Je kunt tegels in een standaard patroon recht naast elkaar aanbrengen, maar er zijn nog veel meer legpatronen die je kunt toepassen. Met legpatronen kun je een ruimte groter laten lijken en kun je diepte geven aan een vertrek. Een overzicht van vaakgebuikte legpatronen met voorbeelden vind je hier.

 

Diagonaal verband

Dit patroon is uitermate geschikt indien je een ruimte breder wil laten lijken. Op de foto zijn de wandtegels aan de bovenzijde diagonaal aangebracht. Let op de wijze waarop de tegels op de aansluitende muren netjes op elkaar aansluiten.

diagonaal verband © Shutterstock - In deze badkamer zijn de wandtegels zowel diagonaal als in halfsteenverband aangebracht

 


Halfsteensverband (metselverband)

Het halfsteensverband is een van de meest toegepaste tegelpatronen en eenvoudig zelf toe te passen. Door je tegels te schranken net zoals bakstenen krijg je een levendig interieur lopen de lijnen van de voegen in slechts één richting gelijk. Dit legpatroon wordt voornamelijk toegepast bij keramische parket en langwerpige tegels.

legpatroon tegels halfsteensverband© Shutterstock

 

 

Keper-, elleboog- of visgraatverband

Het visgraatverband vind je voornamelijk terug bij houten vloeren en terrassen in klinkers. Bij tegels worden ze minder vaak toegepast maar het is wel perfect mogelijk. Er moet dan wel gebruigemaakt worden van lange smalle tegels om het legpatroon te doen slagen.

legpatroon tegels visgraatverband © Shutterstock

 

 

Legpatroon in Blokverband

Bij een blokverband worden er meerdere stenen (twee tot vier) gebruikt die samen één blok vormen. De blokken worden vervolgens in verschillende patronen gelegd. Dit legpatroon wordt voornamelijk gebruikt bij klinkers.

legpatroon tegels blokverband © Shutterstock

 

 

Wildverband / Romeins patroon

Bij een wilverband worden tegels van verschillend formaat gebruikt die in een bepaald patroon worden gelegd. Er zijn meerdere soorten wilverbandpatronen en ze worden vaak toegepast in landelijke woningen. Het wildverband legpatroon vergt meer denkwerk en afval maar zorgt wel voor een unieke uitstraling in je interieur.

legpatroon tegels wildverband © Shutterstock

 

wildverband tegels © Shutterstock

 

 

Dambordpatroon

Het dambordpatroon heeft eigenlijk geen uniek legpatroon maar is door zijn schakering in kleuren wel visueel te onderscheiden van een standaard vloer. Door tegels in verschillende kleuren af te laten wisselen krijg je een leuk effect zoals je kan zien op een dambord of schaakbord. Het dambordpatroon wordt vaak toegepast met witte en zwarte tegels maar ook andere combinaties zijn perfect mogelijk!

dambord tegels © Shutterstock

 

 

Effect van legpatronen op het ruimtegevoel

  • Gaat het om een kleine ruimte? Kies dan voor wat grotere tegels en pas kleine voegen toe. De vloer- of wand lijkt dan één geheel en oogt ruimtelijker. Gebruik een licht gekleurde tegel.
     
  • Wil je een ruimte breder laten lijken? Gebruik dan een diagonaal patroon (diagonaalverband).
     
  •     Vloertegels kun je laten doorlopen op de wand. Dit heeft een ruimtelijk effect. Je kunt er ook voor kiezen om de plint dezelfde kleur als de vloer te geven.

 

 

Het leggen van een vloer laat je best over aan een professional met ervaring. Via onze online offerteservice kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij vakmannen die gespecialiseerd zijn in vloerwerken. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.

☞ Klik hier om offertes aan te vragen voor vloerwerken.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Niek de Moor is een creatieve duizendpoot die zich graag verdiept in diverse aspecten binnen de interieurbouw. Design, bouwkunde en techniek zijn onderwerpen waar hij graag en met passie over schrijft. Zijn voorkeur gaat uit naar minimalistisch design, Zenboeddhisme en alles wat maar met No-nonsense filosofie te maken heeft.

MEER ARTIKELS VAN NIEK DE MOOR