Renovatiepremie badkamer 2021

Renovatiepremie badkamer 2021

Laatste update: 6 januari 2021 – Een geslaagde badkamerrenovatie kan flink wat geld kosten. Gelukkig kan je voor de renovatie van een badkamer rekenen op premies van de overheid. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. Een overzicht van alle badkamerrenovatie premies en subsidies waarop je aanspraak kan maken vind je in dit artikel. 

 

Beschikbare renovatiepremies badkamer 2021:
1. Overkoepelende renovatiepremie badkamer (20% of 30% van het factuurbedrag) 
2. Vlaamse aanpassingspremie badkamer (50% van van het factuurbedrag) 
3. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

 

 

1. Overkoepelende renovatiepremie badkamer

De overkoepelende renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen kan je aanvragen voor renovatiewerken aan de woning, ook in de badkamer. 

 

Welke werken komen in aanmerking? 

Je kan deze premie voor badkamerrenovatie aanvragen als je een volledige of gedeeltelijke vernieuwing van de sanitaire installaties in je woning plant. Het gaat dan om:

 • Vernieuwing van de bestaande sanitaire toestellen of het nieuw plaatsen van max. 1 douche, 1 ligbad, 1 toilet en 2 wastafels. 
 • Kraanwerk, leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer.
 • Leidingen en toebehoren voor de afvoer van water in het openbare rioleringsnet.
 • Leidingen en toestellen voor de productie van sanitair warm water.
 • Natte of droge kalkbepleistering van de muren en het plafond. 

 

bedrag renovatiepremie badkamer

Deze premie voor badkamerrenovatie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. BTW), afhankelijk van je inkomen. Je moet wel voor min. € 2.500 (excl. BTW) aan facturen kunnen voorleggen.

LET OP: voor sanitaire installaties is een bovengrens voor de berekening van de premie bepaald. Bij facturen hoger dan het maximumbedrag van € 3.750 (excl. btw) houdt men enkel rekening met dat maximumbedrag voor de berekening. 

 

Voorwaarden badkamer renovatie premie

Of je kan rekenen op de badkamerrenovatie premie hangt af van verschillende voorwaarden. We sommen de belangrijkste kort op: 

 • Voor wie en welke gebouwen: zowel bewoners als verhuurders kunnen de premie voor de renovatie van een badkamer aanvragen. Het gebouw moet bovendien in het Vlaams Gewest liggen en minimum 30 jaar oud zijn. Appartementen komen ook in aanmerking.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de datum van de aanvraag geen andere woning in volledige eigendom hebben. Voor verhuurders gelden geen eigendomsvoorwaarden. 
 •  Uitvoerder van de werken: je mag zowel facturen voorleggen van werken die uitgevoerd zijn door een vakman als facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf uitvoerde. TIP: samenwerken met een vakman is de beste keuze. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om een kwaliteitsvol resultaat te leveren. Bovendien kan hij jou correct informeren over de mogelijkheden en gepast adviseren op maat van jouw situatie en wensen. Aarzel niet en ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Hoe renovatiepremie badkamer aanvragen? 

Je kan deze subsidie voor een badkamer renovatie pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd zijn en als je over de nodige facturen beschikt. Bij de aanvraag moet je namelijk al een kopie van de facturen, attesten, … meesturen. Let op, de facturen mogen op dat moment niet ouder zijn dan 2 jaar. Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de premie aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

badkamer renovatie premies
Shutterstock

 

2. Vlaamse aanpassingspremie badkamer

Het gebruik van de badkamer kan moeilijker worden naarmate je ouder wordt. De Vlaamse aanpassingspremie is er daarom voor 65-plussers die hun woning aanpassen aan de noden van het ouder worden. 

 

Welke aanpassingswerken komen in aanmerking?

Aanpassingswerken die in aanmerking komen voor de aanpassingspremie worden opgesplitst in 2 categorieën. Je kan voor elke categorie afzonderlijk een premie aanvraag indienen:  

 

1. Technische installaties of hulpmiddelen 

Volgende aanpassingswerken in de badkamer komen in aanmerking: 

 • Voorzien van een aangepaste badkamer met minstens 1 douche en 1 wastafel. Let op, een tweede badkamer komt enkel in aanmerking voor deze badkamerrenovatie premie als deze zich op een ander woonverdiep bevindt dan de eerste. 
 • Plaatsen van een toilet of een tweede toilet op een ander woonverdiep. 
 • Plaatsen van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes. 

Naast deze sanitaire werken komen ook het plaatsen van een traplift of rolstoelplateaulift, het aanbrengen van elektromechanische hulpmiddelen om zich te verplaatsen en het automatiseren van deuren, garagepoorten of rolluiken in aanmerking. 

 

2. Verbouwingen om de toegang tot de woning te bevorderen

Volgende aanpassingswerken in de badkamer komen in aanmerking: 

 • Het vergroten of functioneel herschikken van sanitaire ruimtes. 

Naast deze werken komen ook het toegankelijk maken van de woning via hellende vlakken, het aanpassen van gangbreedtes en deuropening, het wegwerken van niveauverschillen, … in aanmerking. 

 

 

BEDRAG aanpassingspremie BADKAMER

Per onderdeel bedraagt de premie 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw). Per onderdeel kan je max. 1.250 euro krijgen.

 

VOORWAARDEN aanpassingspremie

Een Vlaamse aanpassingspremie kan je enkel krijgen onder bepaalde voorwaarden. We sommen de belangrijkste kort op: 

 • Voor wie en welke gebouwen: zowel bewoners als verhuurders kunnen de Vlaamse aanpassingspremie voor werken in de badkamer aanvragen. De aanvrager (of een ander inwonend gezinslid) moet op dat moment minstens 65 jaar oud zijn. Het gebouw moet bovendien in het Vlaams Gewest liggen 
 •  Uitvoerder van de werken: je mag zowel facturen voorleggen van werken uitgevoerd door een vakman als facturen van materiaalaankopen voor zelf uitgevoerde werken. TIP: samenwerken met een vakman is hoe dan ook sterk aangeraden. Een vakman verzekert je door zijn kennis en ervaring van een kwalitatief resultaat. Hij kan je ook correct informeren over alle mogelijkheden en gepast adviseren op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat
 • Aantal aanvragen: in een periode van 10 jaar kan je 2 keer een aanpassingspremie aanvragen. Elke aanvraag moet wel betrekking hebben op een andere categorie van werken. 

 

Hoe aanpassingspremie badkamer aanvragen? 

Je kan deze aanpassingspremie voor badkamerwerken pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd zijn en als je over de nodige facturen beschikt. Bij de aanvraag moet je namelijk een kopie van de facturen, attesten, … meesturen. Let op, de facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar. Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de aanvraag van de premie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via vakmannen actief in jouw regio via de offertepagina.

Kan ik verschillende premies combineren? 

Als je aan alle voorwaarden voldoet is het mogelijk om bepaalde premies te combineren. Je mag wel nooit verschillende premies van Wonen-Vlaanderen aanvragen voor dezelfde facturen. Je informeert je best over de mogelijkheden bij een gespecialiseerde vakman

 

 

renovatiepremie badkamer
Shutterstock

 

3. Verlaagd btw-tarief

Voor badkamerrenovatiewerken kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. De woning moet dan wel ouder zijn dan 10 jaar en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden gebruikt worden. Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door 1 erkende aannemer.

 

Welke werken komen in aanmerking? 

In verband met het renoveren van de badkamer komen o.a. volgende werken in aanmerking:

 • Het voorzien van sanitair (wc’s, bad, douche, wastafel, …) aangesloten op de waterleiding of de riolering, bijhorende vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer. 
 • Schilderwerken
 • Wandbekleding of vloerbekleding (tegels, laminaat …) die wordt vastgemaakt of ter plaatse op maat wordt gesneden volgens de afmetingen van de te bedekken oppervlakte.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Zowel de kosten van de plaatsing als de kosten van de materialen en toebehoren kunnen gefactureerd worden aan het verlaagde tarief van 6%. De levering en plaatsing van de materialen moet dan wel door eenzelfde aannemer gebeuren. Doe-het-zelvers krijgen dus geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van materialen. Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten om jouw badkamer te renoveren? Ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat aan via onze offertepagina.

Badkamer renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Welk plafond in de badkamer?
Welk plafond in de badkamer?
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Bubbelbad badkamer
Bubbelbad badkamer
Een betonvloer in de badkamer
Een betonvloer in de badkamer
houten badkamermeubel plaatsen
Houten badkamermeubel: tips en inspiratie
Marmer in de badkamer | Tips en inspiratie
Marmer in de badkamer | Tips en inspiratie
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie