Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
werkblad keuken

Keukenwerkbladen: Geschikte materialen en hun prijzen

Het werkblad is het eerste dat je opvalt wanneer je een keuken binnenstapt. Ze bestaan in allerlei materialen, kleuren en diktes. Elke type heeft haar intrinsieke voor- en nadelen. Welk werkblad is voor jouw keuken de beste? De keuze wordt bepaald door twee belangrijke punten: budget en kookstijl. Laat je inspireren door onderstaande tips en ideeën.

 

werkblad materialen kiezen
Shutterstock

 

 

 

Materialen kiezen

Een werkblad dient onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, hittebestendig en bestand te zijn tegen dagelijks gebruik, vlekken, zuren en krassen. Hierbij is ook belangrijk dat lichtere materialen een groter ruimtegevoel creëren. Hier vind je een kort overzicht van de verschillende mogelijke materialen om keukenwerkbladen in te vervaardigen.

 

Composiet

Composiet keukenwerkbladen
Shutterstock

 

Composiet werkbladen zijn heel populair en passen in elk type keuken. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken. Het grootste nadeel van composiet is dat hete pannen en potten blijvende plekken kunnen veroorzaken. De kostprijs van composiet is aan de hoge kant. De gemiddelde prijs varieert tussen €600 en €700 de vierkante meter. Lees meer in het artikel ‘Een composiet werkblad in de keuken‘. 

 

 

Graniet

Werkblad witte graniet - keuken
Shutterstock

 

Er bestaan verschillende soorten natuursteen: graniet, marmer, blauwe hardsteen, … Graniet wordt het vaakst gebruikt in de keuken vanwege haar luxueuze en rustieke uitstraling. Een granieten werkblad is hitte- en krasbestendig. De meeste soorten zijn echter licht poreus waardoor vocht kan binnendringen en vlekken nalaten. Kies je voor een gepolierd granieten werkblad zal dit probleem naar de achtergrond verdwijnen. Lees meer over de voor- en nadelen in het artikel ‘Graniet werkblad in de keuken’. Graniet is een duur materiaal, je kan het al vinden voor €275 maar het kan snel oplopen tot €500 de vierkante meter.

 

 

Hout

Houten werkblad - keuken
Shutterstock

 

Voor een warme sfeer in huis kies je het best voor een houten werkblad. Vroeger werden bijna alle werkbladen in hout vervaardigd maar tegenwoordig neemt de populariteit af. Hout is namelijk niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Om dit te voorkomen wordt er meestal een beschermende toplaag aangebracht. De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort. Vanaf €100 de lopende meter vind je al een eiken werkblad voor de keuken. Alle informatie in het artikel ‘Houten werkblad in de keuken‘. 

 

 

Inox

inox werkblad in keuken
Shutterstock

Inox zorgt voor een moderne, industriële look want was lang voorbehouden voor de grote keuken van restaurants. Roestvrij staal heeft vele voordelen zoals hitte- en vochtbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Krassen hebben daarentegen vrij spel bij dit materiaal, maar na verloop van tijd draagt dit bij aan het effect van jouw werkblad. In bovenstaand voorbeeld werd gekozen voor een combinatie van een inox werkblad met hout. Inox is vrij duur. Je betaalt al snel tussen de €400 en €450 de lopende meter. 

 

 

 

Corian

Corian werkblad - keuken
Shutterstock

 

Corian werd 30 jaar geleden ontwikkeld door Dupont voor industrieel gebruik. Het is een veelzijdig materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt voor werkbladen in de keuken. Het grootste voordeel van Corian is dat de naden onzichtbaar afgewerkt kunnen worden. Dit zorgt voor een mooi afgewerkt geheel, vooral aangeraden bij een keukeneiland.

Corian is het onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Het is wel niet hittebestendig en gevoelig voor krassen. De gemiddelde prijs per lopende meter bedraagt €400. Lees meer over de voor- en nadelen in het artikel ‘Corian in de keuken’. 

 

 

 

Keramiek

 
Keukenwerkbladen in grijze composiet
Shutterstock

 

Het keramische werkblad heeft pas recent haar intrede gemaakt in de keuken maar is enthousiast onthaald door het natuurlijke, stoere uitzicht. Keramiek is hitte-, vlek- en krasbestendig en is perfect te combineren met andere materialen. Het minpuntje van keramisch werkbladen is dat je moet opletten met zware of scherpe voorwerpen. Als deze hard op het werkblad zouden vallen, kan er een scheur ontstaan.

 

 

Glas

Werkblad in glas - keuken
Shutterstock

Glas is een vrij nieuw product als het gaat om werkbladen. Je vindt het voornamelijk terug in moderne keuken met aandacht voor design. Het wordt gemaakt van industrieel gehard glas waardoor het waterdicht, kras- en hittebestendig is. Een keukenwerkblad wordt voortdurend gebruikt en op glazen werkbladen zie je elke vette vinger, elke gemorste druppel,…

Daarnaast is het materiaal broos aan de randen waardoor er na verloop van tijd blutsen of scherpe kanten kunnen ontstaan. De prijs is erg afhankelijk van de kwaliteit en schommelt tussen €120 en €700 euro. Glas zorgt voor een exclusieve en luxueuze uitstraling.  

 

 

 

Beton

beton werkblad keuken
Shutterstock

Met een gepolierd betonnen werkblad krijgt jouw keuken meteen een moderne, industriële look. Beton is hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte. Door het beton te polieren wordt het minder gevoelig voor vlekken en is het een onderhoudsvriendelijke keuze. Bovendien zijn betonnen keukenwerkbladen goedkoop, de prijs schommelt tussen de €200 en €400 per vierkante meter.

Het is een erg zwaar materiaal waardoor het schade kan berokken aan jouw keukenkasten. Er wordt niet vaak gekozen voor beton in de keuken omdat het blad sneller kan breken. Lees alles over de voor- en nadelen in het artikel ‘Een keukenblad in beton‘. 

 

 

 

Kunststof

kunststof keukenwerkbladen
Shutterstock

Een aanrecht in kunststof is verkrijgbaar in duizend en één soorten waardoor je het volledig kan afstemmen op je eigen smaak. Kunststof bestaat doorgaans uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit multiplex. Hierboven wordt er een flinterdun laagje laminaat aangebracht zodat het werkblad krasbestendig is.

Het grootste pluspunt van kunststof is de kostprijs. De prijs van zulke werkbladen schommelt tussen €80 en €100 euro de lopende meter. Het werkblad is echter niet hittebestendig en goedkope imitaties zien er niet altijd even mooi uit.

 

 

Dekton

Grijze Corian - werkblad keuken
Shutterstock

Het nieuwe materiaal Dekton bestaat uit een mengeling van glas, kwarts en porselein. Het resultaat is een hard en waterdicht materiaal geschikt voor werkbladen. Dekton heeft dezelfde natuurlijke look als natuursteen maar is niet poreus en dus beter bestand tegen vlekken.

De werbladen in Dekton zijn hitte-, kras- en vlekbestendig. Meer details over dit geavanceerde materiaal vind je terug in het artikel ‘Keuken werkblad in Dekton‘. Het grootste nadeel is de prijs. Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.

 

 

 

Ideale hoogte en dikte voor keukenwerkbladen

De ideale hoogte voor een keukenwerkblad is tussen de 90 en 95 cm. Je kan de hoogte natuurlijk ook afstellen op de persoon die het meest in de keuken werkt. De dikte van het werkblad kan je zelf kiezen. De minimumdikte zal bij de meeste materialen +/- 3 cm bedragen. Zwaardere materialen zoals graniet vragen wel voldoende ondersteuning als je kiest voor een dikkere uitvoering.

Werkbladen in keramiek
Shutterstock

 

 

KeukenWerkbladen op maat

Werkbladen worden speciaal voor jou op maat gemaakt; met uitzondering voor een kant-en-klare toonzaalkeuken. In de meeste gevallen wordt het opgemeten na de plaatsing van de keukenkasten. Op deze manier zal het werkblad tot op de milimeter passen. Het bestellen van een op maat gemaakt werkblad vergt even geduld.

 

Keukenwerkblad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken
Dampkap in het werkblad inbouwen
Dampkap in het werkblad inbouwen
Corian in de keuken
Corian in de keuken
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Tips voor een landelijke keuken
Tips voor een landelijke keuken
Tips voor de perfecte spoelbak in je keuken
Tips voor de perfecte spoelbak in je keuken
inox buitenkeuken
Tips en inspiratie voor de perfecte buitenkeuken
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland