Terug naar boven


<< vorig artikel
interieurtips > kleuradvies en kleuren tips > Interieur kleuren combineren

Kleuren kiezen voor je interieur - Kleurencombinaties


kleurencombinaties en kleuren combinerenKleuren kiezen die passen in je interieur is niet altijd even makkelijk. Trends veranderen, smaken verschillen en bij elke woning passen andere kleuren. Experimenteren met verf en kleur tot je een geslaagde combinatie vindt, is zeker mogelijk, maar dan ben je al snel heel wat geld en tijd kwijt.

In dit kleuradvies kom je alles te weten over de verschillende kleurencombinaties en hoe je kleuren moet kiezen die het best passen bij jouw inrichting.


 

Kleuren combineren met de kleurencirkel


Om na te gaan welke kleuren bij elkaar passen wordt gebruikgemaakt van de kleurencirkel. Hierop vind je alle kleuren terug die we kunnen waarnemen met een kleurenprisma. Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze zullen contrasteren ten opzichte van elkaar.

kleuren combinaties op de kleurencirkel

Aan de hand van de kleurencirkel kan je makkelijk opzoeken welke interieurkleuren bij elkaar passen. Hiervoor kan je op drie verschillende manieren te werk gaan: Contrasterende kleuren combineren, Ton-Sur-Ton kleurencombinaties en de harmonieuze verfcombinaties.

 

1. Contrasterende kleuren combineren


contrasterende kleuren in het interieur - roos en groen geverfde kamer met rood blauw en geel De kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel zijn complementaire kleuren. Door gebruik te maken van deze contrasterende kleurencombinaties worden beide kleuren door elkaar versterkt. Dit zorgt voor een levendig interieur dat kracht uitstraalt. De meest voorkomende combinaties zijn groen-roos, geel-blauw, blauw-rood en paars-oranje.

 

2. Harmonieuze kleuren combineren


harmonieuze kleurencombinaties tussen geel en groen kleurencombinaties in de woonkamer met rood en oranjeDoor naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.

 

3. Ton sur ton tinten - Toon op toon kleurencombinaties


kleurstalen toon op toon tinten ton sur ton kleurencombinatie in de woonkamer

Ton-Sur-Ton tinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Deze kleurcombinatie is ideaal om subtiele nuances te leggen in je interieur. Toon-op-toon tinten kan je in de winkel terugvinden door gebruik te maken van de kleurenstalen. Hierop staat steeds één basiskleur met verschillende gradaties wit.

Ook in een witte inrichting kan je het toon-op-toon principe toepassen. Door het plafond en de muren andere wittinten te geven zal de ruimte een pak aangenamer aanvoelen.

 

Kleuren kiezen - Durf experimenteren met verf!


Wil je eens heerlijk uitbundig doen, maar heb je schrik voor het eindresultaat dan kan je eerst enkele verfstalen kopen. Deze zijn al verkrijgbaar voor enkele euro's en geven je meteen een idee of de kleuren wel passen bij de architectuur en het meubilair.

slaapkamer kleuren gezellig sfeer met lampen en donkere kleuren combinaties

Hou er ook rekening mee dat de waarneming van kleuren kan verschillen naargelang de gebruikte verlichting of daglicht. Zo kan groen er overdag fris uitzien maar s' avonds lelijk afsteken in combinatie met kaarslicht of gekleurde LED-verlichting. Neem dus zeker de tijd wanneer je kleuren gaat kiezen en vergelijk ze op verschillende momenten van de dag.

 

Combineren van kleuren - Nog enkele tips

 

  • Bekijk de kleurenstalen op diverse momenten van de dag en dit zowel bij natuurlijk als kunstmatig licht.
  • Blijf binnen dezelfde kleurtoon wanneer je meerdere kleurtinten gaat gebruiken.
  • Gebruik steeds donkergrijze verf als je van plan bent een muur zwart te verven. Pikzwart zal de kamer volledig absorberen.
  • Zorg voor voldoende verf wanneer je gaat mengen of maak gebruik van exacte verhoudingen.
  • Kleuren kiezen is iets waar je best voldoende tijd voor neemt. Ze bepalen voor een groot deel de uitstraling van je woning en kunnen zelfs een invloed hebben op je gemoedstoestand.
  • Heel wat verfmerken zoals Levi's, Boss en Colora hebben hun eigen kleurencombinaties samengesteld. Perfect om inspiratie op te doen of aan te schaffen.

 
 

 

<< vorig artikel
interieurtips > kleuradvies en kleuren tips > Interieur kleuren combineren