Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
veiligheidsglas plaatsen

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is glas dat speciaal is ontwikkeld om om ongevallen te voorkomen of om inbraak te weren. Het heeft soms ook ook goede isolerende eigenschappen. Er bestaan verschillende soorten veiligheidsglas waaronder gelaagd veiligheidsglas, gehard glas en en draadglas. Een overzicht van het eigenschappen en toepassingen:

 

 

1. Gelaagd veiligheidsglas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer lagen glas met daartussen een transparante onzichtbare kunststof folie (PVB folie). Het wordt gemaakt door onder verhitting twee of meer lagen glas met daartussen een kunststof folie samen te smelten. De kunststof laag in het glas vormt een moeilijk te doorbreken barrière waardoor de ruit bij inslag niet uiteen zal vallen. Een goed voorbeeld van gelaagd glas is de voorruit in de auto. Deze zal bij impact niet volledig barsten of uiteenvallen maar blijft in zijn geheel op zijn plaats. Er komt alleen een ster in de ruit.

 

Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend

Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen. De ruit zal vanzelfsprekend wel beschadigen (ster-vorming) maar blijft netjes op zijn plek zitten en blijft zo een veilige barrière vormen. De sterkte van gelaagd veiligheidsglas hang af van het aantal lagen glas, de dikte van het glas, en de soort kunststof folie die gebruikt is.

 

inbraakwerende beglazing
Dreamstime

 

 

2 Gehard veiligheidsglas: Veilig maar niet inbraakwerend

Gehard glas is vele malen sterker dan standaard glas. Door een speciaal productieproces waarbij het glas snel verhit en afgekoeld wordt (temperen), ontstaan er interne spanningen in het glas die het glas sterk en stootvast maken. Gehard glas valt bij impact volledig in veilige kleine stukjes uit elkaar. Er ontstaan daarbij geen gevaarlijke glasscherven, zoals bij standaard glas het geval is.

Gehard veiligheidsglas wordt veel toegepast in zijruiten van auto’s, douchecabines, infrarood sauna’s en binnendeuren. Anders dan gelaagd glas is gehard glas niet inbraakwerend. Bij de woning is gehard veiligheidsglas verplicht bij ramen, deuren en schuiframen wanneer het glas vertrekt vanaf het vloerniveau. Dit om wonden te vermijden wanneer iemand door het glas zou lopen.

 

veiligheidsglas schuifraam
Shutterstock

 

 

3. Draadglas: inbraakwerend en veilig

Draadglas bestaat uit een enkele of dubbele laag glas waarin metaalgaas is verwerkt. Bij inslag zal het glas niet uiteenvallen maar worden de stukjes glas door een metalen draadraster bijeen gehouden. Dit type glas wordt vaak gebruikt in toegangsdeuren van openbare gebouwen of woningcomplexen maar ook bij gewone woningen kan draadglas toegepast worden.

Er zijn een aantal verschillende soorten: Engels, brute en spiegel. De verschillen tussen deze soorten hebben te maken met de graad van transparantie en de afwerking van het oppervlak (glad of gebobbeld). Draadglas is net als gelaagd glas inbraakwerend.

 

inbraakwerend glas
Shutterstock

 

 

Inbraakwerend veiligheidsglas kopen

Inbraakwerend glas is ingedeeld in zogenaamde veiligheidsklassen. Deze klassen (P1 t/m P8) zijn vastgesteld volgens een Europese Norm (EN-356). Hoe hoger het P nummer, des te beter de inbraakwerendheid van het glas. De dikte van veiligheidsglas varieert doorgaans van 7 tot 27 mm.  Aan de omschrijving van het glas kun je meestal zien om wat voor type glas het gaat. Zie je bijvoorbeeld staan: 44.2, (of 4.4.2) dan gaat het om 2 lagen glas van 4mm. dik.

Benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina

TIP
Combineer veiligheidsglas altijd met goed hang en sluit-werk. De ruit mag dan wel inbraakwerend zijn maar wanneer het hang- en sluitwerk van slechte kwaliteit is, dan heeft het allemaal weinig zin. Een woning is immers net zo veilig als de zwakste schakel.

Je kunt speciaal veiligheidsglas kopen dat ook een isolerende functie heeft. Daarmee bespaar je dus ook het nodige op de stookkosten.

Informeer bij je verzekering of je in aanmerking komt voor premieverlaging wanneer je veiligheidsglas neemt.

 

 

Prijs inbraakwerend veiligheidsglas

  • Standaard Gelaagd glas (44.2): vanaf € 40.00 per vierkante meter
  • Standaard draadglas: vanaf € 35.00 per vierkante meter
Veiligheidsglas laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Soorten alarmsystemen en hun mogelijkheden
Soorten alarmsystemen en hun mogelijkheden
Alarmsysteem bedrijf
Alarmsysteem bedrijf
laten plaatsen alarmsysteem
Een alarmsysteem laten plaatsen: Prijs & weetjes
Inbraakwerende rolluiken
Inbraakwerende rolluiken
Camerabewaking
Camerabewaking
Het draadloos alarmsysteem en zijn vele mogelijkheden
Het draadloos alarmsysteem en zijn vele mogelijkheden
Brandalarm en inbraakbeveiliging in één systeem
Brandalarm en inbraakbeveiliging in één systeem
Een alarmsysteem kopen? Prijzenoverzicht
Een alarmsysteem kopen? Prijzenoverzicht
Wetgeving alarmsysteem plaatsen
Wetgeving alarmsysteem plaatsen
inbraakbeveiliging woonhuis
Inbraakbeveiliging: welke opties?
Online prijs aanvragen voor een alarmsysteem
Online prijs aanvragen voor een alarmsysteem
Soorten beveiligingscamera's en hun mogelijkheden
Soorten beveiligingscamera's en hun mogelijkheden