Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Een houten vloer kan perfect geplaatst worden in de badkamer mits de nodige voorzorgen. Het zorgt voor een warme sfeer in de badkamer en zal de de kilte breken van het sanitair en de tegels. Afhankelijk van je budget en voorkeur kan je kiezen voor parket of laminaat.
wat zijn de verschillen?
De keuze tussen laminaat of parket wordt bepaald door een combinatie van drie factoren: de kostprijs, het onderhoud en de uitstraling. We overlopen hier de verschillen tussen massieve parket en waterdichte laminaat voor badkamers.
Kostprijs parket vs laminaat
Massieve parket heeft vaak een hogere kostprijs dan waterwerende laminaat voor badkamers. Het is duurder in aankoop, arbeidsintensiever om te plaatsen en bovendien moet er ook nog een afwerkingslaag voorzien worden. Zonder plaatsing mag je voor een kwalitatieve massieve parket rekenen op een minimum van 40 euro per vierkante meter. De prijs van laminaat schommelt rond de 30 euro per vierkante meter. Uiteraard kunnen deze prijzen behoorlijk oplopen naargelang de kwaliteit, houtsoort en afkomst.
Onderhoud vs Gebruiksgemak
Laminaat is meteen afgewerkt met een eindlaag terwijl parket vaak nog behandeld moet worden. Ook de nazorg van laminaat is nihil terwijl geboende of verniste parket soms een onderhoudsbeurt nodig heeft. Je kan ook kiezen voor onbehandeld hardhout zoals teak, ipé, iroko jatoba, afromosia, wengé en merbau. Deze hoeven niet behandeld te worden en zullen na verloop van tijd vergrijzen. Wel kunnen er kringen in het hout ontstaan van waterspatten. Het voordeel van een nieuwe beschermingslaag is dat je krassen en putten kan camoufleren waardoor je parket er weer als nieuw zal uitzien. Bij laminaat kan dit niet. Ook verven is perfect mogelijk met massief hout.
De (natuurlijke) uitstraling
Hoewel laminaat de laatste jaren heel wat vooruitgang heeft geboekt, oogt en voelt de afwerkingslaag niet altijd even natuurlijk. Aangezien laminaat machinaal gemaakt wordt zal er steeds een repetitie zitten in de prints. Dit heb je niet bij massieve parket. Bij de overgang tussen massieve planken kan er een klein boordje voorzien worden wat zorgt voor meer sfeer en klasse. Bij de meeste laminaatsoorten voor parket is dit niet mogelijk.
Bij de betere fabrikanten is het onderscheid tussen hout en laminaat niet meer waar te nemen met het blote oog. Op bovenstaande foto zie je een laminaatvloer van Quick-step met het uitzicht van Palissander. Deze is perfect geschikt om in de badkamer toe te passen.
Werken rond de natte zones
Ook een inloopdouche is perfect te combineren met een houten vloer. Door de natte zones bij elkaar te plaatsen kan je deze afwerken met een waterdichte vloer zoals keramische tegels.
Laminaat of parket in de badkamer – Wat moet je nog weten
Hout is een natuurlijk product dat constant in beweging is, zeker in vochtige ruimtes. Je moet de nodige maatregelen treffen alvorens een houten vloer te plaatsen:
- Plaats een automatisch ventilatiesysteem zodat het vocht meteen de kamer uitkan. Een raam openzetten na het douchen kan ook maar wordt vaak vergeten. Het meest doeltreffende ventilatiesysteem D zal er volledig geautomatiseerd voor zorgen dat je badkamer steeds vochtvrij is en vol gezonde lucht zit.
- Uitzetvoegen zijn altijd nodig bij de plaatsing van parket of laminaat. Voorzie dus voldoende vrije ruimte om het hout te laten werken. Om deze uitzetvoegen te stoppen, zal je dus zeker gebruik moeten maken van plinten.
- Verlijm de parket- of laminaatstroken met speciale lijm die de naden vult. Deze zorgt ervoor dat vocht niet kan doordringen.
Houten vloer in de badkamer?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk