Laminaat wordt vaak geassocieerd met houttexturen. Toch kan je laminaat ook in heel wat andere uitvoeringen kopen zoals tegels, leder en natuursteen. Laminaat met tegelmotief is vanwege zijn lage prijs en snelle plaatsing een goed alternatief voor de traditionele tegelvloer.

 

Opbouw Laminaat met tegelmotief

Laminaat met tegelmotief wordt gemaakt van geperste houtvezels (MDF of HDF) waarop een speciale decoratielaag wordt aangebracht. Om het laminaat te beschermen wordt deze voorzien van een zeer harde melamine toplaag. Hierdoor wordt het laminaat slijtvast en stoot het vocht en vuil af. Laminaat wordt vaak ook voorzien van een speciale onderlaag. Deze zorgt voor een betere isolatie en stabiliteit.

Betonlook laminaat© Quick-Step - Beton gepolijst donker


De techniek waarmee de decoratieve toplaag wordt aangebracht op het laminaat, is sterk verbeterd waardoor de prints zeer natuurgetrouw zijn. Fabrikanten zijn met de huidige stand van techniek in staat om iedere plank een uniek patroon en een natuurlijke reliëf structuur te geven. Hierdoor kun je een vloer creëren die verbluffend veel lijkt op een authentieke tegelvloer.  Het kan dan gaan om een natuurstenen vloer of om een vloer met een betonnen look maar er zijn tal van opties, zelfs een lederlook is mogelijk.

 

Voorbeelden van laminaat met tegelmotief

laminaat tegelmotief© Quick-Step

Quick-Step is bekend van zijn goede kwaliteit laminaat en heeft een aantal leuke tegelmotieven in de collectie zoals  de Quadra (natuursteen) en Arte (leder). Van laminaatfabrikant Pergo is de collectie 'Iron Oxide' (geroest effect) erg interessant. Wil je een laminaatvloer met de uitstraling van beton? Dan is de collectie 'Unique' van Berry Floor misschien iets voor je.

 

Pergo laminaat© Pergo - Iron Oxide

 

 

Voordelen van laminaat

Laminaat is goedkoper dan natuursteen of keramiek. Daarnaast is het warmer aan je voeten dan steen en is laminaat vrij eenvoudig te installeren. Doordat het een relatief dun materiaal is, kun je laminaat ook prima toepassen bij renovatieprojecten. 

laminaat tegels motief© Quick-Step - Beton gepolijst natuur


 

Nadelen van laminaat

Laminaat is minder duurzaam dan natuursteen of keramiek en is wat meer vochtgevoelig. Een waterplas op het laminaat kan, indien deze niet verwijderd wordt voor schade zorgen. Het vocht kruipt dan tussen de naden van het laminaat en kan dan in het materiaal gaan trekken. Bij normaal gebruik en zeker bij een goede kwaliteit laminaat zul je hier geen last van hebben. Tegenwoordig zijn er zelfs soorten laminaat die speciaal geschikt zijn voor de badkamer.

laminaatvloer natuursteen© Quick-Step

 

Prijs laminaat met tegelmotief

Laminaat is over het algemeen goedkoper dan parket of natuursteen. Daarentegen is het wel duurder dan kurk of linoleum. De wat goedkopere soorten laminaat zijn te krijgen vanaf €15 per vierkante meter. Wil je een wat betere kwaliteit met een lange levensduur dan ben je voor een laminaatvloer met tegelmotief maximaal € 45 per vierkante meter kwijt.

 

Het leggen van parket of laminaat laat je best over aan een professional met ervaring. Via onze online offerteservice kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij vakmannen die gespecialiseerd zijn in vloerwerken. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.

☞ Klik hier om offertes aan te vragen voor vloerwerken.