Terug naar boven


interieurtips > woonkamer tips > woonkamer verven - kleuren kiezen

Breng kleur in je woonkamer!


warme kleurencombinaties in een moderne woonkamer

Kleur is één van de belangrijkste sfeermakers in de woonkamer. Je kan er een geborgen en warm gevoel mee creëren zodat je na een stressvolle dag even alle zorgen vergeet en languit kan genieten in de zetel. Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer. Zo kan je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, intiemer of luchtiger laten lijken.

 

Het ruimtelijk effect van de woonkamer wijzigen met kleuren


Door gebruik te maken van kleuren en patronen kan je het ruimtegevoel van je woonkamer sterk beïnvloeden. Of je de kamer nu te groot, te klein, te smal of te lang vind, met deze kleurentips maak je er vast een sfeervolle plek van.

 

Woonkamer groter doen lijken
Om een kleine woonkamer zo groot mogelijk aan te laten voelen moet je lichte kleurtinten gebruiken zoals off-white. Schilder het plafond en muren in dezelfde kleur om een opener gevoel te krijgen. Horizontale kleuraccenten kunnen de boel vervolgens opvrolijken en zorgen ervoor dat de woonkamer meer diepte krijgt. Ook met een repetitie van kleurrijke schilderijen, fotokaders en andere decoratie kan je meer diepte en sfeer brengen.

 

Woonkamer lager doen lijken
Bevind je leefruimte zich in een oude fabriek of herenhuis, dan kan het wel eens gebeuren dat het er 's avonds vrij ongezellig aanvoelt door het open gevoel. Dit kan je verhelpen door het plafond in een donkere kleur te schilderen wat ervoor zorgt dat de kamer meteen een pak kleiner lijkt. Als je omlijstingen hebt schilder je deze best ook in hetzelfde kleur als het plafond. Je kan hoge wanden ook breken door horizontale kleurvlakken aan te brengen of door lambriseringen aan te brengen. Naast kleur kan je ook gebruikmaken van hanglampen om een intiemere sfeer te brengen in grote woonkamers.

 

Lage plafonds hoger doen lijken
Als je het luxeprobleem van hoge plafonds niet hebt en moet piekeren over een enge ruimte kan je bovenstaande tips omkeren. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden zal je ruimte hoger lijken. Indien je moluren hebt kleur je deze in dezelfde kleur als de wanden, dit zal de ruimte nog meer visueel vergroten. Gebruik bij voorkeur inbouw verlichting op het plafond en koop lampaderes die ook het plafond uitlichten.

 

Accentwanden
Als je bepaalde wanden wil accentueren of de ruimte naar je toe wil trekken kan je gebruik maken van accentkleuren. Belangrijk hierbij is dat je durft experimenteren met kleuren en patronen. Ben je toch niet helemaan tevreden met het resultaat kan je die ene wand snel wijzigen. Ook wanneer je af en toe eens in het nieuw wil zitten is een accentwand een goed idee. Zo kan je creatief zijn door steeds verschillende thema's in te werken of gebruik maken van seizoenswanden. Zo heb je in de winter, lente, zomer en herfst steeds een bijhorende tint.

 

Lichte kleurtinten en witte kleuren de woonkamer


Wit is al jaren een van de meest gebruikte kleuren in de living. Het is een neutrale kleur die er voor zorgt dat de woonkamer ruim oogt. Wit is ook een kleur dat goed past bij alle soorten meubilair, of het nu gemaakt is uit massief hout of gelakte plaatmaterialen. Witte wanden kunnen al snel saai en onpersoonlijk ogen, daarom is het belangrijk persoonlijkheid te creëren door opvallende meubels of decoratie te plaatsen. Je kan ook een accentwand verven in een opvallende kleur. Naargelang de locatie en oppervlakte van die wand kan je leefruimte een totaal ander visueel beeld vormen.

witte woonkamer kleuren


Het grote nadeel van een witte leefkamer is verkleuring. Net zoals bij witte kledij of witte auto's zie je snel vuil en verkleuring. Zeker wanneer er in de living gerookt wordt zat de verkleuring snel merkbaar worden. Je kan dit enigszins tegengaan door kwaliteitsvolle verf producten te kopen. Door een goede dekking zal het wit interieur van je woonkamer langer meegaan waardoor je de extra investering snel terug verdient.


Aardetinten in de woonkamer


Wanneer je gebruik maakt van aardetinten zoals terracota, zand-kleuren, warme grijstinten en lindegroen creëer je een rustigevend Zuiders gevoel in je woonkamer. Antieke meubels en neutrale meubels gaan ook heel goed met aardetinten.


 

Pasteltinten in de woonkamer


Lichte pasteltinten zorgen ervoor dat de woonkamer elegant is. Je kunt kleuren gebruiken zoals zandkleurig beige, lindegroen en lichtgrijst. De wanden trekken meestal geen aandacht als je gebruik maakt van pasteltinten, wel vallen de meubels meteen op en zul je oog hebben voor details in de woonkamer inrichting. Dit effect kun je extra vergroten door ervoor te zorgen dat ook de meubels en stoffering dezelfde overeenkomende kleuren hebben. Je krijgt dan een moderne uitstraling. Pasteltinten kunnen ook heel goed gebruikt worden voor kleinere woonkamers.


Heldere kleuren in de woonkamer


woonkamer met felle kleurenHeldere kleuren hebben een enorme invloed op je gemoedstoestand. Dit komt omdat we deze kleuren vaak associëren met leuke dingen: Helder geel doet denken aan de zon, helder blauw aan tropische wateren en helder groen associëren we dan weer met mooie grasvelden. Wanneer je gebruik maakt van deze kleuren reflecteert dit meestal dat je zelf een actieve persoon bent. Zorg wel dat je niet hyperactief overkomt door een mengelmoes aan kleuren en texturen toe te passen. Het is ook altijd niet evident een knus wintergevoel te creëren met dit fleurig kleurenpalet. Hiervoor zal je vooral moeten gebruik maken van decoratie elementen en warme sfeerverlichting.

 

Felle kleuren in de woonkamer


Als je vrolijkheid in je interieur wil scheppen maak je best gebruik van felle kleuren zoals geel, rood, groen en blauw. Deze kleuren zijn een grote eyecatcher en pas je best toe bij een minimalistisch interieur. Zo kan je de weinige details zo goed mogelijk laten uitkomen. Het combineren van deze kleuren is wel niet evident. Je kiest best voor een kleuren combinatie die reeds samengesteld is door de verf fabrikant. Als je toch zelf wil op zoek gaan naar een combinatie onthou dan dat contrasterende kleuren en wittinten het beste resultaat zullen geven.


 

Kleurencombinaties voor de woonkamer


Er zijn heel wat kleurencombinaties mogelijk bij het verven van de leefruimte. Omdat het niet altijd makkelijk is de juiste kleuren te combineren zijn er heel wat verf-bedrijven die kleurenpaletten samenstellen. Denk maar aan de kleurencombinaties van Levis, genaamd Colores Del Mundo of de Boss Paints kleuren collectie. Je kan natuurlijk zelf aan de slag gaan en experimenteren met verschillende kleuren of combinaties maken van bestaande kleurencombinaties.

 

 
 

 

interieurtips > woonkamer tips > woonkamer verven - kleuren kiezen