Terug naar boven


interieurtips > kleuradvies en kleuren tips > accentkleur kiezen voor wand of muur

Tips voor het schilderen van accentwanden


accentwand en accentmuur bij een modern interieur Accentwanden of accentmuren zijn steeds vaker terug te vinden in moderne inrichtingen. Een terechte keuze want spelen met kleur doet je interieur leven en dynamisch aanvoelen. De combinatie van de juiste kleur op een weldoordachte muur kan bovendien ook een enorme invloed hebben op de ruimtelijke ervaring van je woning.

Interieurdesigner.be heeft alvast enkele nuttige tips en informatie op een rijtje gezet voor het selecteren van accent wanden en kleuren.

 

Accentwand schilderen - kleuren kiezen


Het kiezen van een geschikte accentkleur hangt af van heel wat factoren. Hoewel we geen kijkje kunnen nemen in je interieur zijn er toch enkele basisregels die toepasbaar zijn voor elke woning inrichting. Hou deze kleurentips in acht en je accentmuur zal gegarandeert geslaagd zijn!

groene accentmuur in woning met open keuken en eetplaats

 

1. Oppervlakte van de accentmuur


Voor een kleine accentwand kies je best voor zuivere, opvallende kleuren. Hoe groter het oppervlak van je accentwand, hoe lichtere kleuren je kan gebruiken. Bij grotere oppervlakten accentwanden kan je ook gebruik maken van minder zuivere kleuren. Dit zijn kleurtinen die meer grijs bevatten. Op deze manier kan je er voor zorgen dat een opvallend kleur op een klein oppervlak evenveel indruk zal maken als een zachte kleur op een grotere accentwand.

 

2. Glansgraad


Glanzende kleuren zijn drukker dan matte kleuren. Daarom vermijd je best hoogglans kleuren op grote vlakken. Een sterke glansgraad laat je interieur er onrustig uitzien terwijl een matte verf de ruimte net verkalmt.

 

3. Natuurlijke lichtinval


Hou rekening met de natuurlijke verlichting. Wanden waar weinig licht op valt zullen sowieso donkerder uitstralen. Weinig belichte muren schilder je dus best in een licht accentkleur. Om het effect van je kleur te zien kan je eerst een kleurstaal verven op de wand.

 

4. Begeleidende kleuren


Begeleidende kleuren zijn de kleurtinten die gecombineerd worden met het kleur van de accentmuur. Deze hebben als functie rust te creëren in het interieur. Hiervoor kan je kiezen voor toon-op-toon tinten of of witte kleurtinten. Meer informatie over het combineren van kleuren vind je bij de kleurencombinaties tips.

 

Ruimtelijk effect van accentwanden - accentwand kiezen


Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren waardoor ze je interieur groter zullen doen lijken. Om een kleine ruimte groter te doen lijken verf je dus best de accentwand in een lichte kleur. Donkere accentmuren zorgen er dan weer voor dat de ruimte meer geborgenheid zal uitstralen dan bij lichte kleuren.
ruitelijk effect van accent kleuren

De keuze van de te accentueren wand hangt af van het gewenste effect. Een accentwand op de achtergrond zal de ruimte naar je toe trekken terwijl een zijdelingse wand met accentkleur de ruimte er net langer zal laten uitzien. Een donkere plafond of donkere accentkleuren op twee overeenliggende muren zullen er voor zorgen dat de ruimte horizontaal of verticaal vernauwd wordt.


 

accentwand met behangpapier groen geel

Texturen zullen ook effect hebben op het ruimtelijk effect. Zo kunnen horizontale lijnen het lengtegevoel versterken en verticale lijnen het lengtegevoel doorbreken. Behangpapier met opvallende motieven is ook ideaal voor snelle make-overs.

Je kan ook asymetrie in je interieur brengen door bijvoorbeeld de wand waar de trap aan hangt letterlijk in de verf te zetten. Het benadrukken van deze dragende wand zal de architectuur van de woning tot leven doen komen.

 

Nog enkele tips voor het schilderen van accentkleuren op muur of wanden


  • Ga geen accentkleuren herhalen. Bij repetitie spreek je niet meer van een accentkleur en kan je interieur ongebalanceerd overkomen.
  • Verf sierlijsten mee met het plafond en niet met de accentwand.
  • Bij het combineren van meerdere kleuren zorg je best voor één dominant kleur. Meerdere kleurtinten met dezelfde kleurtoon zullen de kracht van elke individuele kleur vernietigen.

accentwand met groene accentkleur in de inkomhal

 

 
 

 

interieurtips > kleuradvies en kleuren tips > accentkleur kiezen voor wand of muur