Een plafond in gyproc wordt steeds vaker toegepast en biedt tal van voordelen zowel bij renovatie als nieuwbouw. Het is een gemakkelijk materiaal om plafonds mee te vervaardigen die voorzien kunnen worden van inbouwspots, leidingen en ventilatiekanalen. Een gyproc plafond is eveneens de ideale oplossing als je extra wil isoleren van binnenuit. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en voordelen van een gyproc plafond.

 

 

Constructiewijzen gyproc plafond

Voor het plaatsen van een gyproc plafond zijn er twee populaire constructiewijzen. Een eerste optie is een vrijdagend plafond. Een vrijdragend gyproc plafond wordt niet aan de bovenliggende structuur bevestigd maar aan de muren eromheen. Dit type plafondconstructie is ideaal voor kleinere ruimtes of wanneer het betaande structuur niet stevig genoeg. Een tweede optie is een afgehangen plafond. Deze wordt rechtstreeks bevestigd aan de bovenliggende structuur, die bestaat uit houten balken, beton of een ander soort materiaal. Er wordt meestal geopteerd voor een afgehangen plafond als er een grote oppervlakte overspannen moet worden. 

 

Gyproc plafond - afgehangen plafond in gipsplaten © Shutterstock

 

 

 

Afwerken gyproc plafond

Voor het plaatsen van een gyproc plafond maak je best gebruik van ABA platen. Op deze manier kan je de voegen tussen de verschillende platen gemakkelijk afwerken met gaasband en een voegspecie (jointfiller). Na het vullen van de voegen worden de voegen afgewerkt met een jointfinisher voor een egaal resultaat. Na deze stappen kan je de gyproc muren verder afwerken met verf of behang. Lees alles over het verven van een plafond hier. Voor perfecte egale muren kan je ervoor opteren om de gyproc platen af te werken met renovlies

 

Gyproc voegen vullen met jointfiller - gyproc plafond © Shutterstock

 

 

Welke soort gyproc heb je nodig?

Het is belangrijk bij het plaatsen van een gyproc plafond dat je gebruik maakt van de juiste soort gyproc. Wil je bijvoorbeeld een nieuw of een verlaagd plafond plaatsen in de badkamer, dan moet je gebruik maken van waterwerende gyproc. Dit is beter gekend als groene gyproc. Deze platen zijn ideale voor vochtige ruimtes en kan je afwerken met waterwerende verf. Rode gyproc (= Gyproc RF-platen) zijn brandwerende platen. Deze worden gebruikt als bekledingsmateriaal in scheidingswanden, muurbekledingen en plafonds waarvoor een verhoogde weerstand tegen brand vereist is. In de meeste gevallen gebruik je gewone, witte gyproc platen voor de afwerking van je plafond.

 

 

Prijzen vergelijken loont!

Om zeker te zijn van de beste prijs en een uitmuntende kwaliteit doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel prijzen aanvragen bij geregistreerde aannemers. Deze dienst is volledig vrijblijvend en heeft u recht op maximaal 3 verschillende offertes. Start hier uw aanvraag:


 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST