Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tips voor de perfecte spoelbak in je keuken

Tips voor de perfecte spoelbak in je keuken

De spoelbak is een veelgebruikt en onmisbaar onderdeel van iedere keuken. Je hebt het nodig voor de afwas, om groenten en fruit af te spoelen of simpelweg om je handen te wassen. Maar welke soort spoelbak moet je nu kiezen uit het grote aanbod? Hier vind je een duidelijk overzicht van veel gekozen materialen, inbouwmogelijkheden en formaten.

 

Ingebouwde inox spoelbak
Shutterstock

 

 

Geschikte Materialen voor een spoelbak

Bij het kiezen van de juiste spoelbak spelen zowel esthetische als praktische redenen een rol. Het materiaal moet ten eerste bij de uitstraling van de keuken passen en ten tweede zo bestendig mogelijk zijn. Inox en keramiek voldoen het best aan deze eisen en worden daarom veelvuldig in keukens geplaatst. 

 

Inox

Inox heeft een eigentijdse look en is vlot combineerbaar met andere materialen zoals hout, composiet en natuursteen. Een inoxen spoelbak is sterk (geen scheurtjes of barstjes) en gaat bij normaal gebruik een leven lang mee. Het is bestand tegen hoge temperaturen en makkelijk schoon te maken. Het is wel iets krasgevoeliger dan keramiek en door het glanzende oppervlak zijn kalkvlekken of vetvlekken eerder zichtbaar.

 

Inoxen spoelbak keuken
Shutterstock

 

 

Keramiek

Keramische spoelbakken hebben een typische look en feel waardoor ze zowel in moderne interieurs als in landelijke interieurs goed tot hun recht komen. Keramiek heeft verschillende voordelen, zo is het in verschillende kleuren verkrijgbaar, is het krasvast, hittebestendig en makkelijk schoon te maken. Pas er wel voor op dat je geen harde, zware voorwerpen in de spoelbak laat vallen want de kans bestaat dat er een stukje glazuur van de toplaag afspringt of dat er een scheurtje ontstaat.

spoelbak keramiek
Shutterstock

 

 

Opbouw, inbouw of onderbouw spoelbak?

Er zijn drie manieren waarop een spoelbak kan worden bevestigd: opbouw, inbouw (vlakbouw) en onderbouw.

 

Opbouw spoelbak

Dit is de meest eenvoudige manier van montage waarbij de opstaande rand van de spoelbak rust op het werkblad. Het nadeel van dit systeem is dat de rand zichtbaar blijft en dat het water niet makkelijk vanop het werkblad in de spoelbak kan worden geveegd.

 

Inbouw spoelbak

Tegenwoordig wordt er in de meerderheid van de keuken gekozen voor een inbouw spoelbak. De rand van de spoelbak verzinkt hierbij in het werkblad waardoor er een vlakke afwerking ontstaat tussen de spoelbak en het werkblad. Dit zorgt ervoor dat je je keuken gemakkelijker proper kan houden.

 

Onderbouw spoelbak

Van onderbouw is sprake wanneer de gehele spoelbak onder het werkblad wordt gemonteerd. Aangezien de uitsparing in het werkblad zichtbaar blijft, wordt deze manier van installeren vooral toegepast bij de wat luxere massieve materiaalsoorten zoals natuursteen en Corian. Het ruimteverlies op het werkblad is minimaal en het is eenvoudig schoon te maken.

 

onderbouw spoelbak natuursteen
Shutterstock

 

 

Verschillende formaten spoelbakken

Het ideale formaat van de spoelbak hangt af de grootte van het werkblad en de wijze waarop je de keuken zal gebruiken. Een enkele spoelbak voldoet in de regel prima maar indien koken echt je hobby is, zal  een anderhalve spoelbak of dubbele spoelbak aangenamer en functioneler zijn. Beschik je niet over een afwasmachine? Kies dan voor een dubbele spoelbak.

 

Enkele spoelbak

Een enkele spoelbak is praktisch bij gebrek aan ruimte en bij de aanwezigheid van een afwasmachine. Je kan kiezen voor een model met of zonder afdruipgedeelte. Standaard maten zijn: 40×40 cm, 50×50 cm. Diepte: 15-30 cm.

 

Anderhalve spoelbak

De anderhalve spoelbak is een combinatie van een enkele grote spoelbak en en een kleine spoelbak. De kleine spoelbak dient als spoelzone om bijvoorbeeld groenten in te wassen en uit te laten lekken. In de spoelzone zit meestal een uitneembare uitlekkorf.

 

Dubbele spoelbak

Dubbele spoelbakken zijn handig bij grote werkbladen waar je volop ruimte hebt. Een dubbele spoelbak is niet perse noodzakelijk maar is wel comfortabel bij het koken en het afwassen. Heb je geen afwasmachine? Kies dan zeker voor een dubbele spoelbak.

 

Dubbele spoelbak in de keuken
Shutterstock
Keukenbouwer zoeken in jouw regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Zo kies je de juiste keukenkraan
Zo kies je de juiste keukenkraan
Een composiet werkblad in de keuken
Een composiet werkblad in de keuken
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Betonvloer in de keuken
Betonvloer in de keuken
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Tips voor een landelijke keuken
Tips voor een landelijke keuken
Inox spoelbak in de keuken
Inox spoelbak in de keuken
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken