De investering in een alarminstallatie of andere inbraakwerende maatregelen is een verstandige keuze in deze tijden. Vroeger kon je hiervoor een belastingvermindering krijgen maar intussen is deze maatregel in alle gewesten afgeschaft. Sommige gemeentes geven wel nog premies. Daarnaast zijn er nog andere financiële ondersteuningen voor maatregelen die inbraakpreventief zijn.

Graag een prijs op maat voor een alarmsysteem? Vraag hier gratis offertes aan.

 

PremieS gemeentes

Sommige gemeentes geven nog premies voor de installatie van alarmsystemen. Het is enkel mogelijk een premie aan te vragen mits voorlegging van een geldige factuur. De hoogte van de premie hangt af van gemeente tot gemeente.

Je doet er goed aan vooraf contact op te nemen met de gemeente zodat je perfect weet waarvoor je een premie kan krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Om te weten welke vergoedingen er beschikbaar zijn in jouw gemeente, surf naar premiezoeker.be.

Voor een overzicht van de soorten alarmsystemen en prijzen inclusief plaatsing kan je terecht in dit artikel.

 

Verlaagd btw-tarief

De gewesten mogen de belastingvermindering voor alarmsystemen in de belastingaangifte dan wel geschrapt hebben, in sommige gevallen kan je toch nog genieten van een verlaagd btw-tarief. Het plaatsen van vaste alarmsystemen in woningen die ouder dan 10 jaar zijn komt namelijk in aanmerking voor een btw-tarief van 6% in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Het moet wel gaan om een privéwoning, al mag ze ook gedeeltelijk (minder dan de helft) voor beroepsdoeleinden gebruikt worden. De levering en plaatsing van het alarm moeten bovendien door één aannemer gebeuren.

Ben je op zoek naar een aannemer voor het plaatsen van een alarmsysteem? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in alarmsystemen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

Belastingvoordeel inbraakwerende maatregelen

Zoals reeds gezegd kon je vroeger een belastingvermindering krijgen voor het nemen van inbraakwerende maatregelen. Het Vlaamse en Waalse Gewest schrapten deze maatregel al enkele jaren terug. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behield dit fiscaal voordeel iets langer, maar ondertussen is het ook daar intussen niet meer van kracht. Je kon een beroep doen op dit belastingvoordeel als eigenaar, huurder, erfpachter of vruchtgebruiker.

 

Subsidies voor hulpmaatregelen

Sommige investeringen worden niet onmiddellijk beschouwd als inbraakwerend, maar kunnen het inbrekers wel een pak lastiger maken. Dubbel glas is daar een voorbeeld van. Ook het vernieuwen van buitenschrijnwerk met moderne en veiligere sloten kan helpen. 

Je maakt kans op de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid als je je ramen vernieuwt met dubbele beglazing. Hiervoor kan je maximaal 1.250 euro krijgen als je voldoet aan de voorwaarden. Deze voorwaarden gaan onder meer over de leeftijd van de woning en het inkomen van de premieaanvrager. De facturen mogen bij de aanvraag bovendien niet ouder zijn dan 1 jaar. Klik hier voor meer info over deze Verbeteringspremie.

Bovendien is er ook de Renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Je kan er mogelijk aanspraak op maken als je ramen en buitendeuren volledig vervangt door ramen en deuren met isolerende hoogrendementsbeglazing met een Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K. Ook het plaatsen van rolluiken komt in aanmerking. Je inkomen bepaalt of je recht hebt op deze premie en hoeveel je kan recupereren. Je moet natuurlijk wel voldoen aan enkele andere voorwaarden om deze vergoeding te ontvangen: er zijn onder meer voorwaarden voor de facturen en voor de leeftijd van de woning. Voor meer info, surf naar de officiële site van de Vlaamse overheid.

 

Om recht te hebben op een verlaagd BTW-tarief voor de plaatsing van je alarmsysteem of om premies aan te vragen is het belangrijk om te werken met erkende installateurs. Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende beveiligingsfirma's uit jouw regio: