Bubble Chair – Eero Aarnio

Bubble Chair – Eero Aarnio

De Bubble Chair (1968) is een ontwerp van de Finse designer Eero Aarnio. Hij liet zich bij het ontwikkelen van deze futuristische stoel inspireren door zijn eerdere ontwerp, de ‘Ball Chair’ uit 1963. De transparante bubble chair, die geen onderstel heeft en opgehangen dient te worden is een bijzondere verschijning die in een ruim en modern interieur een speciale plek verdient. Net als de Ball Chair is hij vanwege zijn typische sixties look bijzonder geschikt voor een retro-interieur.

bubble-chair
Bron: Adelta

 

 

Bubble Chair: Ontwerpfilosofie

Aarnio wilde graag een stoel creëren die vormtechnisch leek op de ballchair, een stoel waarin je je veilig kunt onttrekken aan je omgeving. Maar hij moest, in tegenstelling tot de Ball Chair, aan alle kanten licht doorlaten. Daarom koos hij bij de Bubble Chair voor transparant acryl als basismateriaal. Een onderstel van ditzelfde acryl was technisch gezien niet mogelijk eind jaren zestig en daarom koos Aarnio ervoor om de stoel van een ophangsysteem te voorzien. Dit bleek later een geluk bij een ongeluk want de Bubble Chair heeft zoveel jaren later nog steeds zijn succes te danken aan zijn zwevend karakter.

 

bubble-chair
Bron: Adelta

 

bubble-chair
Bron: Adelta

 

Bubble Chair Kopen

Deze transparante zwevende stoel, die veel weg heeft van een luchtbel, is gemaakt van transparant kunststof (acrylglas) en is voorzien van een verchroomd stalen buis. Aan dit metalen frame is een ketting van twee meter lang bevestigd. De Bubble Chair is voorzien van een lederen kussen dat leverbaar is in de kleuren zilver of wit. De stoel wordt door Adelta gemaakt en is (beperkt) leverbaar vanaf ongeveer €3500.

 

Eero Aarnio

Eero Aarnio, geboren in 1932 in Finland, werd met de Bubble Chair en de Ball Chair wereldberoemd. Hij was een van de eerste ontwerpers die fiberglas en acryl gebruikte om meubels van te maken.

 

Eero Arnio in zijn eerdere ontwerp ‘ball chair’

Eero-aarnio
Bron: Adelta
Lees ook
BUX poef – Dutch Summer BUX poef – Dutch Summer Tulip Table (Saarinen Dining Table) eettafel – Knoll Tulip Table (Saarinen Dining Table) eettafel – Knoll One More Please barkruk (Philippe Starck) – Kartell One More Please barkruk (Philippe Starck) – Kartell Moods stoelen – Mobitec Moods stoelen – Mobitec Baby Ball Chair – XL Boom Baby Ball Chair – XL Boom Design schoenenrek – Shoe Tree Design schoenenrek – Shoe Tree Nest Chair en Nest Sofa – Moooi Nest Chair en Nest Sofa – Moooi Butterfly Chair stoel (1937) – Big BKF Butterfly Chair stoel (1937) – Big BKF Panton Chair Junior kinderstoel – Vitra Panton Chair Junior kinderstoel – Vitra Wire Chair (Charles en Ray Eames) – Vitra Wire Chair (Charles en Ray Eames) – Vitra Morfeo sofa – Domodinamica Morfeo sofa – Domodinamica Maarten van Severen Stoel .03 – Vitra Maarten van Severen Stoel .03 – Vitra