Terug naar bovenTips voor de inrichting van een zwart-wit interieur


Zwart wit leefruimte, witte muren en zwarte zetels

Bij de hedendaagse interieur inrichting zie je een combinatie van de kleuren zwart en wit steeds vaker opduiken. Een terechte keuze want deze elementaire kleuren vullen elkaar fantastisch aan. Het absorberende zwart in combinatie met de luchtigheid van wit zorgt voor een unieke contrasterende combinatie. De ruimte krijgt een stoere uitstraling, oogt ruim en laat de pronkstukken in je interieur tot zijn recht komen.

Als je graag wit en zwart toepast in je interieur is het belangrijk te letten op accenten. Zwart absorbeert het licht en zal de ruimte kleiner maken. Je moet dus wel strategisch te werk gaan en niet zomaar een wand zwart gaan verven. Niet alleen de kleurtoon is belangrijk maar ook de reflectie of dofheid van het zwart en de te verven ondergrond zijn van belang. Bij het juist toepassen van zwart met wit kan je een warme aangename ruimte bekomen.

 

Tips voor een zwart-wit inrichting in klassieke stijl


Zwart wit interieur met een barok zetel, open haard en grote luster Om een weelderige, chique uitstraling te bekomen werk je best met hooglans zwart en wit tinten in combinatie met rijkelijke materialen zoals natuursteen en bont, opvallende accesoires, kussens en gordijnen. Voor de stofering maak je best gebruik van fluweel of zijde, dit geeft zwart een luxueuze uitstraling. Als vloerafwerking maak je best gebruik van grote tegels, een natuurlijk houten parketvloer of een epoxy vloer. De finishing touch bekom je door eyecatchers, witte kaarsen en sfeerverlichting te plaatsen. De meest hippe meubels voor te plaatsen in een klassiek zwart-witte inrichting zijn piepschuim barokstoelen. Deze zijn enorm bombastisch en klassiek van vorm maar ogen toch heel speels en modern door hun ééntonige kleur en zacht gevoel. Ben je eerder voor klassieke meubels dan is een wit lederen chesterfield de zetel voor jou!

 

Tips voor een modern zwart-wit interieur


moderne zwart-wit inrichting woonkamer


Wil je een trendy interieur dat toch gezelligheid uitstraalt? Dan combineer je zwart en wit best met warme en zachte materialen zoals hout, riet, linnen en zijde. Accentkleuren zoals rood, groen, bruin, oranje en geel zijn ideaal te combineren met zwart en wit. Koele kleuren zoals Navy blauw en donkergroen zullen teveel geaccentueerd worden door het zwart en wit. Wanneer je geen andere kleuren gebruikt zal de omgeving onbehaaglijk en onpersoonlijk aanvoelen. Dit kan je makkelijk oplossen door enkele opvallende, kleurrijke eyecatchers plaatsen.


Zwart en wit combineren met andere kleuren en materialen


zwart wit decoratie tafel met witte stoelen en zwarte muren Eén van de mooiste materialen om zwart en wit mee te combineren is ongetwijfeld hout. De natuurlijke, warme uitstraling in combinatie met deze monotone kleuren zorgt voor een warme en gezellige interieur inrichting.

vaak combineert men zwart en wit ook met één of meerdere tinten grijs. Door wat grijs toe te voegen wordt je slaapkamer, woonkamer of keuken wat levendiger en spannender. Zwarte tinten gebruik je best met mate om te voorkomen dat de ruimte beklijvend aanvoelt.

Je kunt er ook voor kiezen om een muur zwart te verven met zwarte schoolbordverf. Zo kunnen bezoekers leuke boodschappen achterlaten met wit krijt.

Verder maak je best gebruik van donker grijs in plaats van echt zwart. Een kleurencombinatie van donkerzwart met wit zal de ruimte donker en neerslachtig maken. Het verschil tussen donker grijs en zwart is nauwelijks zichtbaar maar laat wel een andere indruk na.

 

Nog enkele tips voor een kleurencombinatie met zwart en wit


  • Laat een zwart kleur nooit primeren ten opzichte van een wit kleur.
  • Een zwart plafond zal de kamer verkleinen en intiemer maken.
  • Gebruik nooit zwarte verf maar kies voor donkere grijstinten zoals antraciet.
  • Twee overeenliggende muren zwart verven zal de kamer nauwer doen aanvoelen.
  • Neem contact op met een interieurontwerper of verfwinkel voor kleuradvies.