Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Een bad kopen is iets waarbij je beter niet over één nacht ijs gaat. Een badkuip bepaalt grotendeels de look van de badkamer, en kan deze dus maken of kraken. Belangrijk is om, naast het esthetische, steeds rekening te houden met de grootte en indeling van de badkamer. Ontdek hier de belangrijkste mogelijkheden.
Welk materiaal kiezen?
- Acryl: dit is een licht maar stevig kunststof materiaal dat warm aanvoelt en het water langer warm houdt. Dankzij de gladde en poriënvrije oppervlakte van een bad in acryl, zal vuil zich amper kunnen hechten. Daardoor is acryl gemakkelijk in onderhoud. Bovendien is een acryl bad ook nog eens slipvast, in veel kleuren beschikbaar en geschikt voor diverse badvormen.
- Geëmailleerd plaatstaal: baden uit staal zijn harder en daardoor nog stabieler, krasbestendiger en schuurvaster. Om roestvorming te vermijden is de plaatstaal geëmailleerd. Een bad in dit materiaal is wel zwaarder dan acryl en houdt over het algemeen de warmte iets minder goed vast. Om slipvastheid te garanderen, kan het bad behandeld worden met kwarts of voorzien worden van een reliëflaag.
- Quaryl: dit duurzaam materiaal is relatief nieuw en bestaat uit een combinatie van kunststof en kwarts (metaal). Het verenigt de belangrijkste eigenschappen van beide materialen: het voelt aangenaam en is krasvast. Quaryl is iets dikker, maar ook iets duurder dan een acryl bad. Verder is het materiaal kleur-, glans- en slipvast en je kan er mooie strakke vormen mee creëren.
Verschillende uitvoeringen & afmetingen
1. Ingebouwd bad
Ingebouwde baden zijn nog steeds veruit het populairst. Deze uitvoering is verkrijgbaar in alle maten en vormen en wordt aan de buitenkant netjes afgewerkt in bijvoorbeeld hetzelfde materiaal als de vloer of muur. Zo gaat het bad mooi op in de rest van de ruimte.
Klassieke ligbaden hebben doorgaans een standaard afmeting van 70 x 170 of 80 x 180 centimeter. Grotere of kleinere afmetingen zijn uiteraard ook mogelijk: je kan het bad volledig op maat laten maken, aangepast aan de badkamer. De hoogte bedraagt zo’n 40 à 50 centimeter. In kleinere badkamers kan een ruimtebesparend hoekbad (standaard 130 x 130 cm) handig zijn. Dit kan zeshoekig, vijfhoekig, kwartrond of a-symmetrisch zijn.
2. Vrijstaand bad
Indien je een voldoende grote badkamer hebt, is een vrijstaand bad zeker het overwegen waard. Een vrijstaand bad heeft meer plaats nodig, maar geeft ongetwijfeld extra cachet aan de ruimte en wordt dé blikvanger bij uitstek. Om een meer klassieke of retro-look te bekomen, kun je opteren voor een vrijstaand bad op pootjes. Een vrijstaand bad kan je in een ronde, ovale of rechthoekige vorm kopen. Dit type bad vormt één naadloos geheel en straalt een zekere luxe uit. Bovendien doet het je badkamer optisch groter ogen.
3. Combinatie bad & douche
Met een zogenaamd combibad combineer je douche en bad in één. Dit kan handig zijn wanneer je niet genoeg plaats hebt om beide te plaatsen. Het bad heeft dan een aangepast design; de wanden zijn steiler en het gedeelte voor de voeten is breder. Om ervoor te zorgen dat de vloer droog blijft, wordt een glazen wand of douchegordijn voorzien. De hoge instap kan wel een struikelblok zijn voor sommigen. Tegenwoordig bestaan er evenwel ook lage instapbaden. Lees hier meer over een combibad.
Prijs bad: Hoeveel ongeveer betalen?
Wil je een bad kopen, dan ben je natuurlijk benieuwd naar hoeveel dat ongeveer kost. Prijzen meegeven is niet evident: het kostenplaatje wordt door diverse factoren bepaald. Om te beginnen speelt het materiaal een rol, net zoals de keuze voor een vrijstaand of ingebouwd bad. Omdat de vraag groter is, is een inbouw bad goedkoper dan een vrijstaand bad. Verder bepaalt ook het kraanwerk de prijs (opbouwkraan, inbouwkraan of vrijstaande kraan), net zoals de afwerking en plaatsing.
Volgend prijsvoorbeeld geeft een indicatie van wat je mag verwachten. Stel, je wil een ingebouwd goedkoop bad kopen in acryl van 180 x 80 cm. Reken dan, inclusief ingebouwd kraanwerk, op een prijs rond de 500 à 600 euro. Een vrijstaand bad met dezelfde eigenschappen en een vrijstaande kraan zal al gauw 2000 à 2500 euro kosten. Via de offertepagina kan je vrijblijvend prijzen van verschillene erkende vakmannen ontvangen en vergelijken. Klik hier voor meer informatie.
Bad kopen: inspirerende foto’s
In onderstaande foto zien we een prachtig afgewerkt hoekbad, omgeven door mozaïeksteentjes. Hoewel het bad compacter is dan een volwaardig ligbad, vormt het toch een ware eye-catcher die luxe en elegantie uitstraalt. Bovendien is het bad op een verhoog geplaatst en door een wand gescheiden, wat een rustgevend ontspanningsoord creëert waarin je optimaal kan ontspannen.
Hou je ervan om met twee in bad te gaan, maar is een standaard ligbad niet groot genoeg? Dan kan je opteren voor een duobad! Dit bad biedt alle ruimte en comfort en is voorzien van een afvoer in het midden. Je kan elk bad trouwens uitbreiden met opties naar wens, zoals een hoofdsteun, bubbels of massagestralen.
Wil je een bad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk