Laatste update, 5 maart 2019 - De investering in een alarminstallatie of andere inbraakwerende maatregelen is een verstandige keuze. Om de kosten van je investering te drukken kan je aanspraak maken op enkele financiële maatregelen zoals een gemeentelijke premie of een verlaagd btw-tarief. Daarnaast zijn er nog andere financiële ondersteuningen voor maatregelen die inbraakpreventief zijn.

Graag een prijs op maat voor een alarmsysteem? Vraag hier gratis offertes aan.

 

Gemeentelijke premies

Sommige gemeenten en steden geven premies voor de installatie van alarmsystemen of het toepassen van andere inbraakwerende maatregelen. Het premiebedrag en de voorwaarden om een premie te krijgen kunnen per gemeente/stad verschillen. 

Let op! Niet elke stad/gemeente biedt dit soort premies aan. Je doet er dan ook goed aan vooraf contact op te nemen met jouw lokale overheid om zo te weten te komen waarvoor je een premie kan krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. 

Voor een overzicht van de soorten alarmsystemen en hun prijzen (incl. plaatsing) kan je terecht in dit artikel.

 

Verlaagd btw-tarief van 6%

Voor de installatie van vaste alarmtoestellen tegen diefstal kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Er moet dan wel aan volgende voorwaarden voldaan worden: 

  • De woning waar je de alarminstallatie plaatst is ouder dan 10 jaar. 
  • De woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een bijkomstig deel ervan wordt gebruikt om een beroep uit te oefenen. 
  • De werken worden rechtstreeks aan de eingebruiker gefactureerd. 
  • De levering en plaatsing van het toestel gebeurt door dezelfde aannemer. 

Ben je op zoek naar een aannemer voor het plaatsen van een alarmsysteem? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in alarmsystemen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

SUBSIDIES VOOR HULPMAATREGELEN

Sommige investeringen worden niet onmiddellijk beschouwd als inbraakwerend, maar kunnen het inbrekers wel een pak lastiger maken. Dubbel glas en sterk buitenschrijnwerk zijn daar voorbeelden van. Voor het toepassen van deze onrechtstreekse inbraakwerkende maatregelen kan je volgende premies aanvragen: 

 

1. Vlaamse verbeteringspremie 

De Vlaamse verbeteringspremie kan je aanvragen voor het vernieuwen van bestaande ramen, buitendeuren en rolluiken waarbij tegelijk ook dubbele beglazing wordt aangebracht. 

→ Premiebedrag = € 1.250 

Om de premie te krijgen moet je facturen kunnen voorleggen met een bedrag (incl. btw) dat minstens het dubbele is van de premie. Verder gelden ook nog andere voorwaarden die te maken hebben met je inkomen, de woning en de ingediende facturen. Meer over de voorwaarden en de aanvraagprocedure lees je op de site van de Vlaamse overheid. 

 

2. Renovatiepremie

De renovatiepremie kan je aanvragen voor het volledig of gedeeltelijk vernieuwen van buitenschrijnwerk. Dat houdt het plaatsen/vervangen van ramen en buitendeuren in, inclusief de beglazing. De beglazing moet vervangen worden door isolerende rendementsbeglazing met een Ug-waarde van max. 1,1 W/m²K. 

Let op, want er zijn ook ventilatievoorwaarden gekoppeld aan deze vergoeding.

→ Premiebedrag = 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw).

Om de premie te krijgen moet je een minimum factuurbedrag van € 2.500 (excl. btw) kunnen voorleggen. Net zoals bij andere premies, zijn er ook aan de renovatiepremie voorwaarden verbonden. Lees er alles over op de site van de Vlaamse overheid.

 

Om recht te hebben op een verlaagd BTW-tarief voor de plaatsing van je alarmsysteem of om premies aan te vragen is het belangrijk om te werken met erkende installateurs. Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende beveiligingsfirma's uit jouw regio: