Renovatiepremie badkamer 2020

Renovatiepremie badkamer 2020

Laatste update, 14 januari 2020  Een geslaagde badkamerrenovatie kan flink wat geld kosten. Gelukkig kan je rekenen op premies van de overheid om renovatiewerken in huis, ook in de badkamer, mee te financieren. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. Een overzicht van de badkamer renovatie premies waarop je aanspraak kan maken vind je in dit artikel. 

Ga snel naar: Overkoepelende renovatiepremieVlaamse aanpassingspremieVerlaagd btw-tarief

 

1. Overkoepelende renovatiepremie badkamer

Een eerste premie voor badkamerrenovatie is de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

De overkoepelende renovatiepremie kan je aanvragen voor renovatiewerken aan de woning, ook in de badkamer.

 

Welke werken voor badkamerrenovatie komen in aanmerking? 

Je kan rekenen op deze premie voor de hele of gedeeltelijke vernieuwing van de sanitaire installaties in de woning. Het gaat dan om:

 • Vernieuwing van de bestaande sanitaire toestellen.
 • Of het nieuw plaatsen van max. 1 douche, 1 ligbad, 1 toilet en 2 wastafels. 
 • Kraanwerk, leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer.
 • Leidingen en toebehoren voor de afvoer van water in het openbare rioleringsnet.
 • Leidingen en toestellen voor de productie van sanitair warm water.
 • Natte of droge kalkbepleistering van de muren en het plafond. 

 

bedrag renovatiepremie badkamer

Deze premie voor badkamerrenovatie bedraagt 20% of 30% van de ingediende facturen (excl. BTW), afhankelijk van jouw inkomen. Je moet wel voor minstens €2.500 (excl. BTW) aan facturen kunnen voorleggen.

Voor sanitaire installaties is wel een bovengrens voor de berekening van de premie bepaald. Bij facturen hoger dan het maximumbedrag van €3.750 (excl. btw) houdt men enkel rekening met dat maximumbedrag voor de berekening. Het aanvraagformulier en alle info omtrent de aanvraag vind je op de site van wonen Vlaanderen. 

 

Voorwaarden badkamer renovatie premie

Of je kan rekenen op een renovatiepremie hangt af van verschillende voorwaarden die onder meer te maken hebben met jouw inkomen, woning, andere eigendommen en de facturen van de badkamerrenovatie werken. 

 

LET OP: Een van de belangrijkste voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op bovenstaande premie is dat je de badkamerrenovatie werken laat uitvoeren door een erkende aannemer.

Een erkende vakman heeft ook de nodige kennis en ervaring om een kwaliteitsvol eindresultaat te leveren. Bovendien kan hij jou voorzien van de correcte info over de premies waarop jij aanspraak kan maken. Aarzel niet en neem contact op voor een vrijblijvende offerte via ons offerteformulier.

 

badkamer renovatie premies
Shutterstock

 

2. Vlaamse aanpassingspremie badkamer

Het gebruik van de badkamer kan moeilijker worden naarmate je ouder wordt. De Vlaamse verbeteringspremie is er daarom voor 65-plussers die hun woning aanpassen aan de noden van het ouder worden. Houdt het renoveren van de badkamer dus de aanpassing aan senioren in, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanpassingspremie krijgen. 

 

Welke aanpassingswerken in de badkamer komen in aanmerking?

De Vlaamse aanpassingspremie geldt voor werken aan technische installaties en hulpmiddelen:

 • Voorzien van een aangepaste badkamer met minstens 1 douche en 1 wastafel. 
 • Plaatsen van een tweede badkamer als deze zich op een ander woonverdiep bevindt dan de eerste. 
 • Plaatsen van een toilet of een tweede toilet op een ander woonverdiep. 
 • Plaatsen van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes. 

Ook verbouwingen om de toegankelijkheid te bevorderen (bvb. het vergroten of functioneel herschikken van de sanitaire ruimte) komen in aanmerking. 

 

BEDRAG aanpassingspremie BADKAMER

Per onderdeel bedraagt de premie 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw). Per onderdeel kan je max. 1.250 euro krijgen. Een aanvraag kan je indienen op de site van wonen Vlaanderen.

 

VOORWAARDEN aanpassingspremie

Een Vlaamse aanpassingspremie kan je pas krijgen onder bepaalde voorwaarden. Deze hebben te maken met jouw leeftijd, inkomen, de woning en de ingediende facturen. 

De aanpassingspremie heeft maar 2 categorieën waardoor je maar 2 keer in 10 jaar een aanpassingspremie kan aanvragen. Om een aanpassingspremie te krijgen moet je de aanpassingswerken laten uitvoeren door een erkende aannemer. Vrijblijvend advies en offertes aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

renovatiepremie badkamer
Shutterstock

 

3. Verlaagd btw-tarief

Wanneer jouw woning ouder is dan 10 jaar heb je ook recht op een verlaagd btw-tarief van 6 procent bij renovatiewerken aan de woning. In verband met het renoveren van de badkamer komen o.a. volgende werken in aanmerking:

 • Het voorzien van sanitair (wc’s, bad, douche, wastafel, …) aangesloten op de waterleiding of de riolering, bijhorende vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer. 
 • Schilderwerken
 • Wandbekleding of vloerbekleding (tegels, laminaat …) die wordt vastgemaakt of ter plaatse op maat wordt gesneden volgens de afmetingen van de te bedekken oppervlakte.
Badkamer renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
badkamer installateur 6 redenen waarom een badkamer installateur voordelig is voorbeeld design badkamer Tips voor het inrichten van een design badkamer Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie Bubbelbad badkamer Bubbelbad badkamer Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan houten badkamermeubel plaatsen Houten badkamermeubel: tips en inspiratie Badkamer inrichten: Algemene tips Badkamer inrichten: Algemene tips welke douchebak kiezen Douchebak kiezen: Materialen en formaten Welk plafond in de badkamer? Welk plafond in de badkamer? badkamer renoveren tips en prijzen Tips voor het renoveren van de badkamer Kalkaanslag badkamer Kalkaanslag badkamer