Charles en Ray Eames

Charles en Ray Eames

Charles en Ray Eames behoren tot meest invloedrijke Amerikaanse designers van de 20ste en 21ste eeuw. Dit ontwerpers echtpaar werd het meest bekend door het revolutionaire ontwerp van de Eames Lounge Chair (1956). Charles en Ray hebben daarnaast veel invloed gehad op het industrieel design van de jaren zestig en zeventig. Zo ook op de architectuur en kunstfotografie. Tijdens de tweede wereldoorlog ging het echtpaar experimenteren met moderne lichte materialen zoals gebogen multiplex. Dit in opdracht van de Amerikaanse regering die in de oorlog goed gebruik kon maken van lichte materialen.  Dit multiplex werd later in toegepast in de Eames Lounge Chair en andere ontwerpen.

 

Eames Lounge Chair (1956)

Eames lounge chair
Vitra

 

De Eames Lounge Chair is gemaakt van gebogen multiplex en heeft een onderstel van aluminium. Deze elegant gevormde stoel, die intussen ook wel als statussymbool gezien wordt, is zeer comfortabel en ruim. De kussens zijn gemaakt van leer en voorzien van een zachte schuimrubberen vulling. Bij de stoel hoort een voetenbank, de Ottoman. Zowel de stoel als de Ottoman worden in Europa door Vitra geleverd. De stoel inclusief Ottoman is afhankelijk van de uitvoering verkrijgbaar vanaf € 6200 tot € 7900.

 

 

La Chaise (1948)

Eames La Chaise
Vitra

 

De inspiratie voor deze elegant gevormde stoel kregen Charles en Ray door het kunstwerk ‘Floating Figure’ van de Franse kunstenaar Gaston La chaise.  Het ontwerpduo was onder de indruk van het vloeiende lijnenspel van het kunstwerk en heeft dit ook willen realiseren in hun eigen ontwerp. La chaise kenmerkt zich door een elegant en organisch design. Je kunt in dit meubel op verschillende manieren zitten of liggen. De zitschaal van deze stoel bestaat uit wit gelakt polyurethaan. Het onderstel is gemaakt van verchroomd buisstaal. De voet is gemaakt van massief eiken en is naturel gevernist. Wie deze futuristisch ogende lounge chair in zijn bezit wil hebben moet wel diep in de buidel tasten want de prijs bedraagt minstens € 7000,-

 

Floating Figure van Gaston La chaise

Gaston La Chaise Floating Figure
National Gallery of Australia

 

 

 

Plastic Armchair

Plastic armchair
Vitra

 

Deze Plastic Armchair is eigenlijk een vernieuwde versie van een andere classic, de Fiberglass Chair. Dit was de eerste plastic stoel die industrieel vervaardigd was. De plastic Armchair wordt tegenwoordig van polypropyleen gemaakt waardoor het zitcomfort ten opzichte van de Fiberglass chair sterk is verbeterd. Het bijzondere aan deze stoel is de organisch gevormde zitschaal die een geheel vormt met de armleuningen. De vele keuze aan onderstellen maakt deze stoel geschikt voor meerdere interieurs en omgevingen. De stoel is licht, makkelijk te verplaatsen en in meerdere kleuren en modellen te verkrijgen.  Prijzen en uitvoeringen vind je hier.

 

 

Plywood group

stoel gebogen hout Eames
Herman Miller

 

Charles en Ray Eames hebben vele jaren geëxperimenteerd met het verhitten en buigen van multiplex. Het doel dat zij daarbij voor ogen hadden was een model te fabriceren, dat zo goed mogelijk naar de lichaamsvorm was aangepast. Het resultaat van de experimenten was de Plywood Group. Er zijn vier modellen in deze unieke reeks plywood stoelen:

 

  • Lounge chair Metal   (LCM)  Multiplex met stalen frame  (vanaf € 1800)
  • Lounge Chair Wood  (LCW)  Volledig bestaand uit multiplex    
  • Dining Chair Metal   (DCM)  Multiplex met metalen frame (verkrijgbaar vanaf € 715)
  • Dining Chair Wood   (DCW)  Volledig multiplex

 

 

Biografie Charles en Ray Eames

Charles en Ray Eames
Vitra

 

Charles Eames is geboren in 1907 in St. Louis, Verenigde Staten. Hij ontwikkelde op school al snel een interesse voor architectuur en bouwkunde. In 1929 ging hij voor een architectenbureau werken en kort daarna begon hij zijn eigen bureau. Hier konden zijn ideeën pas echt tot leven komen en begon hij ook interesse te krijgen voor design en andere vakgebieden.

Ray Kaiser (de latere echtgenote van Charles) werd in Californië geboren. Ze studeerde bij de expressionistische kunstschilder Hans Hoffman in New York. Op de Cranbrook Academy leerde zij Charles kennen. Deze was bezig met het ontwerpen van modellen van gebogen multiplex. Charles en Ray trouwden in 1941 en verhuisden naar Californië waar ze zich samen concentreerden op het verder vervolmaken van het multiplex procedé.  In Amerika worden de ontwerpen van Charles en Ray Eames nog steeds op de markt gebracht door Herman Miller, in Europa levert Vitra International het design. Charles Eames is 71 jaar geworden. Ray Eames is op 76 jarige leeftijd overleden.

Lees ook
Verner Panton
Verner Panton
Philippe Starck
Philippe Starck
Jasper Morrison
Jasper Morrison
Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Maarten Van Severen
Maarten Van Severen
Danny Venlet
Danny Venlet
Filip Deslee
Filip Deslee
Mark Newson
Mark Newson
John Pawson
John Pawson
Le Corbusier (1887-1965)
Le Corbusier (1887-1965)
Marcel Wanders
Marcel Wanders
Lightyears Calabash
Lightyears Calabash