Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren

Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren

Met het na-isoleren van spouwmuren kan je op een efficiënte manier energie besparen. Deze energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien kan je dankzij allerlei premies je investering sneller terugverdienen. Ontdek hier meer over de werkwijze en prijzen voor spouwmuurisolatie.

Snel naar: waarom spouwmuren isoleren?prijzen per m² – premiewerkwijze

 

Waarom je spouwmuren isoleren?

  • Deze isolatiewerken kunnen snel en zonder al te veel overlast uitgevoerd worden.
  • Het uitzicht van je gevel verandert niet bij spouwmuurisolatie. Bij gevelisolatie langs de buitenzijde moet je je buitenmuur opnieuw afwerken, bij muurisolatie langs binnen verlies je binnenruimte.
  • Verbetering van het wooncomfort: via niet-geïsoleerde muren kan er heel wat warmte verloren gaan. Door je spouwmuren te isoleren blijft de warmte langer binnen en kan je dus efficiënter verwarmen, wat een lagere energiefactuur kan opleveren. Daarnaast kan je, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, ook geluiden van buitenaf beter weren. Dit betekent uiteraard ook een verbetering van het wooncomfort.
  • Er zijn premies die ervoor zorgen dat je de kosten voor het isoleren van spouwmuren sneller kan terugverdienen. Verderop in dit artikel vind je meer info over de voorwaarden en bedragen van deze vergoedingen.

 

Ook andere isolatiewerken zoals dak- of zoldervloerisolatie kunnen een flinke energiebesparing opleveren. Prijzen hiervoor vind je in dit artikel.

 

 

Prijzen voor spouwmuurisolatie

Hoeveel de kosten voor het na-isoleren van spouwmuren bedragen, is afhankelijk van heel wat elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de te isoleren muren, het gekozen materiaal en de bereikbaarheid van de gevel. Gemiddeld gesproken kan je je voor spouwmuurisolatie door een vakman verwachten aan prijzen tussen 15 en 30 euro per m².

Ben je op zoek naar een prijs op maat voor het isoleren van de spouwmuren van jouw woning? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

na-isolatie spouwmuur prijs
Shutterstock

 

Premie

Door de beschikbare premies kan je je investering in spouwmuurisolatie sneller terugverdienen. Zo kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie voor het isoleren van spouwmuren. Het premiebedrag dat je ontvangt, hangt af van de inkomenscategorie waaronder je valt, maar is maximum 35 à 50% van je factuurbedrag. 

Het spreekt voor zich dat de Mijn VerbouwPremie gebonden is aan enkele voorwaarden:

1) De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.

2) Het moet gaan om een spouw die minimaal 50 mm breed is en volledig opgevuld wordt met isolatiemateriaal.

3) De isolatie zelf moet ook aan enkele technische voorwaarden voldoen. 

4) De woning waarvan de bestaande spouwmuren geïsoleerd worden moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 15 jaar oud zijn. 

5) De facturen mogen op het moment van je aanvraag max. 2 jaar oud zijn. 

Naast de Mijn VerbouwPremie maak je ook nog aanspraak op de Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie wanneer je nog andere energetische renovaties uitvoert. Om zeker te zijn of je voldoet aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor de spouwmuurisolatiepremies kan je advies vragen aan je isolatiespecialist. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten kan op deze offertepagina.

 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het isoleren van spouwmuren schakel je best een vakman in. Hij kan goed inschatten of je spouwmuur wel geschikt is voor isolatie -niet alle spouwmuren kunnen namelijk zomaar geïsoleerd worden- en kan de werken vervolgens correct uitvoeren. Hieronder volgt de te volgen werkwijze bij spouwmuurisolatie:


Is de spouwmuur wel geschikt voor na-isolatie?

De gevel mag geen tekenen van vorstschade (of andere schade) vertonen. Daarnaast mag het buitenspouwblad ook niet voorzien zijn van een dampremmende laag. Geglazuurde bakstenen zijn dus uit den boze, net als bepaalde soorten verf of pleisterwerk met een dampremmende werking.

Om na te gaan of een spouwmuur geschikt is voor na-isolatie, is in de meeste gevallen een endoscopisch onderzoek nodig. Hierbij wordt door een gevelspecialist een klein gat in de spouwmuur geboord waarna hij met een dunne camera de spouwmuur kan inspecteren. Zo kan hij bijvoorbeeld zien of de spouw wel voldoende breed is om na te kunnen isoleren.  Ook kan hij de conditie van de spouwankers vaststellen want de spouwmuur moet voldoende stabiel zijn. Ook restanten van teveel mortel kunnen nefast zijn voor een goede spouwmuurisolatie.

Aangezien er nogal wat factoren een rol spelen bij het vaststellen of een spouwmuur geschikt is voor na-isolatie, is een gevelspecialist nodig om de beste isolatiestrategie te bepalen.

 

Plaatsing van het isolatiemateriaal

In de gevel worden op de kruising van de lint- en stootvoegen kleine gaten geboord. Onder hoge druk wordt hier vervolgens het isolatiemateriaal ingeblazen. Het hangt van het isolatiemateriaal af of er nog hulpstoffen meegespoten worden (zoals lijm of hars). Wanneer dit alles goed is gebeurd, vult men de gaten netjes op en wordt het voegwerk hersteld. In principe kan het werk in een enkele dag (soms zelfs een halve dag) worden uitgevoerd.

Qua materialen voor spouwmuurisolatie zijn er veel mogelijkheden. Glaswolvlokken zijn bijvoorbeeld redelijk goedkoop en bieden ook een goede geluidsisolatie. Je kan ook spouwmuren isoleren met EPS parels. Deze kleine korrels zijn geschikt voor smallere spouwen en behouden lang hun isolerende waarde. Je kan ook kiezen voor PUR-schuim. Dit behoort tot de duurdere soorten spouwmuurisolatie, maar het heeft wel een uitstekende isolatiewaarde. Het schuim dicht bovendien goed alle gaten en kieren en kan ook in smalle spouwen gebruikt worden.

Spouwmuurisolatie laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
Dakisolatie prijzen
Dakisolatie prijzen
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren