Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
beton werkblad keuken

Een keukenblad in beton

Met een betonnen aanrechtblad geef je de keuken een robuuste en stoere uitstraling. Een dergelijk werkblad is goed bestand tegen hitte, is stootvast en zeer duurzaam. In vergelijking met andere materiaalsoorten is beton wel wat vlekgevoelig en vergt het enig onderhoud.

Een betonnen keukenblad wordt volledig op maat gemaakt. Door zijn natuurlijk en ruw karakter komt het zowel in moderne als in landelijke keukens perfect tot zijn recht:

 

Idyllische open keuken met betonnen werkblad
Shutterstock

 

 

Samenstelling beton keukenblad

Beton wordt gemaakt door een mengeling van zand, cement, water en pigment. Het mengsel wordt gegoten in een mal om te drogen en uit te harden. Na een bepaalde droogtijd wordt de mal verwijderd en wordt het beton gepolijst. De stoere uitstraling is een gevolg van de structuren en natuurlijke verkleuringen van beton. Het uiteindelijke uitzicht wordt bepaald door de coatinglaag.

Een betonnen aanrecht is verkrijgbaar in verschillende tinten en diktes (4 en 10cm). Let wel op: een betonnen keukenblad is zwaar dus stelt hoge eisen aan de keukenkasten. 

 

beton werkblad keuken
Shutterstock

 

 

Voordelen en nadelen


Voordelen betonnen keukenblad

Het grootste voordeel van een werkblad in beton is dat het hittebestendig is. Op zo’n werkblad zet je zonder problemen hete potten en pannen zonder scheuren of barsten achteraf.

Je moet wel rekening houden met de coatinglaag. Om deze niet te beschadigen, maak je best gebruik van onderzetters. Beton is hard, glad, slijtvast en door het te polieren wordt het minder gevoelig voor vlekken en is het een onderhoudsvriendelijke keuze.

 

Nadelen betonnen keukenblad

Alhoewel beton een hard materiaal is, is het niet zo dicht van structuur als natuursteen of composiet. Je moet dus zeker een snijplank gebruiken bij het bereiden van voedsel om krassen te voorkomen. Pas verder op met ruwe materialen op het werkblad. Beton is op zichzelf gevoelig voor vlekken. Danzij de coatinglaag of polieren wordt dit probleem verminderd.

Om vlekken te voorkomen, is het aangeraden om het keukenblad te voorzien van een waslaag of gebruik te maken van oxaanolie. Het werkblad kan ook voorzien worden van een polyurethaan lak. Deze beschermt het keukenblad het best tegen doordringend vocht en vlekken. Tevens krijgt het aanrechtblad hiermee een mooie glanzende uitstraling.

 

Strakke grijze keuken met betonnen werkblad
Shutterstock

 

Een ander nadeel aan een betonnen werkblad is het hoge gewicht en de dikte van het werkblad. Tegenwoordig bestaan er heel wat composiet werkbladen die de look van beton benaderen maar veel gebruiksvriendelijker zijn. Ook natuursteen (zoals op de foto hierboven) benadert de look & feel van beton.

 

 

Onderhoud van een betonnen keukenblad

Voor het schoonmaken van een betonnen keukenblad gebruik je het best zo weinig mogelijk synthetische schoonmaakmiddelen. Deze kunnen schade veroorzaken aan het blad. Groene zeep is een prima alternatief om het werkblad schoon te maken.

Pas op met zuurhoudende stoffen (frisdranken, citroensap, azijn) en alkalische stoffen (soda, ammonia). Deze kunnen verkleuringen en vlekken veroorzaken. Regelmatig onderhoud met een onderhoudsmiddel (olie of was) is zeker aan te raden om het blad blijvend mooi te houden.

 

Keukenblad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
keukenblad dekton
Keuken werkblad in Dekton
Oude keuken schilderen: stappenplan
Oude keuken schilderen: stappenplan
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Een composiet werkblad in de keuken
Een composiet werkblad in de keuken
Keukens op maat
Keukens op maat