Visgraat parket is een legpatroon voor massieve parketvloeren. Ze zijn stijvol en stralen authenticiteit uit. Ontdek in dit artikel meer over de prijs, voor-en nadelen, plaatsing van visgraat parket.

 

Wat is visgraat parket?

Visgraat parket is een populair legpatroon voor massieve parketvloeren. Enkele eeuwen geleden werd dit veel gebruikt in kastelen en kloosters. De laatste jaren is het terug aan een opmars bezig in zowel traditionele als moderne woningen. Visgraat parket wordt gekenmerkt door het legpatroon dat lijkt op visgraten. De plankjes zijn allemaal even lang en rechthoekig van vorm. De visgraatstroken zijn standaard 9 mm dik. De stroken zelf zijn vaak 7 op 40 cm breed. Een veelgebruikte houtsoort voor visgraat parket is eik, omwille van de betaalbaarheid en de stevigheid.
 

visgraat parket © Shutterstock


Een legpatroon dat erg op visgraat parket lijkt, is de Hongaarse punt. Het verschil met deze variant is de vorm. De stroken van de Hongaarse punt zijn parallellogrammen. Ze liggen in elkaar in een hoek van zestig graden. Aan de bovenzijde sluiten ze aan in een sergeantstreep. De Hongaarse punt oogt daarmee iets rustiger dan de visgraat parket. 

 

Voordelen 

+  Stijlvolle vloer: visgraat parket straalt klasse en stijl uit. 

+  Authentieke uitstraling: het hout oogt origineel en het patroon geeft iets extra aan de ruimte.

+  Warme gloed: hout straalt warmte uit.

+  Lange levensduur:  parket gaat 40 jaar mee, laminaat max. 20 jaar

+  Eenvoudig te bewerken: krassen en schuren kunnen eenvoudig weggeschuurd worden.

+  Goede isolatie: een massief houten vloer isoleert goed.

+  Ruime keuze: dit legpatroon is te verkrijgen in heel wat houtsoorten. Eik is de meest gekozen houtsoort.

 

visgraat parket met hongaarse punt © Shutterstock - parket in het legpatroon Hongaarse punt


Nadelen

- Onderhoud: een massieve vloer vereist een intensiever onderhoud in vergelijking met laminaat.

- Prijs: zowel het materiaal als de plaatsing zijn niet goedkoop.

- Enkel door vakmannen: het leggen van het visgraat patroon vereist ervaring. Dit kan enkel een vakman met ervaring doen.
 

Plaatsing 

Belangrijk bij de plaatsing van parket is een droge en effen ondervloer. Een effen ondergrond is altijd nodig om een mooie vloer te kunnen leggen. Idealiter is dit een zand- en cementchape. Het parket zelf kan gelijmd worden op een geraamte met onderparket. Anderzijds kunnen de stroken ook aangebracht worden op een onderparket met behulp van nagels. 

 

visgraatparket moderne woonkamer © Shutterstock


Doe hiervoor altijd beroep op een erkende plaatster met ervaring. Deze klassieke legpatronen zijn niet geschikt om zelf aan te pakken. Als ze slecht uitgevoerd worden, kan dit heel wat problemen veroorzaken. Een slechte plaatsing heeft invloed op de duurzaamheid en de esthetiek van deze parket.

 

Prijs visgraat parket

De prijs van visgraat parket schommelt tussen de 137 en 155 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing, exclusief btw). Bijkomende kosten zijn onder meer de voorbereiding van de ondergrond, aankoop van plinten en onderhoudsmateriaal. Voor een exacte prijs, vraag je best offertes op maat aan bij ervaren plaatsers. Wens je een prijs op maat van jouw woning? Vul dan hieronder nauwkeuring uw gegevens in en krijg prijsvoorstellen van verschillende ervaren plaatsers:

 

Prijs parket / laminaat laten plaatsen

Overweeg je om een parketvloer of laminaatvloer te plaatsen? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij gespecialiseerde parketplaatsers. Materialen, werkwijzen en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.