Inbraakwerende rolluiken zijn speciaal bedoeld om inbraak en schade door vandalisme te voorkomen. Ze hebben daarnaast een zonwerende functie en een isolerende werking. Er zijn verschillende typen inbraakwerende rolluiken. Sommige rolluiken zijn speciaal voor particulieren geschikt (inbraakvertragend), anderen zijn bedoeld als bedrijfsmatige oplossing.

 

Inbraakvertragend of inbraakwerend?

De diverse termen die rolluikfabrikanten hanteren kunnen wel eens voor verwarring zorgen. Zo spreekt men soms van inbraakwerend terwijl men beter de term 'inbraakvertragend' kan gebruiken. Echte inbraakwerende rolluiken moeten voldoen aan allerlei strenge veiligheidseisen, zoals de Europese NCP classificaties. Veel standaard rolluiken die voor particulier gebruik bedoeld zijn, worden in de volksmond inbraakwerend genoemd terwijl ze dat in principe niet zijn. Ze zijn zeker inbraakvertragend en een dergelijk rolluik zal gelegenheidsinbrekers vaak afdoende afschrikken, maar ze zijn niet echt inbraakwerend. Een standaard rolluik dat niet voorzien is van extra beveiligingen kan redelijk eenvoudig geforceerd worden. Bij een inbraakwerend rolluik is dat een heel stuk moeilijker.

 

Inbraakvertragende rolluiken voor woningen
 

Inbraakwerende rolluiken© Shutterstock

Er zijn slechts een handjevol echte inbraakwerende rolluiken voor particulier gebruik die voldoen aan alle veiligheidseisen. De meeste rolluiken zijn inbraakvertragend maar dat wil niet zeggen dat ze daarom minder geschikt zijn voor een woning.  Bij particuliere woningen zijn het voornamelijk gelegenheidsinbrekers die een probleem vormen en daarvoor is een inbraakvertragend rolluik dus prima geschikt. Maar indien je vaak voor lange tijd weg bent of erg kostbare spullen in huis hebt, dan kan het geen kwaad om voor een professionele oplossing te kiezen zoals die ook wel bij bedrijven wordt gebruikt. De kosten liggen dan vanzelfsprekend wat hoger.

 

Inbraakwerende rolluiken voor bedrijven

De keuze aan inbraakwerende rolluiken voor bedrijfsmatige toepassingen is bijzonder groot. En dat is eenvoudig te verklaren want rolluiken bieden niet alleen bescherming tegen inbraak maar ook tegen vandalisme. Inbraakwerende rolluiken worden meestal gemaakt van staal of aluminium al dan niet in combinatie met polycarbonaat. Dit zijn sterke en lichte materialen die vandalisme bestendig zijn. Het hangt van de toepassing af of de lamellen in het rolluik volledig dicht zijn of dat deze geperforeerd worden. Ze kunnen ook transparant worden uitgevoerd of voorzien worden van  zicht- of ventilatievensters.

 

Bedrijfsmatige toepassingen
 

Inbraakwerend rolluik winkel

Inbraakwerende rolluiken kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Bij binnentoepassingen gaat het vaak om zogenaamde rolhekken die achter het raam worden gemonteerd. Vaak worden ze toegepast in winkelstraten waar de gemeente eisen stelt aan het  uitzicht van de winkelpanden. Dichte stalen of aluminium rolluiken zijn soms niet toegestaan of slechts in beperkte mate (bijvoorbeeld alleen bij een toegangsdeur). Dichte aluminium of stalen rolluiken worden vaak op industrieterreinen of op andere afgelegen plaatsen gebruikt.

 

Prijzen inbraakwerende rolluiken

De prijs van een inbraakwerend rolluik hangt af van de kwaliteit van het rolluik, het type motor en eventueel andere beveiligingsopties (speciale onderlijst vergrendeling, afrolbeveiliging, en zware geleiders). Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een prijs van € 750 – € 900 per meter (2.25 meter hoog). Voor meer informatie over alle soorten rolluiken, lees het artikel 'Rolluiken: alle soorten op een rij'. 

 

Offerte aanvragen voor rolluiken

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden van (automatische) rolluiken? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij gespecialiseerde installateurs van rolluiken.