Terug naar boven


interieurtips > klustips en doe-het-zelf advies > behangpapier afhalen en verwijderen

behang afhalen en verwijderen van behangpapier


behang papier verwijderen en afweken Wanneer je opnieuw gaat behangen of verven is het aan te raden het oude behangpapier van de muren te halen. Het verwijderen van behang is een klus dat eenvoudig zelf te klaren is maar wel wat tijd vergt. Hoeveel tijd zal afhangen van het soort behangpapier en de gebruikte lijm. Het spreekt voor zich dat speciale behangpapieren zoals glasvezelbehang en vinylbehang moeilijker te verwijderen zijn. In deze klustip geven we alvast enkele nuttige tips en werkwijzes om makkelijk behang te verwijderen.

 

Behangpapier verwijderen - De voorbereiding


kamer afschermen met plastic om te beschermen tegen vocht
Om behangpapier te verwijderen zal je heel wat water nodig hebben. Daarom is het belangrijk de vloer goed af te schermen om waterschade te voorkomen. Probeer ook de zekeringen af te zetten van de elektriciteit in de ruimte waar het behang verwijdert moet worden. het meubilair verplaats je best naar het midden van de kamer en bedek je best met meerdere lagen plasticfolie.

 

Behangpapier verwijderen - mogelijkheid 1: behang afweken


behangpapier afhalen met water en een vochtige sponsDe makkelijkste en oudste manier om behang te verwijderen is door het papier los te weken. Het voordeel van behang afweken is dat er geen speciale machines nodig zijn. Het enige dat je nodig hebt is een emmer met water en een spons, grote borstel of vod. Gebruik liefst warm water, dit zal het losweken van het behangpapier enorm versnellen. Je kan ook gebruik maken van een speciaal afweekmiddel. Dit is verkrijgbaar in elke doe-het-zelf-zaak en moet toegevoegd worden aan het water.

 

TIP:Aangezien je meestal boven je hoofd werkt zal je ongetwijfeld last hebben van water dat via je arm naar beneden sijpelt. Om dit te voorkomen kan je een handdoek of grote vod rond je arm spannen. Het water zal nu geabsorbeerd worden in plaats van je volledig nat te maken. Probeer ook steeds van boven naar beneden te werken bij het bevochtigen.

 

Behangpapier verwijderen - mogelijkheid 2: behang afstomen


stoom machine om behangpapier te verwijderen

Door middel van een speciaal stoomapparaat kan je behang papier makkelijk afstomen. Deze kan je huren of kopen in vrijwel elke doe-het-zelf-zaak. Het stoomapparaat wordt gevuld mat water dat verhit wordt in de stoommachine. Eens het water op tempertatuur is zal de afstomer beginnen sissen en stoom uitblazen. Het apparaat kan nu tegen de wand geplaatst worden en het behangpapier kan verwijderd worden met een plamuurmes of afsteekmes. Wanneer het behangpapier nog steeds moeilijk te verwijderen is kan je kleine gaatjes in het behangpapier maken met een prikroller. Dit zorgt ervoor dat de stoom beter achter het behangpapier doordringt.

 

 

Vynil behangpapier verwijderen


Door de gesloten en waterdichte structuur van vinylbehang is het niet mogelijk dit zomaar af te weken. Door middel van een prikroller kan je fijne gaatjes perforeren in het vinyl behang zodat afweken wel mogelijk wordt. Door de kleine openingen is het verwijderen wel arbeidsintensiever dan wanneer men behangpapier van papier verwijdert. Het is dan ook aan te raden gebruik te maken van een stoommachine in dit te combineren met een verdund afweekmiddel.

 

glasvezelbehang verwijderen


Het verwijderen van glasvezelbehang is nog lastiger dan het verwijderen van vinylbehangpapier. De gebruikte glasvezellijm is heel erg sterk en zit goed vast aan het pleisterwerk. Wanneer je dus glasvezelbehangpapier wil verwijderen zal je ook het pleisterwerk beschadigen. Het afstomen van glasvezelfbehang is ook een onmogelijke klus vanwege de sterke glasvezel en de gebruikte verf, die meestal waterdicht is. In dit geval is de beste oplossing het glasvezelbehang te overplakken en te plamuren. Verscheidene gespecialiseerde bedrijven bieden hiervoor speciale oplossingen aan.

 
 

 

interieurtips > klustips en doe-het-zelf advies > behangpapier afhalen en verwijderen