Laatste update, 18 december 2018 - Een geslaagde badkamerrenovatie kan flink wat geld kosten. Gelukkig kan je rekenen op premies van de overheid om renovatiewerken in huis, ook in de badkamer, mee te financieren. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. Een overzicht van de badkamer renovatie premies waarop je aanspraak kan maken vind je in dit artikel. 

Ga snel naar: Vlaamse renovatiepremie - Vlaamse verbeteringspremie - Vlaamse aanpassingspremie - Verlaagd btw-tarief

 

 

1. Vlaamse renovatiepremie badkamer

Een eerste premie voor badkamerrenovatie is de Vlaamse renovatiepremie. Hierop kan je aanspraak maken voor renovatiewerken aan de woning, ook in de badkamer. 

 

Welke werken voor badkamerrenovatie komen in aanmerking? 

Je kan rekenen op deze premie voor de hele of gedeeltelijke vernieuwing van de sanitaire installaties in de badkamer (categorie 4 van de premie). Het gaat dan om:

 • Vernieuwing van de bestaande sanitaire toestellen.
 • Of het nieuw plaatsen van max. 1 douche, 1 ligbad, 1 toilet en 2 wastafels. 
 • Kraanwerk, leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer.
 • Leidingen en toebehoren voor de afvoer van water in het openbare rioleringsnet.
 • Leidingen en toestellen voor de productie van sanitair warm water.
 • Natte of droge kalkbepleistering van de muren en het plafond. 

 

bedrag renovatiepremie badkamer

Deze premie voor badkamerrenovatie bedraagt 20% of 30% van de ingediende facturen (excl. BTW), afhankelijk van jouw inkomen. De factuur van de renovatiewerken moet per categorie wel minstens €2.500 (excl. BTW) bedragen.

Voor sanitaire installaties is wel een bovengrens voor de berekening van de premie bepaald. Bij facturen hoger dan het maximumbedrag van €3750 (excl. btw) houdt men enkel rekening met dat maximumbedrag voor de berekening. Een aanvraag kan je indienen op d site van wonen Vlaanderen. 

 

Voorwaarden badkamer renovatie premie

Of je kan rekenen op een renovatiepremie hangt af van verschillende voorwaarden die onder meer te maken hebben met jouw inkomen, woning, andere eigendommen en de facturen van de badkamerrenovatie werken. 

Verder kan je maximum 2 aanvragen doen in 10 jaar tijd, met een tussenperiode van minimum 1 jaar en maximum 2 jaar. Een aanvraag kan slechts voor 2 categorieën tegelijkertijd. Voor elke categorie kan je bovendien maar 1x een premieaanvraag doen. Verhuur je de woning aan een sociaal verhuurkantoor, dan kan je een aanvraag doen voor 4 categorieën tegelijkertijd. Een tweede aanvraag is dan niet mogelijk.

 

LET OP: Een van de belangrijkste voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op bovenstaande premie is dat je de badkamerrenovatie werken laat uitvoeren door een erkende aannemer.

Een erkende vakman heeft ook de nodige kennis en ervaring om een kwaliteitsvol eindresultaat te leveren. Bovendien kan hij jou voorzien van de correcte info over de premies waarop jij aanspraak kan maken. Aarzel niet en neem contact op voor een vrijblijvende offerte via ons offerteformulier.

 

badkamer renovatie premies © Shutterstock

 

2. Vlaamse verbeteringspremie

De Vlaamse verbeteringspremie is er voor mensen die hun woning willen verbeteren omdat deze niet meer aan de nodige kwaliteitsnormen voldoet. Ook verbeteringswerken in de badkamer komen in aanmerking. 

 

Welke verbeteringswerken in de badkamer komen in aanmerking?

 • Geheel of gedeeltelijk vernieuwen van een bestaande badkamer of de installatie van een nog niet aanwezige badkamer.
 • Vernieuwing van het toilet of de installatie van een nog niet aanwezig toilet.
 • Leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer en -afvoer in het openbaar rioleringsnet.
 • Leidingen en toestellen voor de productie van warm sanitair water (bvb. een zonneboiler).
 • Afwerking van de muren, de vloer en het plafond in badkamer en toilet (bvb. het plaatsen van tegels).

 

BEDRAG verbeteringspremie

Het premiebedrag bedraagt €750 voor bovenstaande verbeteringswerken. Het factuurbedrag moet dan wel minstens het dubbele van deze premie bedragen. Een aanvraag kan je indienen op d site van wonen Vlaanderen.

 

VOORWAARDEN verbeteringspremie

Ook aan de verbeteringspremie zijn voorwaarden verbonden die te maken hebben met jouw inkomen, woning en de ingediende facturen. 

In een periode van 10 jaar kan je max. 3 keer een verbeteringspremie ontvangen. Elke aanvraag moet dan wel betrekking hebben op een ander onderdeel van de verbeteringswerken. De aanvragen mogen elkaar wel overlappen. 

Ook hier is het belangrijk om de werken te laten uitvoeren door een erkende aannemer om aanspraak te kunnen maken op de Vlaamse verbeteringspremie. Vrijblijvend advies en offertes aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina

 

renovatiepremie badkamer © Shutterstock

 

3. Vlaamse aanpassingspremie badkamer

Het gebruik van de badkamer kan moeilijker worden naarmate je ouder wordt. De Vlaamse verbeteringspremie is er daarom voor 65-plussers die hun woning aanpassen aan de noden van het ouder worden. Houdt het renoveren van de badkamer dus de aanpassing aan senioren in, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanpassingspremie krijgen. 

 

Welke aanpassingswerken in de badkamer komen in aanmerking?

De Vlaamse aanpassingspremie geldt voor werken aan technische installaties en hulpmiddelen:

 • Voorzien van een aangepaste badkamer met minstens 1 douche en 1 wastafel. 
 • Plaatsen van een tweede badkamer als deze zich op een ander woonverdiep bevindt dan de eerste. 
 • Plaatsen van een toilet of een tweede toilet op een andere woonverdiep. 
 • Plaatsen van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes. 

Ook verbouwingen om de toegankelijkheid te bevorderen (bvb. het vergroten of functioneel herschikken van de sanitaire ruimte) komen in aanmerking. 

 

BEDRAG aanpassingspremie BADKAMER

Per onderdeel bedraagt de premie 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw). Per onderdeel kan je max. 1.250 euro krijgen. Een aanvraag kan je indienen op d site van wonen Vlaanderen.

 

VOORWAARDEN aanpassingspremie

Een Vlaamse aanpassingspremie kan je pas krijgen onder bepaalde voorwaarden. Deze hebben te maken met jouw leeftijd, inkomen, de woning en de ingediende facturen. 

De aanpassingspremie heeft maar 2 categorieën waardoor je maar 2 keer in 10 jaar een aanpassingspremie kan aanvragen. Je kan wel nog een verbeteringspremie (zie boven) aanvragen voor een andere categorie van werken (max. 3 premies in totaal). De aanvragen mogen elkaar overlappen. 

Om een aanpassingspremie te krijgen moet je de aanpassingswerken laten uitvoeren door een erkende aannemer. Vrijblijvend advies en offertes aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

 

4. Verlaagd btw-tarief

Wanneer jouw woning ouder is dan 10 jaar heb je ook recht op een verlaagd btw-tarief van 6 procent bij renovatiewerken aan de woning. In verband met het renoveren van de badkamer komen o.a. volgende werken in aanmerking:

 • Het voorzien van sanitair (wc’s, bad, douche, wastafel, …) aangesloten op de waterleiding of de riolering, bijhorende vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer. 
 • Schilderwerken
 • Wandbekleding of vloerbekleding (tegels, laminaat …) die wordt vastgemaakt of ter plaatse op maat wordt gesneden volgens de afmetingen van de te bedekken oppervlakte.

 

Badkamerrenovatie: Vakmannen vergelijken loont!

Is je badkamer aan renovatie toe? Via onze offerteservice kan je prijzen en voorstellen aanvragen bij erkende badkamer specialisten actief in jouw regio. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

 • Gratis, vrijblijvend & snel online offertes aanvragen.
 • Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
 • 2500+ vakmannen ingeschreven. Jaarlijks 20.000+ afgehandelde opdrachten.