Bij een zolder die voornamelijk dienst doet als opslagruimte kan je het best kiezen voor zoldervloer isolatie. Hiermee voorkom je dat warme lucht via de zolder naar buiten kan ontsnappen en hou je de koude lucht tegen die via het dak naar binnen komt. Door het isoleren van de zoldervloer kan je ongeveer 35% op de energiekosten besparen. Op welke manieren je een zoldervloer kan isoleren en wat de prijs per vierkante meter bedraagt lees je hier.

 

Isoleren van een massieve vloer

Bij het isoleren van een massieve vloer kan gebruikgemaakt worden van harde drukvaste isolatiepanelen die rechtstreeks op de vloer komen te liggen. Maar het is ook mogelijk om de vloer van een houten raamwerk te voorzien waarin zacht isolatiemateriaal zoals glas-, rots-, of steenwol wordt aangebracht.

 

Optie 1: drukvaste isolatieplaten

Indien je de zolderruimte na het isoleren sporadisch wil kunnen belopen, is het aan te raden om gebruik te maken van drukvaste isolatieplaten. Deze platen kunnen rechtstreeks op de grond worden gelegd. Er moet wel eerst een dampscherm op de vloer worden aangebracht om vochtproblemen te voorkomen. Het grootste voordeel van drukvaste isolatieplaten is dat ze erg snel gelegd zijn en dat er ook minder dikte nodig is dan bij glaswol aangezien ze een hogere isolatiewaarde hebben. Met drukvaste isolatie is de zoldervloer perfect beloopbaar. Wil je zware stukken herbergen op de zolder doe je er goed aan het gewicht te spreiden op een houten kaderwerk.

 

 

Optie 2: Zoldervloer isoleren met zachte isolatie

Indien je gebruik wil maken van halfharde of zachte isolatiematerialen (zoals glas- of steenwol) zal de vloer eerst moeten worden voorzien van een houten raamwerk. Het isolatiemateriaal kan dan netjes tussen de 'vakjes' in het raamwerk worden aangebracht. Een laagdikte van 15 tot 20cm is daarbij aan te raden. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal goed tegen de houten constructie wordt aangebracht.
 

Zodlervloer isoleren met glaswol© Shutterstock

 

 

 

Niet massieve zoldervloer isoleren

Bij een zoldervloer die gemaakt is op een houten draagstructuur wordt het isolatiemateriaal in de structuur zelf  aangebracht. Ten opzichte van een massieve vloer heeft dit als voordeel dat er geen ruimteverlies ontstaat. Bovenop de vloer hoeft immers geen dik isolatiepak te komen. Glas- of steenwol dekens kunnen hierbij goed als isolatiemateriaal dienen. Is je plafond langs de onderzijde nog niet afgewerkt dan kan het makkelijker zijn om eerst de zoldervloer af te werken en nadien langs de onderzijde te vullen met isolatie om nadien af te werken.
 

Zoldervloer isoleren langs plafond© Shutterstock

Indien de vloer niet belopen hoeft te worden, moet je de isolatie in principe niet afwerken. Maak je gebruik van drukvaste isolatieplaten en wil je een stevige afwerking waarop je goed kan lopen, zijn OSB platen zeer geschikt om als afwerking te dienen. Bij het gebruik van halfharde- of zachte isolatiematerialen in een raamwerk kan je vanzelfsprekend ook OSB platen of houten planken gebruiken waarmee je de vloer aftimmert.

 

 

Zoldervloer isoleren met Schuim

Een andere manier om een zoldervoer te isoleren is door een laag PUR schuim op de vloer aan te laten brengen. PUR heeft een uitstekende isolatiewaarde en je bent ervan verzekerd dat er geen koude bruggen zullen ontstaan. Het schuim vult namelijk alle kieren en naden op waardoor warmteverliezen uitgesloten zijn. Polyurethaanschuim krijgt na een korte drogingstijd een vormvaste- en stabiele structuur waardoor deze prima beloopbaar is. Door de hoge isolatiewaarde hoeft het isolatiepakket ook niet zo dik te zijn wat zorgt voor ruimtebesparing.

 

 

Ecologisch verantwoorde materialen

Hecht je waarde aan het gebruik van milieuvriendelijke isolatie materialen? Er zijn ook ecologische alternatieven op de markt. Ze zijn over het algemeen iets duurder en vergen soms een specifieke wijze van aanbrengen maar je weet dan wel zeker dat het milieu minimaal belast wordt en dat de materialen ook niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Materialen als schapenwol, kurk, vlaswol, hennepwol en papiervlokken worden veel toegepast als isolatiemateriaal. 

 

 

Prijs zoldervloer isoleren

De zoldervloer isoleren is vaak goedkoper dan het isoleren van een dak. De oppervlakte is kleiner, de isolatie is makkelijker te plaatsen en er zal ook minder verwarmd moeten worden. Wanneer je de zoldervloer wil laten isoleren, moet je rekenen op een prijs tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter.

Voor het isoleren van de zolder gelden enkele zeer interessante premies en subsidies. De overheid is er namelijk ook bij gebaat dat de CO2-uitstoot naar beneden gaat. Wanneer je alle vergoedingen bij elkaar optelt, kan je een flink deel van de investering recupereren. Reken daarbij nog een besparing van minimum 25% op je energiekosten en je zal de investering al snel terugverdiend hebben.

 

 

Prijzen vergelijken loont!

Om zeker te zijn van de beste isolatiemethode en een eerlijke prijs vergelijk je best verschillende aannemers met elkaar. Via onze online offerterservice kan je online prijzen aanvragen bij erkende aannemers in dakisolatie. Deze dienst is volledig gratis en geeft u recht op maximaal 3 verschillende offertes.

☞ Klik hier om offertes en voorstellen aan te vragen.