Tadelakt: Waterdicht pleistermateriaal
Tadelakt is een natuurlijk pleistermateriaal waardoor je badkamer of keuken een warme, zuidelijke uitstraling krijgt. Het is een veelzijdig materiaal met een authentieke look. Het is ideaal voor vochtige ruimtes door de waterdichte eigenschappen.
Wat is tadelakt?
Tadelakt is een natuurlijk pleistermateriaal op basis van kalk. Het werd van oorsprong door Marokkaanse Berbers gebruikt om de wanden van badhuizen te bepleisteren. Het woord ‘Tadelakt’ betekent letterlijk “inwrijven”. Het pleistermateriaal wordt namelijk na het aanbrengen op de muur, op traditionele wijze gepolijst met een speciale polijststeen en later ingewreven met olijfolie-zeep. Hierdoor wordt het materiaal waterdicht.
Het bepleisteren van de muur met Tadelakt is een arbeidsintensieve klus die veel vakmanschap vereist. Om jezelf te verzekeren van een mooi eindresultaat is het dan ook aangeraden om tadelakt te laten aanbrengen door een gespecialiseerde vakman. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.
Toepassingen
Tadelakt is uitstekend geschikt om te gebruiken als wandbepleistering in badkamers, WC’s en keukens. Het kan ook aangebracht worden op badkamermeubelen, op de ombouw van baden en wastafels. Door de natuurlijke uitstraling van Tadelakt en de vele kleuren waaruit je kan kiezen, krijgt je badkamer of keuken een sfeervolle Zuid-Europese tint met Griekse, Italiaanse of Marokkaanse trekjes. Met grijze tadelakt verkrijg je een stijlvolle betonlook zoals bij Beton cire (betonstuk).
Verschillende kleuren Tadelakt
Tadelakt laat zich door het toevoegen van kleurpigmenten in een breed spectrum aan kleuren mengen. Populair zijn hierbij rood, groen en blauwtinten maar ook crème-wit en grijs zijn mogelijk.
Tadelakt voor de doe-het-zelver
- De kalk (en eventueel pigment) wordt gemengd met water. Het mengsel (mortel) moet zo’n twee dagen rusten.
- De mortel wordt aangebracht met een pleisterspaan. Na de droogtijd wordt het oppervlak met de hand ‘voorgedraaid’ (getallocheerd).
- Na de droogtijd wordt het tadelakt oppervlak gepolijst met een gladde edelsteen. Door het maken van kleine ronde bewegingen met de steen wordt het oppervlak glad en verkrijgt het zijn typische satijnglans.
- Na een droogtijd van acht tot vierentwintig uur wordt het tadelakt ingewreven met een natuurlijke zeep op basis van olijfolie of was. Hierdoor wordt het materiaal nog sterker en wordt het waterdicht.
Let op: het is erg belangrijk dat tadelakt op een correcte manier aangebracht wordt om een mooi en kwalitatief resultaat te verzekeren. Je laat de werken dan ook best over aan een gespecialiseerde vakman. Vergelijk hier vrijblijvend prijzen en voorstellen.
Geschikte ondergronden voor Tadelakt
Tadelakt kan het beste op een stabiele, vlak gepleisterde ondergrond worden aangebracht zoals metselwerk, beton, cellenbeton, baksteen of porisosteen. De laagdikte bedraagt ongeveer 5mm. Tijdens het drogen ontstaan er krimp- en trekspanningen die opgevangen moeten worden door de ondergrond. Daarom wordt er soms ook wel een glasvezel-bewapening op de ondergrond aangebracht. Tadelakt kan niet over bestaand tegelwerk worden aangebracht.
Onderhoud Tadelakt
Om het tadelakt zijn mooie, natuurlijke matglas te laten behouden, moet je het om de twee maanden onderhouden met een voedende waslaag of natuurlijke zeep met olijfolie. Voor dagelijks onderhoud kies je best voor ee speciaal onderhoudsproduct voor tadelakt.
Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of antikalkmiddelen, ook geen azijn of andere zure schoonmaakproducten. Deze gaan een reactie aan met de kalk in het tadelakt waardoor het oppervlak beschadigt.
Prijs van tadelakt
De prijs voor het laten aanbrengen van tadelakt is afhankelijk van de ondergrond, de kleur, de vorm van het oppervlak en het aantal vierkante meter. Gemiddeld genomen betaal je € 170 tot € 200 (Ex. BTW) per vierkante meter om tadelakt op een traditionele manier te laten aanbrengen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.
Let op voor kwaliteitsverschil
Tadelakt is geen merknaam maar een soortnaam. Het is dan ook in verschillende samenstellingen te verkrijgen en ook de manier van afwerken kan verschillen. Tadelakt dat op de traditionele manier wordt aangebracht is niet goedkoop. Het natuurlijke effect dat ontstaat door het te polijsten met een steen is niet te evenaren met bijvoorbeeld een glanslaag van polyurethaan, wat soms wordt toegepast om kosten te sparen. Let hierop bij goedkope aanbiedingen, het kan namelijk betekenen dat men niet geheel traditioneel te werk gaat.
Beton cire als alternatief
Vind je tadelakt wat aan de dure kant? Denk dan eens aan beton cire (betonstuc). Dit is aanzienlijk goedkoper en je kan er vergelijkbare effecten mee creëren. Lees hier meer over betonstuc.
Verschil tadelakt en betonstuc (beton cire)
Tadelakt en beton cire worden vaak door elkaar gehaald. De verwarring is begrijpelijk want het zijn allebei waterdichte pleistermaterialen die gebruikt worden in vochtige ruimtes. Toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen:
- Tadelakt heeft een glad oppervlak en voelt zacht aan. Beton-cire is ruwer van structuur.
- Tadelakt is een volledig natuurlijk product dat gemaakt wordt van hydraatkalk. Betoncire is een cementgebonden product waarin kunsthars is verwerkt.
- Tadelakt verkrijgt zijn waterafstotende eigenschappen door natuurlijke bindmiddelen aanwezig in kalk en door het gebruik van natuurlijke zeep. Betonstuc wordt waterdicht door een coating met Polyurethaan hars.
- Het aanbrengen en afwerken van Tadelakt is veel arbeidsintensiever dan het aanbrengen van betonstuc. Hierdoor is de kostprijs van Tadelakt een stuk hoger.
- Tadelakt is minder sterk dan betonstuc waardoor strakke hoeken moeilijker te verwezelijken zijn.
Decoratieve pleisterwerken uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk