Het water dat uit de kraan komt bevat een bepaalde hoeveelheid opgeloste stoffen, waaronder magnesium en calcium (kalk). Tijdens het waterverbruik vormt zich naar verloop van tijd kalkaanslag in apparaten, waterleidingen, en op allerlei sanitaire oppervlakken. Door gebruik te maken van een waterontharder voorkom je deze kalkvorming.

Waterontharder plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Hoe werkt een waterontharder ?

Waterontharder Bron: Bayard Europe

Er zijn meerdere soorten systemen van waterontharding maar de meest toegepaste apparaten werken op basis van ionenwisseling. Bij dit systeem wordt hard leidingwater langs een harskern geleid en worden calcium- en magnesium-ionen verwisseld voor natrium-ionen. Het water wordt hierdoor zacht. De waterontharder wordt in de meeste gevallen direct op de waterleiding aangesloten en heeft ook een afvoer naar het riool nodig. De harskern raakt namelijk na een bepaalde hoeveelheid water verzadigd en moet dan geregenereerd en gespoeld worden. De vaatwasser gebruikt hiervoor onthardingszout (regeneratiezout) dat opgeslagen is in een reservoir. Tijdens het regeneratieproces spoelt het apparaat zichzelf schoon waarbij het overtollige zoute water en gefilterde kalkresten via het riool worden afgevoerd.

 

Voordelen van een waterontharder

  • Minder kalkaanslag:  minder kalk op kranen, douches, tegels en ander sanitaire oppervlakken
  • Langer genieten van toestellen: levensduur van apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaten, boilers of waterkokers stijgt.
  • Minder uitgeven aan energie: je energiefactuur gaat omlaag, want er is geen verkalking meer van verwarmingselementen

 

Nadelen van een waterontharder

  • Prijs: Aanschaf is duur en terugverdientijd is onduidelijk.
  • Onderhoud: vergt enig onderhoudswerk. Zout moet bijgevuld worden.

 

 

Wanneer is een waterontharder nuttig?

Douchewater Bron: Shutterstock

Over het nut van een waterontharder is veel discussie. Waterleidingbedrijven en producenten van waterontharders kunnen het niet eens worden over dit onderwerp. Dat is ook logisch want iedere partij dient zijn eigen belang. Als consument doe je er goed aan om bij de gemeente of het waterleidingbedrijf te informeren wat de hardheid van het water is. Want een waterontharder is eigenlijk pas echt effectief bij hard tot zeer hard water. Fabrikanten van waterontharders zullen dit overigens tegenspreken en zullen aangeven dat je vanaf 15°F (gemiddelde hardheid) al kunt starten met ontharden.

Toch is dit niet aan te raden omdat het menselijk lichaam een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium nodig heeft. Vandaar dat de Vlaamse regering heeft bepaald dat waterleidingbedrijven, die soms centraal het water ontharden, niet mogen ontharden beneden 15°F.  Over het algemeen is men het erover eens dat een waterontharder effectief kan zijn bij vrij hard tot zeer hard water (>25°F).

 

Onderhoud waterontharder

De harskern van een waterontharder, bestaande uit een speciaal soort harsbolletjes, gaat in de praktijk erg lang mee, gemiddeld  20 tot 25 jaar. Het zoutreservoir van de waterontharder hoeft bij gebruik van speciaal regeneratiezout ook haast nooit gereinigd te worden. Wel moet je het regelmatig bijvullen.
 

inhoud waterontharder ©bdv


Afhankelijk van het type waterontharder is dat één keer per maand of één keer in de twee maanden. De waterontharder moet minstens één keer per jaar geïnspecteerd worden. Hij kan dan gereinigd en gedesinfecteerd worden. In sommige (uitzonderlijke) gevallen kan het namelijk voorkomen dat er zich bacteriën hebben gevormd in het apparaat.

 

 

Prijs waterontharder

Een waterontharder kost minimaal €800 exclusief installatiekosten. Je beschikt dan over een goed functionerend basis systeem. Het is aan te raden om een waterontharder professioneel te laten installeren en om eventueel te kiezen voor een onderhoudscontract. Op deze manier weet je zeker dat alles goed functioneert, dat er geen lekkages zijn en belangrijker nog, dat het apparaat minstens één maal per jaar geïnspecteerd wordt en gedesinfecteerd.

Goed onderhoud is noodzakelijk voor een juiste werking zonder bacterievorming. Een ander voordeel van installatie door een expert is dat je mogelijk in aanmerking komt voor het lage BTW tarief van 6%. Sinds 1 januari 2016 is het verlaagd btw-tarief alleen nog van toepassing voor woningen van minstens 10 jaar oud. Meer info vind je op www.waterontharder-expert.be.

 

Prijs waterverzachter plaatsen: online offerte aanvragen

Overweeg je om een waterverzachter te plaatsen? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij gespecialiseerde installateurs. Materialen, werkwijzen en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.