Een bibliotheek stimuleert de geest en brengt rust in je woning. Je hoeft dus heus geen boekenwurm zijn om te genieten van een thuisbibliotheek.

 

thuisbibliotheek inrichten© Shutterstock

 

THUISBIBLIOTHEEK ONTWERPEN - KAMER KIEZEN

De bibliotheek is een plaats om tot rust te komen, kies een ruimte waar het aangenaam vertoeven is. Probeer drukke kamers te vermijden en voorzie desnoods een bufferzone om geluid van andere kamers te beperken.


Open of gesloten boekenkasten

Bij het ontwerpen en maken van een thuisbibliotheek moet je niet alleen rekening houden met de esthetische aspecten. Ook de praktische kant is van belang. Mag je boekencollectie gerust gezien worden, ga dan voor een open display waar alles mooi geëtaleerd staat. Voor een functionele bibliotheek kan je kiezen voor praktische kasten met afgesloten deuren. Een combinatie van open en gesloten kasten is vaak de meest ideale opstelling.

 

bibliotheek ontwerpen © Shutterstock

 

bib woonkamer © Shutterstock


Bij open displays kan je boeken rangschikken volgens formaat om een harmonieuze uitstraling te verkrijgen. Ook het sorteren volgens rugkleur kan de thuisbibliotheek een originele uitstraling geven. Aangezien je collectie nooit volledig is, voorzie je best heel wat extra ruimte. Zolang de planken niet gevuld zijn, kan je deze opfleuren met souvenirs, kunstwerken of fotokaders.

 

 

Is de draagconstructie sterk genoeg?

Een gevulde boekenkast weeg al snel enkele honderden kilo's. Koop kwalitatieve meubels en kijk na of de draagvloer sterk genoeg is om de bibliotheek te dragen. Bij houten draagconstructies spreidt je best het gewicht en plaats je de kasten haaks op de onderliggende draagbalken. Wil je de thuisbibliotheek op een verdiep plaatsen maar ben je niet zeker van de constructie, kan je steeds een (interieur)architect raadplegen. 

 

klassieke bibliotheek© Shutterstock

 

 

Offerte aanvragen voor schrijnwerk op maat

Bent u op zoek naar een dressing, inbouwkast, trap of meubel op maat? Via onderstaand formulier kan u makkelijk online offertes aanvragen bij onze gespecialiseerde partners. Deze dienst is volledig vrijblijvend en geeft u recht op maximaal 3 offertes op maat.