Indien je zelf een beetje overweg kan met een opzetspaan en een schuurbord, kan je met beton cire een stoere betonlook geven aan wanden, meubels, aanrechtbladen en vloeren. Betoncire is makkelijk te verwerken en kan in dunne lagen van 2-3mm. worden aangebracht. Het is een waterdicht materiaal en dus ideaal om te gebruiken in badkamers, wc's en keukens maar ook in de woonkamer komt beton cire goed tot zijn recht.

 

betoncire wit © Molitli Interieurmakers

 

 

 

Geschikte ondergronden

Beton cire kan je op nagenoeg alle ondergronden aanbrengen zoals: gipsbeton, gasbeton, keramische tegels, betontegels, cement, anhydriet, cementgebonden vloeren, stucwerk en watervast multiplex. De belangrijkste eis die aan de ondergrond wordt gesteld, is dat deze vormvast en vlak is.

 

 

 

Wat heb je nodig?

 • Emmer en mixer (voor het aanmaken van de mortel)
 • Weegschaal (voor het correct afwegen van de componenten)
 • Opzetspaan (flexibel), spackmes, schuurbord
 • Handschoenen, spons, doekjes
 • Afplakmateriaal
 • Schuurmateriaal / schuurmachine

 

badkamer betoncire spoeltafel © Keyl betonstyle

 

 

 

Ondergrond gereed maken

Het is belangrijk dat de ondergrond vlak, schoon, en vetvrij is. Vanzelfsprekend mogen er geen loszittende muur- of verfdelen aanwezig zijn. Gaten of scheuren moeten zoveel mogelijk uitgevuld worden, eventueel met een speciale glasvezelbewapening. Afhankelijk van het type ondergrond moet je een geschikte primer aanbrengen zodat de ondergrond zijn eventueel zuigende werking verliest en het beton cire zich goed kan hechten.
 

badkamermeubel in beton cire afgewerkt © Verbau - badkamermeubel bedekt met betoncire

 

 

 

Aanmaken van beton cire

Betoncire bestaat uit verschillende componenten die je bij elkaar moet voegen. Zo heb je een wit of grijs cementpoeder, een pigmentpoeder en een vloeibare hars. Je dient aanvankelijk een geringe hoeveelheid aan te maken want het materiaal hardt snel uit (20-30 minuten).  Gebruik een weegschaal om de componenten, zoals het poeder en het pigment nauwkeurig af te wegen. Anders bestaat het risico op kleur- en kwaliteitsverschillen. Met een (beton)mixer kan je de mortel klontvrij aanmaken.
 

Detail beton cire© Molitli interieurmakers

 

 


Aanbrengen van beton cire

Het aanbrengen en afwerken van beton cire gebeurt in de volgende stappen:

 1. De eerste laag is een schraaplaag die fungeert als ondergrond voor de 2e laag. Je dient deze zo dun mogelijk maar wel dekkend aan te brengen met een opzetspaan.
 2. Wanneer de eerste laag handdroog is (droogtijd twee tot vier uur), kan je een tweede laag aanbrengen. Door juist grote of kleine bewegingen te maken bij het aanbrengen kun je het uiteindelijke effect bepalen.
 3. De beide lagen moeten nu goed drogen. Dit duurt gemiddeld 24 uur.
 4. Nu kun je de wand of het voorwerp schuren met een schuurmachine (korrelgrootte 120 of meer). Met het schuren geef je extra effect aan de muur. Vergeet niet om na het schuren alles goed stofvrij te maken.
 5. Na het stofvrij maken van de ondergrond moet het beton cire geïmpregneerd worden met de vloeistof die je erbij geleverd krijgt. Dit kan gebeuren met een kwast of een verfroller. Nadat deze laag voldoende droog is, kun je de laatste laag (coating) aanbrengen. Hierdoor wordt het betoncire waterdicht.

 

Beton Cire aanbrengen © Molitli interieurmakers

 

 

 

Prijs van beton Cire

De prijs van Beton cire bedraagt ongeveer €45,- de vierkante meter. Dit is exclusief BTW. Hierbij komen nog de kosten bij voor een primer (en eventueel egalisatiemiddel).

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Niek de Moor is een creatieve duizendpoot die zich graag verdiept in diverse aspecten binnen de interieurbouw. Design, bouwkunde en techniek zijn onderwerpen waar hij graag en met passie over schrijft. Zijn voorkeur gaat uit naar minimalistisch design, Zenboeddhisme en alles wat maar met No-nonsense filosofie te maken heeft.

MEER ARTIKELS VAN NIEK DE MOOR