Bij het inrichten van een kinderkamer komt heel wat kijken. Naast een plekje om te slapen, moet ze ook ruimte bieden om te spelen, knutselen, huiswerk maken en zoveel meer. Tips, inspiratie en leuke ideeën voor het inrichten van de kinderkamer vind je hier.

 

Deel de kinderkamer op in zones

De kinderkamer moet je zien als een polyvalente ruimte waar je kind heel wat verschillende activiteiten zal uitvoeren. De beste manier om dit te verwezenlijken is door de kamer op te delen in verschillende zones. Deze kan je opdelen in een speelzone, een studiezone, een tekenhoek en een knusse zithoek. Door te werken met verschillende zones is het makkelijker om de orde te bewaren en kan je duidelijke afspraken maken over het opruimen van de kamer. Om extra ruimte te winnen kan je ook multifunctionele meubels kopen zoals onderstaand kinderbed met uitschuifbare bureau van Gautier.

 

Gautier kinderkamer© Gautier

 


bergruimte heb je nooit genoeg!

Voldoende bergruimte is onontbeerlijk in de kinderkamer. Er zijn verschillende manieren om rommel op te bergen. Rieten manden, inbouwkasten, rekken die afgeschermd zijn met gordijnen of doorzichtige opbergboxen zijn maar enkele voorbeelden. Een kast waar enkel de ouders in kunnen kan ook heel praktisch zijn om de gevoelige spullen in op te bergen.

 

Mathy By Bols kast in de vorm van een boom© Mathy by Bols

Om het geheel af te werken kan je ook enkele enkele legplanken voorzien voor fotokaders, trofeeën en leuke herinneringen. Heb je geen zin om te boren en zoek je nog een leuke eyecatcher voor de slaapkamer, dan is het Louane bergmeubel van Mathy by Bolls misschien wel de perfecte match.
 

Gordijnen in de kinderkamer

De zonnewering van de kinderkamer vergt niet veel aandacht. Afwasbare materialen zoals pvc genieten de voorkeur maar ook stof is perfect mogelijk. Probeer lange en slepende gordijnen te vermijden om ongelukken te vermijden. Kan je kind aan de gordijnen dan maak je ze best vast met velcro. Zo voorkom je dat de volledige gordijnroede naar beneden dondert. Lees hierover meer in het artikel 'Gordijnen voor de kinderkamer: Tips & inspiratie'. 

 

Geef de muren een creatieve toets

De muren in de kinderkamer mogen gerust wat opvallender zijn dan de rest van de woning. Heb je geen zin om te schilderen, kan je de kamer ook decoreren met stickers, behangpapier, muurtekeningen of grote foto's.

 

magneetverf kinderkamer© Magpaint magneetverf

Ook bordverf of whiteboardverf zorgt voor heel wat pret in de kinderkamer. Je kind kan zich creatief bezig houden en het geeft de kinderkamer een unieke uitstraling. Heb je schrik dat je kinderen de gewoonte zullen ontwikkelen om op elke muur te schrijven, kan je de muren ook verven met magneetverf. Zo kunnen ze spelen met magnetische letters en hun favoriete tekeningen aan de muur hangen. Bovenstaand zie je een realisatie met Magpaint. Deze magneetverf kan je hier kopen.

 

kindvriendelijke meubels

Wil je nieuwe meubels kopen, ga je best op zoek naar kindvriendelijke en veilige meubels. Vermijd stompe hoeken en kijk na of ze stabiel zijn en tegen een stootje kunnen. Kinderen zijn ook bijzonder creatief. Zo leren ze al snel dat je naast papier ook meubels kan inkleuren met stiften en krijt. Afwasbare meubels zijn dus zeker een aanrader!

 

kinderkamer© Lifetime

Tegenwoordig vind je ook heel wat kindermeubels met een creatieve toets. Zo is bovenstaand kinderbed van Lifetime! niet alleen een bed maar ook een glijbaan en opbergmeubel.

 

bopita kinderkamer© Bopita

Kindermeubels kunnen ook bijzonder praktisch zijn. Zo kan je in bovenstaand kinderbed van Bopita ook heel wat spullen opbergen.

 

 

Verlichting in de kinderkamer

Voldoende verlichting is een must in elke kinderkamer. Door de vele activiteiten maak je best gebruik van multifunctionele verlichting en meerdere verlichtingselementen. Dit kan je doen door basisverlichting te combineren met één of meerdere accentverlichtingen aan het bed en de tekenhoek. Nachtlampjes zijn dan weer ideaal om je kind 's avonds tot rust te brengen.

 

 

Orginele decoratie voor de kinderkamer

Kinderen komen elke dag wel naar huis met leuke kunstwerkjes die ze aan de muur willen hangen. Met de praktische kaders voor kindertekeningen van Articulate Gallery kaders kan je ze nu mooi presenteren aan de muur en even snel weer omwisselen. De lijsten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen. De Articulate Gallery kaders kan je kopen in deze webshop.

 

Kinderkamer kader Articulate Gallery© Articulate Gallery

 

 

Laat je kinderen helpen bij de inrichting van de kinderkamer

De kinderkamer inrichten is een creatieve klus waar oudere kindjes gerust kunnen bij helpen. Betrek ze bij de ontwerpfase en laat ze zelf enkele kleuren kiezen die ze graag zien. Ook bij het verven en decoreren kunnen ze helpen. De muren hoeven er heus niet afgelikt uit te zien in de kinderkamer. Enkele verfstrepen buiten de lijntjes of een afdruk van een kinderhand maakt het totaalplaatje nog zo leuk.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS