Een composiet werkblad in de keuken

Een composiet werkblad in de keuken

Een composiet werkblad in de keuken heeft een natuurlijke uitstraling. Het is een ijzersterk materiaal dat niet zal barsten bij hoge temperaturen. In een keukenblad van composiet worden de beste eigenschappen van kunststof en natuursteen met elkaar verenigd. 

 

Wit composiet werkblad - moderne keuken
Shutterstock

 

Wat is een composiet werkblad?

Een werkblad van composiet is samengesteld uit kunststof en natuursteen. Deze twee materialen worden door een kunsthars gebonden waardoor composiet ontstaat. De kwaliteit van het composiet wordt voornamelijk bepaald door de verhouding natuursteen, hars en kunststof. Zo bestaat kwartscomposiet uit minstens 95% kwarts en 5% kunststof. Hetzelfde geldt voor marmer- en granietcomposiet.

 

Witte keuken met composiet werkblad
Shutterstock

 

Voordelen composiet keukenblad

Composiet is een materiaal met een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen bacteriën en andere schadelijke stoffen niet doordringen. Hygiënisch is meteen het grootste voordeel van een composieten werkblad. Daarnaast is het stootvast, kras- en hittebestendig. Pas wel op met hete pannen want bij hitte kan composiet verkleuren.

 

Nadelen composiet keukenblad

Hete potten en pannen kunnen soms verkleuringen in het composiet veroorzaken. Grote temperatuurverschillen van koud naar warm kunnen in het slechtse geval het blad ook doen scheuren. Dit fenomeen heet ‘thermo-shock’. In welke mate dit effect optreedt, is afhankelijk van de kwaliteit van het composiet werkblad. Ten slotte is een composiet keukenblad iets minder vlekbestendig dan bijvoorbeeld een inox (RVS) werkblad. 

 

Keuken en eetkamer - composiet werkblad in de keuken
Shutterstock

 

Afwerking composiet werkblad

Er bestaan drie soorten afwerking voor een composieten werkblad: hoogglans, matglans (gezoet) en geborsteld (satin). De afwerking ontstaat uit de manier van polijsten. Hoe gladder het oppervlak, hoe meer glans en hoe dichter de toplaag.

 

Hoogglans

Een werkblad met een hoogglans afwerking heeft het voordeel dat het oppervlak sterk afgedicht is waardoor het minder gevoelig is voor vlekvorming. Een werkblad met een hoogglans toplaag heeft een luxe en moderne uitstraling.

 

Gezoet en Satin

Werkbladen met een matte afwerking (gezoet en satin) hebben een robuuste uitstraling maar zijn wat gevoeliger voor vlekvorming. Dit komt omdat de toplaag minder gepolijst is en dus relatief open van structuur. Na een aantal maanden gebruik, wordt deze gevoeligheid overigens steeds minder. Het materiaal kan na verloop van tijd door invloeden van buitenaf iets donkerder van kleur worden.

 

Landelijke keuken met composiet werkblad
Shutterstock

 

Tips onderhoud composiet werkblad

  • Vermijd het gebruik van sterk alkalische schoonmaakproducten zoals chloor, gootsteenontstopper, vaatwastabletten, ovenreinigers en verfoplosmiddelen. Deze middelen kunnen het pigment in de composiet afbleken.
  • Plaats geen hete potten en pannen zonder onderzetters op het composiet keukenblad.
  • Gebruik een vloeibaar schuurmiddel om vuil en vlekken te verwijderen.
  • Maak het werkblad steeds goed droog na het schoonmaken.
Composiet werkblad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Dampkap in het werkblad inbouwen Dampkap in het werkblad inbouwen Keukenbouwer zoeken Keukenbouwer zoeken Keukenindeling: ergonomie en afmetingen Keukenindeling: ergonomie en afmetingen Keramiek keukenblad: Info & prijs Keramiek keukenblad: Info & prijs Graniet werkblad in de keuken Graniet werkblad in de keuken Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie beton werkblad keuken Een keukenblad in beton Keukens op maat Keukens op maat Tips voor een landelijke keuken Tips voor een landelijke keuken Goedkope keukens: tips en inspiratie Goedkope keukens: tips en inspiratie