Zo kan je vanuit beide ruimtes makkelijk kledij halen.


groene V

Badkamer ↔ dressing ↔ Slaapkamer

rode X

badkamer → slaapkamer → dressing

slaapkamer → badkamer → dressing


wasplaats naast de dressingBij het inrichten en inplanten van een dressing wordt de wasplaats vaak over het hoofd gezien. Wil je de woning niet steeds doorkruisen met volle wasmanden, dan plaats je deze dus best in de nabijheid van je dressing. Als je voldoende ruimte hebt kan het ook praktisch zijn de wasruimte te integreren in de dressing. Wanneer de wasplaats zich op een andere verdieping bevindt, wegens technische of praktische redenen, plaats je de dressing liefst nabij de trap. Door een valluik met kokers te maken kan vuile kledij ook rechtstreeks in de wasplaats terechtkomen.

 

Dressing inrichting - systemen en modules


dressing inrichten moderne dressing

Tegenwoordig zijn er heel wat moduleerbare dressingsystemen verkrijgbaar. De combinaties en uitvoeringen zijn zo variërend dat er vast een systeem bestaat voor jouw toekomstige dressingruimte. Heb je specifieke wensen zoals het integreren van deuren of wasmachines, dan kan je ook altijd opteren om een dressing op maat te laten maken. Hiervoor mag je al snel tussen de 500 à 1000 euro rekenen per lopende meter, afhankelijk van gebruikte materialen, vormen en de moeilijkheidsgraad.

Dressing kopen - waarop letten

Een dressing moet vooral functioneel en onderhoudsvriendelijk zijn. Open kasten ogen mooi maar vergen meer kuiswerk. Invallend licht kan er bovendien voor zorgen dat kledij gaat verkleuren. Makkelijk verstelbare legplanken zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk ruimte verloren gaat.

 

Verlichting in de dressing


Om de juiste kleurencombinaties te vinden bij kledij wordt natuurlijke verlichting best nagebootst. Geel licht, zoals traditionele spotverlichting, kan een vertekend beeld geven.

 

Nog enkele tips voor een geslaagde dressing inrichting


  • Probeer de ruimte maximaal te benutten. Op moeilijk te bereiken plaatsen kan je kledingstukken leggen die je niet vaak nodig hebt zoals skikleding en verkleedkledij.
  • Plaats 2 spiegels evenwijdig ten opzichte van elkaar. Dit vergroot het ruimtelijk effect en maakt het mogelijk je achterzijde te checken.
  • Voorzie warme materialen als vloerafwerking. In de dressing loop je vaak blootsvoets rond.
  • Een zitelement brengt sfeer en maakt het makkelijker om schoenen te passen.

 

Dressingruimte ontwerpen - Belangrijke afmetingen


Design dressing room en inloopkast

Bij het inrichten van een dressingruimte zal je rekening moeten houden met de minimumafmetingen die vereist zijn om kledij op te bergen en je om te kleden. Om te kijken of er een vlotte circulatie mogelijk is kan je de dressing voorlopig namaken met dozen of koorden spannen. Vergeet ook geen rekening te houden met de draairichting van deuren. De belangrijkste afmetingen waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Diepte voor hangkasten: 60 cm
  • Ophangruimte per persoon: Minimum 125 cm
  • Legplank diepte voor tshirts: 45 cm
  • Vrije ruimte nodig om je om te kleden: 125 cm

 
 

 

interieurtips > goedkope inrichting tips > goedkoop salontafel van oude pallet